Po zmianie opon z zimowych na letnie zauważyłem że opony letnie są dużo głośniejsze od zimowych.
Na początku myślałem że to łożysko w kole. U mechanika okazało się że to wina opon - ząbkowanie.
Opony to Dayton D320 195/55 R16 87V - przejechałem na nich ok 5 tys. km.
Jakie polecacie opony i czy ktoś w Mini miał taki problem ?
R53 Ząbkowanie opon
Re: R53 Ząbkowanie opon
A na początek rotacja nie pomoże? Ząbkują z reguły na nienapędzanej osi, tył na przód i się wyrówna szybko... dbać o geometrię i zmieniać kółka miejscami ze dwa razy na sezon i będzie OK.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
5 tysiecy to bardzo szybko. Popatrzyłem na bieżnik tej opony, konstrukcja będzie sprzyjała ząbkowaniu - ma spore odstępy pomiędzy kostkami bieżnika. Ząbkowanie tez może być związane z uszkodzonym bądź zużytym amortyzatorem.Pawlik pisze:Po zmianie opon z zimowych na letnie zauważyłem że opony letnie są dużo głośniejsze od zimowych.
Na początku myślałem że to łożysko w kole. U mechanika okazało się że to wina opon - ząbkowanie.
Opony to Dayton D320 195/55 R16 87V - przejechałem na nich ok 5 tys. km.
Jakie polecacie opony i czy ktoś w Mini miał taki problem ?
Mnie dwa razy wyząbkowały się opony w przednionapędówce z tym ze z tylu, tez miały takie duże odległości w bieżniku. Potem po przełożeniu na przód buczały.
Które opony masz zniszczone ? Po jednej stronie czy obie?
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2005
Samochód mam u mechanika także teraz nie sprawdzę. Większa robota sprzęgło + skrzynia. Jak odbiorę to dam znać.
Amortyzatory na przeglądzie w lutym tego roku miały ok 70%.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
70% to jest ok, prawie jak nowe. Ciekawy jestem które bardziej przód czy tyłPawlik pisze:Samochód mam u mechanika także teraz nie sprawdzę. Większa robota sprzęgło + skrzynia. Jak odbiorę to dam znać.