Zmiana oleju w kompresorze r53
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Zmiana oleju w kompresorze r53
Planuje zakup r53 i zniechęca mnie jedna rzecz, czyli zmiana oleju w kompresorze. Na forum takiego tematu nie znlazlem, nie wiem moze jestem ślepy. Cos tam poczytałem i sie dowiedziałem, ze zeby zmienić ten olej to trzeba wyjąc cały kompresor, czyli rozkrecanie polowy auta i jesli to prawda to odpada żebym zrobił to sam. Eaton zaleca zmianę po 160tys km a z tego co przeczytałem to juz po niecalcych 100 tys tego oleju jest 3 razy mniej niz powinno a w niektórych przypadkach nie ma w ogolę... I teraz pytanie czy zrobią mi to w aso bmw skoro mini nie zaleca zmiany oleju czyli tam raczej nie wiedza ze to sie robi a tym bardziej jak to sie robi. Może próbować w aso mercedesa? Powiedzcie mi gdzie to robicie w swoich mini i czy to jest taki wielki problem zrobić to samemu, bo może nie trzeba wyjmować kompresora?
- satyr88
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
- Kontakt:
Re: Zmiana oleju w kompresorze r53
tutaj masz film jak wymienić olej kompresora:
https://www.youtube.com/watch?v=FA9QIXtBGuM
połowa auta do rozbiórki
https://www.youtube.com/watch?v=FA9QIXtBGuM
połowa auta do rozbiórki
- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
Do ASO nie oddawaj, ponieważ tam raczej nie mają doświadczenia w tej konkretnej kwestii. Wymianę oleju w kompresorze spokojnie możesz zlecić Kunerowi (swiatmini.pl). Ja też u niego robiłem i nie narzekam.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
jakie koszty ?
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Bron boze do ASO! BMW nie przewiduje wymiany oleju, tylko wymiane kompresora na nowy, do ktorego gratis dostajesz buteleczke z olejem bez etykiety. Nigdzie w BMW nie dowiesz sie, co to za olej. Jeali nie wiesz jaki konkretnie, to po prostu najlepiej kupic olej do kompresorow zalecany przez Mercedesa - w koncu maja sporo modeli z kompresorem.
Jesli oddasz do swiatmini.pl to, z calym szacunkiem do ich wiedzy i doswiadczenia, nie daj sie naciagnac na tzw regeneracje kompresora, za ktora krzycza prawie 2k. W kompresorze nie ma nic do regeneracji. Po prostu sie go wyjmuje, rozkreca, czysci, skreca, nalewa olej i jazda.
Ja, przy okazji innych dupereli, doplacilem 300zl do takiego zabiegu. Jesli jestes z Warszawy lub okolic, polecam Pirs Performance -https://m.facebook.com/pirsperformance?refsrc=https%3A%2F%2Fpl-pl.facebook.com%2Fpirsperformance
Jesli oddasz do swiatmini.pl to, z calym szacunkiem do ich wiedzy i doswiadczenia, nie daj sie naciagnac na tzw regeneracje kompresora, za ktora krzycza prawie 2k. W kompresorze nie ma nic do regeneracji. Po prostu sie go wyjmuje, rozkreca, czysci, skreca, nalewa olej i jazda.
Ja, przy okazji innych dupereli, doplacilem 300zl do takiego zabiegu. Jesli jestes z Warszawy lub okolic, polecam Pirs Performance -https://m.facebook.com/pirsperformance?refsrc=https%3A%2F%2Fpl-pl.facebook.com%2Fpirsperformance
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Po pierwsze to nie regenerujemy kompresorów bo nie mamy takiej możliwości technicznej (regeneracja śruby to największy problem) i oficjalnie nie oferowaliśmy takiej usługi nigdy - może ktoś kiedyś pomylił kompresor z regeneracją turbo w r56, bądź regeneracja kompresora klimatyzacji który porządnie regenerowany, z płukaniem układu i wymianą filtrów wyjdzie właśnie ok 2 tysi.ripper pisze:Jesli oddasz do swiatmini.pl to, z calym szacunkiem do ich wiedzy i dosśiadczenia, nie daj sie naciagnac na tzw regeneracje kompresora, za ktora krzycza prawie 2k. W kompresorze nie ma nic do regeneracji. Po prostu sie go wyjmuje, rozkreca, czysci, skreca, nalewa olej i jazda.
W kompresorze poza czyszczeniem w 80% przypadków TRZEBA zmienić uszczelniacze gdyż te puszczają często olej do dolotu i koła zębate pracują na sucho i ścinają się w nich zeby. Poza tym są tam łożyska które gdy hałasują trzeba wymienić więc samo rozkręcenie, czyszczenie i skręcenie to czasami za mało - trzeba jeszcze wiedzieć na co spojrzeć.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Mam dwa pytania:
1. Olej w kompresorze wymienialiście po określonym przebiegu czy zauważyliście/usłyszeliście jakieś niepokojące objawy w działaniu kompresora?
2. Nie ma innego sposobu (łatwiejszego/domowego, który wykonałbym sam) na wymianę oleju w kompresorze?
1. Olej w kompresorze wymienialiście po określonym przebiegu czy zauważyliście/usłyszeliście jakieś niepokojące objawy w działaniu kompresora?
2. Nie ma innego sposobu (łatwiejszego/domowego, który wykonałbym sam) na wymianę oleju w kompresorze?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
ja wymienilem przy przebiegu 100tys km i to dlatego ze mam 17% kolko.MattiCS pisze:Mam dwa pytania:
zajelo mi to okolo 10 godzin sporo nerwow sincow obdartej skory i przeklenstw ale da sie zrobic
- pionajelen
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S
A ktoś jeszcze wymieniał olej w kompresorze? jak tak to przy jakim przebiegu? Dużo starego oleju zostało? Ja już nastukałem niestety 160k więc chyba będę niedługo zmuszony do wymiany. Chyba że jest tu jakiś cwaniak co ma 200k na liczniku i tym się nie przejmuje a miniak dalej śmiga? Ktoś w trójmieście by mi to zrobił czy raczej lipa?
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
obecny
latam po 120km dziennie, 204k na blacie i nie wymieniałem
latam po 120km dziennie, 204k na blacie i nie wymieniałem
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Ja też jak do tej pory nie wymieniałem.
- pionajelen
- Swój Człowiek
Super, czyli nie ma się o co bać na razie. To może kiedyś przy okazji jak w końcu to kółko kompresora się wymieni
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
pionajelen pisze:Super, czyli nie ma się o co bać na razie. To może kiedyś przy okazji jak w końcu to kółko kompresora się wymieni
jal myslisz ze wymiane oleju w kompresorze mozna zrobic przy okazji to naprawde zycze szczescia.
- pionajelen
- Swój Człowiek
Wiem, że to czasochłonny zabieg ale bardziej chodziło mi o to, żeby zrobić to za jednym razem z wymianą kółkaCanusee666 pisze:pionajelen pisze:Super, czyli nie ma się o co bać na razie. To może kiedyś przy okazji jak w końcu to kółko kompresora się wymieni
jal myslisz ze wymiane oleju w kompresorze mozna zrobic przy okazji to naprawde zycze szczescia.