Cooper 2007, check engine. Mała moc.

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

bsuder
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: R56 cooper

Cooper 2007, check engine. Mała moc.

Post autor: bsuder »

Witam,
Jestem nowy na tym forum, prześledziłem wszystkie tematy ale nie znalazłem problemu podobnego do tego który ja posiadam.
Jestem posiadaczem od tygodnia coopera z 2007 roku. Od zakupu samochód jest mułowaty. Samochód ma 180 tysięcy. Miał wymieniany rozrząd, wszystkie filtry i oleje w ostatnim czasie. Kilka dni temu pojawiła się na autostradzie kontrolka silnika. Po wizycie w serwisie znaleźli błąd sondy lambda za katalizatorem. Został on usunięty ale pojawił się tego samego dnia znowu po kilku kilometrach jazdy. W serwisie podejrzewają zapchany katalizator. Samochód od początku jest bardzo ospały, wydaje się ze ma 80 KM a nie 120. Dzisiaj po godzinnej jeździe po mieście zgasiłem go na 5 minut,odpaliłem i po chwili silnik zaczął nierówno pracować podczas podjazdu pod gore i tak jakby na 3 cylindrach. ( była rezerwa, około 80 km zasięgu ) Po kilkuset metrach jazdy wróciło do normy ale za chwilę jeszcze 2 - 3 razy przez kilka sekund pracował nie równo podczas jazdy. Dojechałem do domu, obroty minimalnie falowały. Zgasiłem go i spróbowałem odpalić. Teraz bardzo długo kręci rozrusznikiem zanim odpali. Próbowałem kilka razy, po godzinie rownież ale dalej odpala bardzo długo i obroty mińimalnie falują. Niewiem o co chodzi, czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Jutro wybieram się do serwisu, planuje wymianę lub demontaż katalizatora.
Pireus
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini cooper r56 1.6 120 km 2009

Re: Cooper 2007, check engine. Mała moc.

Post autor: Pireus »

Cześć.
Na twoim miejscu bym najpierw sprawdził cewki zapłonowe?
Pozdr.
Awatar użytkownika
Saguaro
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R56 John Cooper Works

Post autor: Saguaro »

bsuder pisze:Witam,
Jestem nowy na tym forum, prześledziłem wszystkie tematy ale nie znalazłem problemu podobnego do tego który ja posiadam.
Jestem posiadaczem od tygodnia coopera z 2007 roku. Od zakupu samochód jest mułowaty. Samochód ma 180 tysięcy. Miał wymieniany rozrząd, wszystkie filtry i oleje w ostatnim czasie. Kilka dni temu pojawiła się na autostradzie kontrolka silnika. Po wizycie w serwisie znaleźli błąd sondy lambda za katalizatorem. Został on usunięty ale pojawił się tego samego dnia znowu po kilku kilometrach jazdy. W serwisie podejrzewają zapchany katalizator. Samochód od początku jest bardzo ospały, wydaje się ze ma 80 KM a nie 120. Dzisiaj po godzinnej jeździe po mieście zgasiłem go na 5 minut,odpaliłem i po chwili silnik zaczął nierówno pracować podczas podjazdu pod gore i tak jakby na 3 cylindrach. ( była rezerwa, około 80 km zasięgu ) Po kilkuset metrach jazdy wróciło do normy ale za chwilę jeszcze 2 - 3 razy przez kilka sekund pracował nie równo podczas jazdy. Dojechałem do domu, obroty minimalnie falowały. Zgasiłem go i spróbowałem odpalić. Teraz bardzo długo kręci rozrusznikiem zanim odpali. Próbowałem kilka razy, po godzinie rownież ale dalej odpala bardzo długo i obroty mińimalnie falują. Niewiem o co chodzi, czy ktoś spotkał się z takimi objawami ? Jutro wybieram się do serwisu, planuje wymianę lub demontaż katalizatora.
trochę nie rozumiem. Przecież w serwisie znaleźli błąd sondy lambda. Skoro skasowali błąd i pojawił się ponownie to należy zacząć od wymiany uszkodzonej sondy, a już napewno należy ją sprawdzić na wykresie czy prawidłowo pracuje, czy oscyluje tak jak powinna. Wymienili ją? :D
Był Mini Clubman S R55, Mini R52 S, jest Mini R56 JCW
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Raczej zapchany jest katalizator, a sonda jest sprawna. Trzeba by to sprawdzić, wykręcając np. pierwszą sonde i sprawdzając czy teraz ma moc. My tak robimy na hamowni i wtedy jasno i prosto można stwierdzić zapchanie katalizatora.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
bsuder
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: R56 cooper

Post autor: bsuder »

Więc tak, sonda lambda była sprawna bo poprzedni właściciel niedawno ją wymieniał ( pierwszą i drugą )
Katalizator był zapchany do tego stopnia że się stopił wewnątrz od wysokiej temperatury. W ogóle to sie zastanawiam jak to możliwe ze przez niego jakiekolwiek spaliny przechodziły. Został usunięty i aktualnie jest puszka bez katalizatora. Samochód jest o wiele mocniejszy ale pozostaje problem sondy za katalizatorem. Oczywiście świeci się błąd i niewiem co będzie najlepszym rozwiązaniem. Zamontować emulator, dystans na sondę czy wyłączyć ją w komputerze ?
Rozważam także kupno katalizatora sportowego ale obawiam się że sonda i tak będzie wariować. Euro 4 z tego nie zrobię a nowego katalizatora za 4 tysiaki nie kupie. Osobiście bym najchętniej odłączył sondę w komputerze ale niewiem czy to takie proste.

A bym zapomniał,po wybebeszeniu kata najbardziej wkurza mnie teraz dźwięk jak w starym polonezie.
ODPOWIEDZ