Zakup Mini Cooper R50 2004

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

amator82
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Zakup Mini Cooper R50 2004

Post autor: amator82 »

Witam.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jestem poważnie zainteresowany zakupem autka z aukcji:
https://www.otomoto.pl/oferta/mini-coop ... yQAxF.html
To będzie mój pierwszy mini i mam wiele pytań.
Po pierwsze chciałem się dowiedzieć jak rozpoznać czy szyby są oryginalne.
Na co zwrócić szczególnie uwagę w tym konkretnym modelu przed zakupem.
Chciałbym sprawdzić VIN : WMWRC31020TH34202 proszę o polecenie gdzie najlepiej go sprawdzić.
Chodzi mi oczywiście historię tego autka.
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)

Re: Zakup Mini Cooper R50 2004

Post autor: MattiCS »

Vin np. tutaj: https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/online lub https://www.bmwvin.com/ . Szyby powinny mieć logo Mini i m.in. rok produkcji - tu powinna widnieć cyfra 4. Po zdjęciach nie widać nic niepokojącego, wręcz bardzo ładny egzemplarz. Jedynie zastanawia mnie kierownica, jest poliftowa trójramienna, zaś deska rozdzielcza 5-cio częściowa - przedliftowa.

P.S. poczytaj - http://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=18&t=4900
amator82
Posiadane auto:

Dziękuję za szybką odpowiedź. Kierownica jest zastanawiająca.
Odnośnie szyb chciałem zapytać jeszcze o numer w prawym dolnym rogu przedniej szyby.
Co to jest za numer? Pytanie mam jeszcze gdzie można sprawdzić historię auta po nr VIN?
Interesuje mnie jeszcze, czy wszystkie szyby powinny mieć ten sam numer?
Zastanawia mnie czy wersja po 06.2004 jest mniej awaryjna?
Czytałem o skrzyni biegów zmienionej po 2004. Ten egzemplarz ma prawdopodobnie skrzynie starego typu. (model 02.2004 R50 (2))
Sprzedawca poinformował mnie, że wymieniał w nim sprzęgło. Biegi troszkę ciężko wchodzą. Obawiam się, że może coś być ze skrzynią biegów.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Ładnie utrzymany (albo zrobiony) przedlift -> zderzaki, lampy. deska, skrzynia bez wątpienia starego typu. Co do kierownicy, to nie jest wyznacznikiem niczego, zdarzają się trójramienne w przedliftach fabrycznie, ale też i podmienione z powodu zużycia lub upodobań. Ten ma dość niski (a raczej normalny przebieg) i mało wypierdziane fotele, więc raczej kierownica też nie powinna się zniszczyć. Można by spojrzeć na pedały, jak są starte, ale to w sumie bez znaczenia. Z autem do dobrego mechanika i kupować jak się obroni.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
MacOlo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: MacOlo »

Nie ma trójramiennej kierownicy przed i poliftowej. Kierownica trójramienna nie przechodziła liftingu. Dwuramienna podczas liftingu dostała lepsze skórzane obszycie, można ją odróżnić po dziurkowanej fakturze w wersji nowszej.

Trójramienna kierownica w pierwszej generacji (R50/R52/R53) zawsze była wyposażeniem dodatkowym, jedynie wersje specjalne zawierały ją w standardzie (Checkmate, Sidewalk, GP).
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

MacOlo pisze:Nie ma trójramiennej kierownicy przed i poliftowej. Kierownica trójramienna nie przechodziła liftingu. Dwuramienna podczas liftingu dostała lepsze skórzane obszycie, można ją odróżnić po dziurkowanej fakturze w wersji nowszej.

Trójramienna kierownica w pierwszej generacji (R50/R52/R53) zawsze była wyposażeniem dodatkowym, jedynie wersje specjalne zawierały ją w standardzie (Checkmate, Sidewalk, GP).
Jeśli masz na myśli taką dziurkowaną fakturę w dwuramiennej kierownicy jak piszesz "poliftowej" to chyba nie masz racji. Kierownica dwuramienna podobnie jak trójamienna nie przechodziła liftingu. Była zwykła, skórzana (bez wypustek w okolicy kciuków) i taka jak na zdjęciu poniżej (foto. MINI R53 przedliftowe).
PS. Ja też mam taką w R50 przedlift. Po nr VIN występuje w moim jako wyposażenie opcionalne "253 Leather Steering Wheel Cooper S"
Załączniki
pic02.jpg
(59.92 KiB) Pobrany 477 razy
Awatar użytkownika
Aikonus
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53 Black Monster

Post autor: Aikonus »

Ja mam polifta i kierownice mialem dwuramienna(ale zmienilem na trójramienna)...kierownica trójramienna byla w opcji za dopłata, podobno.
amator82
Posiadane auto:

Dane po numerze VIN : WMWRC31020TH34202 : S255 Sports leather steering wheel, Można wnioskować, że to opcja dodatkowa.
Dzisiaj oglądałem auto jeszcze raz jestem prawie zdecydowany. Z mankamentów, które odkryłem trzeba dodać, że głośno chodzą rolki od alternatora lub pompy wspomagania te na pasku, nie znam się dokładnie. zastanawiam się czy droga jest wymiana, Wspomaganie chodzi cichutko. Po załączeniu klimy słychać, że silnik pracuje nierówno ale to chyba normalne. Po lewej stronie od góry pod głowica widać drobny wyciek jakby pocenie się. Pod autem od dołu(prawe koło) też widać lekko zabrudzone olejem końcówkę dróżka kierowniczego. Nie jest to typowy wyciek, że coś kapie ale jest zabrudzenie olejem pokryte brudem.
amator82
Posiadane auto:

Dodam jeszcze jedno autko z ogłoszenia: http://allegro.pl/mini-cooper-s-1-6-t-2 ... ml#thumb/8
Wygląda obiecująco.Może ktoś z forumowiczów wypowie się fachowym okiem o tym drugim.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

amator82 pisze:Dodam jeszcze jedno autko z ogłoszenia: http://allegro.pl/mini-cooper-s-1-6-t-2 ... ml#thumb/8
Wygląda obiecująco.Może ktoś z forumowiczów wypowie się fachowym okiem o tym drugim.
No tu już masz ładnie wyposażoną S-kę... i tyle można na oko powiedzieć. Jak ja szukałem, to obejrzałem ze 40 aut, po odsiewie dwa zawiozłem do mechesa i jeden się obronił... śmiga od 1,5 roku tfu tfu bez niespodzianek.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)

Post autor: MattiCS »

amator82 pisze:Dodam jeszcze jedno autko z ogłoszenia: http://allegro.pl/mini-cooper-s-1-6-t-2 ... ml#thumb/8
Powiem Ci tak, że jeśli zastanawiasz się, który z tych dwóch to bierz zdecydowanie S-kę. Pokochasz go jak się przejedziesz i poczujesz moc :) Natomiast zdjęcia wyglądają w porządku. Zwróć uwagę na wspomaganie i tu na pracę kompresora. I standardowo, oglądać i sprawdzać.
MacOlo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: MacOlo »

STi77 pisze:
MacOlo pisze:Nie ma trójramiennej kierownicy przed i poliftowej. Kierownica trójramienna nie przechodziła liftingu. Dwuramienna podczas liftingu dostała lepsze skórzane obszycie, można ją odróżnić po dziurkowanej fakturze w wersji nowszej.

Jeśli masz na myśli taką dziurkowaną fakturę w dwuramiennej kierownicy jak piszesz "poliftowej" to chyba nie masz racji. Kierownica dwuramienna podobnie jak trójamienna nie przechodziła liftingu. Była zwykła, skórzana (bez wypustek w okolicy kciuków) i taka jak na zdjęciu poniżej (foto. MINI R53 przedliftowe).
PS. Ja też mam taką w R50 przedlift. Po nr VIN występuje w moim jako wyposażenie opcionalne "253 Leather Steering Wheel Cooper S"
W takim razie nie mam racji i wychodzi na to, że nie ma żadnej kierownicy przed i poliftingowej. Jednak zwykłej skórzanej (nie plastikowej) nie widziałem nigdy w poliftach. Takiej jak ta: http://image.motortrend.com/f/2006_mini ... _wheel.jpg
ODPOWIEDZ