Niedziałające światła cofania

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

qbamini
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Niedziałające światła cofania

Post autor: qbamini »

Witam,
Mam problem ze światłami cofania.....po wbiciu wstecznego lampy nie działają, żarówki dobre, bezpieczniki też w porządku.
Wygląda jakby czujnik był nie podłączony lub coś takiego.
Proszę o pomoc ponieważ niedługo zbliża mi się przegląd.
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Re: Niedziałające światła cofania

Post autor: Twister »

Ja sprawdziłbym czujnik tylnego światła. Znajduje się pod lewarkiem zmiany biegów - dostęp do niego jest od dołu samochodu ( jakoś nie miałem problemu z jego lokalizacją, chociaż jego wykręcenie, to już inna para gaci ;) ). Wychodzą od niego dwa kable. Najlepiej zmostkować przewody - powinno zapalić się światło cofania. Jeśli się zapali,
to masz winowajcę - czujnik do wymiany (http://www.englishcars.pl/produkt-w%C5% ... ofania/468 - pod tym samym symbolem dostępny na Minispares wraz ze schematem). Warto też przejrzeć stan kabli - lubią być w "średnim stanie" (delikatnie mówiąc).
qbamini
Posiadane auto:

Dzięki za radę, postaram się to sprawdzić w w sobotę. Dam znać czy mi się udało.
qbamini
Posiadane auto:

Zamówiłem nowy czujnik, wymieniłem i się okazało że kable są do wymiany......, żeby je wymienić trzeba wyciągać dywany ?
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek

qbamini pisze:Zamówiłem nowy czujnik, wymieniłem i się okazało że kable są do wymiany......, żeby je wymienić trzeba wyciągać dywany ?
Kable do kabiny wchodzą przy dźwigni zmiany biegów (przez taką gumową zaślepkę) - później mogą iść już "swoimi drogami" :) Najpewniej idą pod wykładzinami, chociaż u mnie akurat dało się je wyciągnąć bez rozbierania połowy wnętrza (zaraz za zaślepką miałem kostkę - nie wiem, czy to standardowe rozwiązanie). Po wyciągnięciu foteli, miałem fajny dostęp do środkowego kanału. U Ciebie może wyglądać to zdziebko inaczej. Jak masz uszkodzone kable, to raczej trzeba będzie i tak wszystko rozebrać, bo nikt Ci nie da gwarancji, że pójdzie "łatwo, szybko i przyjemnie".

Jak sprawdzałeś, czy kable są do wymiany? Mimo zmostkowania kabli nie odpaliła Ci się lampa cofania? Skoro wymieniałeś czujnik, to jakoś upewniałeś się, że stary jest wadliwy.
qbamini
Posiadane auto:

Kable były mocno skręcone.....wyglądało to tak jakby ktoś najpierw podłączył czujnik a potem go wkręcił. Oprócz tego były mocno pospinane
trytytkami. Od starego czujnika urwał się kabelek i był mocno skorodowany z zewnętrznej i wewnętrznej strony. Założyłem nowy czujnik i światła nadal nie działały, zacząłem szukać przyczyny, wszystkie możliwości już wykluczyłem oprócz kabli.....
Założyłem czujnik i trzymając go ręką ruszałem przewodami we wszystkie strony i lampy cofania zaczęły kontaktować...
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek

No to najbliższa złączka powinna być w kabinie zaraz za gumową nakładką. Sprawdź tam - jak tam nie zlokalizujesz problemu, to dalej będzie pod górkę już tylko (z powodu dojścia i późniejszej plątaniny kabli - trzeba będzie mierzyć przejścia na kablach, etc.). Skoro poruszyłeś kablami i światło się zapaliło, to przerwa nie może być daleko.

Aha - jedna ważna informacja przy wkręcaniu czujnika (może idiotyczna, ale ja przez to musiałem dwa razy włazić pod samochód) - jego nie wkręca się do oporu. Jak dokręcisz go na maxa, to światło cofania cały czas będzie się świecić - musisz tak go ustawić, by gasło po zrzuceniu wstecznego.
qbamini
Posiadane auto:

Rozumiem że chodzi o gumowy mieszek osłonę dźwigni zmiany begów ?
ODPOWIEDZ