Witam z Rybnika

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Mati97
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Morris 1968

Re: Witam z Rybnika

Post autor: Mati97 »

Arafat ja będę jeszcze raz to "gumował", bo troszkę mi tą gumę powciągało. Później jeszcze raz to pomaluję, a potem dopiero podkład i lakier.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Mati97 pisze:Arafat ja będę jeszcze raz to "gumował", bo troszkę mi tą gumę powciągało. Później jeszcze raz to pomaluję, a potem dopiero podkład i lakier.
Chłopie ... czemu sobie tak utrudniasz życie ?! ... gumujesz jakieś 4 godzinki przed malowaniem , tak aby guma wykonała skurcz a jeszcze była aktywna chemicznie ... i normalnie kładziesz na nią lakier . Zalecam wcześniej zorientować się ile dana guma potrzebuje na skurcz bo jak za wcześnie polakierujesz to popęka lakier.

Jeśli masz miejsca (np w środku auta czy bagażniku) gdzie trzeba położyć podkład pod lakier (bo np. kładłeś epoksyd ,reaktyw , szpachlowałeś czy się przetarłeś) to połóż gdzie ma być gumę , przetryskaj cieniutko podkładem na wolnym rozcieńczalniku (metoda mokro na mokro) i kładź lakier ... wszystko w jeden dzień z zachowaniem przerw na wstępne utwardzenie i odparowanie warstw. Podkład cieniutko tak aby rozcieńczalnik w nim zawarty nie pogryzł gumy i żeby uzyskać gładką powierzchnię pod lakier ,bo już nie matujesz podkładu. Oczywiście gumę dajemy na podkład epoksydowy który też możesz wyłożyć mokro na mokro lub co ja preferuję położyć 3 grube warstwy dać mu czas na wyschniecie wyrównać/przematować i dopiero działać z gumą itd.(tu można zrobić długą przerwę ... epoksyd sobie zabezpiecza blachy a ty robisz dalej blacharkę ... jak skończysz matujesz epoksyd i na raz w jeden dzień kładziesz resztę warstw.

Jak ty chcesz to zrobić ? dać gumę która wyschnie i ja malować ? to nie będzie miało przyczepności ... podkładować gumę ? po co ? ona przyjmuje świetnie lakiery ( w pierwszych godzinach) ... zapodkładujesz gumę ,podkład wyschnie i jak go przematujesz ? włókniną do matowania ? zmatujesz góra 50%.a narobisz sie i natracisz czasu mnóstwo ...
Arafat
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Arafat »

Gume dajesz po to by uszczelnić spaw, zgrzew. Po lakierze już bez sensu, jakier odpryśnie na spawie (wilgoć) i odleci wraz z gumą.
Arafat
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

Fabrycznie mini miało najpierw katororezę potem szły mastyki(guma) i warstwy dekoracyjne. My przy naszych naprawach zamiast katoforezy kładziemy epoksyd . Pisałem o 3 warstwach, bo epoksyd kładziemy na mocno poszarpaną powierzchnię stali (piaskowanie,szlifowanie) więc pierwsza warstwa ma wyrównać wszystkie nierówności , druga zabezpieczyć a trzecią prawie w całosci ścinamy przy wyrównaniu . Dzieki temu odległość między powierzchnia epoksydu a wierzchołkami poszarpanej stali będzie na tyle gruba by skutecznie zabezpieczyć stal. Bardzo ważne jest przygotowanie stali przed epoksydem !!! musi być super wyszczotkowana, czysta i przemyta inaczej w miejscach słabszego przylegania epoksydu powstanie korozja podpowierzchniowa .

nie polecam kłaść epoksydu metoda mokro na mokro ... aby to zrobić trzeba dosyć mocno rozcieńczyć epoksyd aby wylać go na gładko a to sprawi ,że będzie go cieniutka warstwa. Do tego epoksyd rozcieńczamy specjalnym rozcieńczalnikiem o czym mało kto wie i stosuje. Epoksyd mokro na mokro lepiej sprawdzi się przy izolowaniu wytartej szpachli . Kładziemy tu dosłownie jedną gładka warstwę i po około godzinie (zależy od temp. w pomieszczeniu) kolejne warstwy podkładu akrylowego.
Mati97
Nowy
Nowy

Ja pokryłem karoserię podkładem do spawania z novola i teraz się zastanawiam czy czyścić to do gołej blachy czy czystą wodą z płynem wyszorować ,odłuścić i epoksydem prysnąć(też z novola), bo widzę Gibki że masz o tym pojęcie :)
A rada kogoś bardziej obeznanego zawsze się przyda.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak przygotowałeś stal pod ten podkład czasowej ochrony ... jeśli naprawdę dobrze wyszczotkowałeś i wymyłeś po piaskowaniu to możesz go zmatować na niego spokojnie położyć epoksyd (tak jest w karcie produktu) . Jeśli przygotowanie zrobiłeś po łebkach to rwij do gołego i połóż epoksyd. Na pewno trzeba bodyeork'a usunąć z miejsc spawania.
Polecam epoksyd novola PROTECT 360 z utwardzaczem H5950 ... mamy tu proporcje 1 do 1 , co daje fajnie rozlewający się towar i nie trzeba go rozcieńczać a uzyskasz gładką powierzchnię której nie trzeba głęboko i długo szlifować do wyrównania.
Mati97
Nowy
Nowy

Ja kupiłem epoksyd novola z lini classic car myślę że też zda zadanie, a karoserię to drapałem papierem po piaskowaniu i pożądnie odtłuściłem, także powinno być ok.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

Mati97 pisze:Ja kupiłem epoksyd novola z lini classic car myślę że też zda zadanie, a karoserię to drapałem papierem po piaskowaniu i pożądnie odtłuściłem, także powinno być ok.
Używałem epoksydu z linii classica ... napewno jest to dobry produkt a samo podwójne mielenie wypełnienia i wysokiej jakości żywice dają super barierową powłokę . Jednak jest on strasznie gęsty ... stosowałem specjalny do niego rozcieńczalnik ale przy dodaniu na 15% nadal był gęsty i nie rozlewał sie na gładko (więcej nie chciałem rozcieńczać ) . Uważam ,ze idealnie nadaje się na duże gładkie powierzchnie. Na małe ,zakamarki, rynienki, załamania (czego w mini jest mnóstwo) już nie bardzo ... robi warstwę chropowatą i w zakamarkach bardzo łatwo jest sie przetrzeć przy równaniu go więc uważaj :wink:
Mati97
Nowy
Nowy

Dzięki za info :)
Ja zdecydowałem się go kupić na pierwszą warstwę antykorozyjną, ponieważ czytałem dużo opinii na jego temat i innych poduktach novola. A czy zabezpieczacie miejsca szpachlowane, nieobrabiane przed wilgocią?
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

Mati97 pisze:... A czy zabezpieczacie miejsca szpachlowane, nieobrabiane przed wilgocią?
nie bardzo wiem o czym mowa?
jeśli pytasz o etap szpachlowania to szpachlujesz na epoksyd i jak go wytrzesz przykryj mokro na mokro epoksydem i podkładem akrylowym
Mati97
Nowy
Nowy

Chodzi mi o to, że nie mam możliwości trzymania go cały czas na warsztacie. Nie kiedy ląduję do garażu blaszanego a wiadomo wilgoć+ goła szpachla.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

szpachli musisz dać czas na odparowanie, wyschnięcie itd ... kładziesz ją na epoksyd więc wilgoć z niej nie dojdzie do blachy ... ale faktycznie lubi chłonąć wilgoć z powietrza i tego trzeba unikać .Jak nie masz warunków to lepiej zostaw szpachlowanie jak bedzie ciepło.
.
Mati97
Nowy
Nowy

Dawno się nie odzywałem z powodu braku czasu, ale coś tam porobiłem.

Gumowanie spawów i barankowanie podwozia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hamulce przód i tył

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

W bębnach szczęki źle wsadziłeś.
szkoda że pod maskę baranek dałeś ...
nadkola proponuję w całości zagumować ...(ale już pewnie po ptokach) :|
Mati97
Nowy
Nowy

Szczęki tylko tak były pasowane, bo musiałem naprawić otwór na mocowanie cylinderka
A jeśli chodzi o nadkola to mam plany zrobić jakieś nadkola wewnętrzne z blachy ocynkowanej żeby syf z opon nie ciepało w newralgiczne miejsca.
ODPOWIEDZ