stop wyzyskowi w ASO!!
stop wyzyskowi w ASO!!
Cześć mam prośbę abyśmy wpisywali pod tym tematem adresy warsztatów gdzie robimy swoje miniaki i opinie na ich temat ostatnio wkurzyła mnie wizyta w aso za wymianę płynu hamulcowego skaskowali ok 200 zł przyczym płyn kosztuje ok. 50 zł czyli koszt robocizny jest warty 150 zł sam chciałbym tyle zarabiać za pół godziny pracy!!
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: stop wyzyskowi w ASO!!
kiedy powinno sie wymieniac te plyty itd? niech mnie ktos pouczy. nie mam ksiazki serwisowej. PAWCIO BOBKU miales mi przywiezc na spota
to jest myśl !!! nigdy ni emarzyłem nawet o tym!! aby pracować w ASO . Spoko Arto! książkę dam Ci 24.03 na pewno, bo to jest pora w sam raz dla mnie i na pewno dam rade bo juz nie będe mial zapier...
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
PawcioCooper pisze:dam Ci 24.03 na pewno, bo to jest pora w sam raz dla mnie i na pewno dam rade bo juz nie będe mial zapier...
hehe z tego co widzialem, to jestes stalym organizatorem spotow hihi
- jrock7
- Wiarus
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Mi też sie krew ścina jak mam coś zrobić a ASO w gdynia (fota).
Liczą sobie prawie 300 zeta za roboczogodzine...drożej niż w Mercu (150)
...
ostatnio wymieniałem uszczelniacz (zimmering), który kosztuje z 40 zeta - a cała
"fatyga" to ponad 300 zł.
ehh..
Liczą sobie prawie 300 zeta za roboczogodzine...drożej niż w Mercu (150)
...
ostatnio wymieniałem uszczelniacz (zimmering), który kosztuje z 40 zeta - a cała
"fatyga" to ponad 300 zł.
ehh..
dobry warsztat jest w Gliwicach nieautoryzowany serwis BMW Tarnowski liczy ok. 1/3 tego co ASO nastepną czynność przy samochodzie bedę robił u niego i to zrelacjonuje i ocenie . Ps. sprostowanie w ASO w Katowicach za wymianę płynu hamulcowego policzyli mi w sumie ponad 280 zł!!!!! na pytanie czemu tak drogo usłyszałem " to jest MINI" wow! a miało to być auto dla studentów
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
PawcioCooper pisze:Cześć mam prośbę abyśmy wpisywali pod tym tematem adresy warsztatów gdzie robimy swoje miniaki i opinie na ich temat ostatnio wkurzyła mnie wizyta w aso za wymianę płynu hamulcowego skaskowali ok 200 zł przyczym płyn kosztuje ok. 50 zł czyli koszt robocizny jest warty 150 zł sam chciałbym tyle zarabiać za pół godziny pracy!!
Masz auto na gwarancji? jeżeli nie to po co tam jedziesz. W kazdej "szopie" są w stanie taką operację wykonać.
Stać Cię na auto i ASO to płać i nie płacz na forum, że drogo.
- Miniac
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Teraz Was zaskoczę. Ja jestem w miarę zadowolony z obsługi oraz kosztów w ASO Smorawiński w Poznaniu.
- wymiana oleju - 92 PLN brutto,
- filtr oleju 37 PLN brutto
- olej 5W30 SLX Castrol (4,8 l) 293 PLN brutto
ostatnio spędziłem 7 godzin w serwisie na montażu osprzetu (nie były to najprostsze czynności mechaniczne gdzie wystarczy młotek i przecinak ) - koszt robocizny - 700 PLN
Uwazam że koszty są akceptowalne i nie ma tragedii ale wiem że poszczegółne serwisy liczą sobie różne stawki za podobne czynności Słyszałem że "konkurencyjna" ASO w Poznaniu kasuje drożej Inna sprawa że kupując auto u tego dilera na dzień dobry mam 10% rabatu na części i obsługę serwisową.
Tak do końca to nie jest tak kolorowo bo widać jak na dłoni że część kosztów robocizny "chowają" w cenie materiałów serwisowych ale jest to praktyka powszechnie stosowana nie tylko w serwisie samochodowym.
Druga sprawa - stosowane są niby 2 stawki robocizny : serwisowa (tańsza) oraz nazwijmy to: komercyjna (droższa). Ile wynoszą poszczególne stawki nie mam pojęcia gdyż roboczogodzina podzielona jest na jednostki robocze. W zależności od złożoności naprawy na roboczogodzinę wchodzi mniej lub wiecej takich jednostek roboczych.
- wymiana oleju - 92 PLN brutto,
- filtr oleju 37 PLN brutto
- olej 5W30 SLX Castrol (4,8 l) 293 PLN brutto
ostatnio spędziłem 7 godzin w serwisie na montażu osprzetu (nie były to najprostsze czynności mechaniczne gdzie wystarczy młotek i przecinak ) - koszt robocizny - 700 PLN
Uwazam że koszty są akceptowalne i nie ma tragedii ale wiem że poszczegółne serwisy liczą sobie różne stawki za podobne czynności Słyszałem że "konkurencyjna" ASO w Poznaniu kasuje drożej Inna sprawa że kupując auto u tego dilera na dzień dobry mam 10% rabatu na części i obsługę serwisową.
Tak do końca to nie jest tak kolorowo bo widać jak na dłoni że część kosztów robocizny "chowają" w cenie materiałów serwisowych ale jest to praktyka powszechnie stosowana nie tylko w serwisie samochodowym.
Druga sprawa - stosowane są niby 2 stawki robocizny : serwisowa (tańsza) oraz nazwijmy to: komercyjna (droższa). Ile wynoszą poszczególne stawki nie mam pojęcia gdyż roboczogodzina podzielona jest na jednostki robocze. W zależności od złożoności naprawy na roboczogodzinę wchodzi mniej lub wiecej takich jednostek roboczych.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika...
Piotr Topór pisze:Masz auto na gwarancji? jeżeli nie to po co tam jedziesz. W kazdej "szopie" są w stanie taką operację wykonać.
Stać Cię na auto i ASO to płać i nie płacz na forum, że drogo.
właśnie po to ten temat poruszyłem zeby tu wpisywać adresy dobrych jak to nazywasz "szop" a nie każdej "szopy" bo często ludzie pytaja o warsztat i jest to nie uporządkowane pozdrawiam.
Witam
Co prawda nie wiem czy robią tam Old Miniaki, ale w Konstancinie jest serwis, który nazywa sie Servicemile. http://www.servicemile.pl/. Jak wjeżdża się od Wawy to druga ulica po prawej stonie za salonem Saaba. Robiłem tam klocki i chyba coś jeszcze. W warszatcie widziałem kilka Miniaków naprawianych - blacharka i nie tylko, więc rozmwiałem z kierownikiem. I z tego co mówił to mieli kiedyś autoryzację BMW, ale nie pamiętam co się z nią stało. Jeśli chodzi o części zamienne to sprowadzaja przez Bawaria Motors - i dają rabat, taki jak w ASO. A roboczogodzina jest znacznie tańsza. Ponieważ nie miałem z nimi problemów to mogę polecić.
Pozdro Adam
Co prawda nie wiem czy robią tam Old Miniaki, ale w Konstancinie jest serwis, który nazywa sie Servicemile. http://www.servicemile.pl/. Jak wjeżdża się od Wawy to druga ulica po prawej stonie za salonem Saaba. Robiłem tam klocki i chyba coś jeszcze. W warszatcie widziałem kilka Miniaków naprawianych - blacharka i nie tylko, więc rozmwiałem z kierownikiem. I z tego co mówił to mieli kiedyś autoryzację BMW, ale nie pamiętam co się z nią stało. Jeśli chodzi o części zamienne to sprowadzaja przez Bawaria Motors - i dają rabat, taki jak w ASO. A roboczogodzina jest znacznie tańsza. Ponieważ nie miałem z nimi problemów to mogę polecić.
Pozdro Adam
Miniac,
Wydaje mi się, że ceny części i serwisu we wszytkich salonach BMW są takie same, a co gorsze nawet zbliżone do tych europejskich (dlatego nam wydaje się drogo, a dla Niemców tanio hehe)
Pozdrowienia,
Loko
Wydaje mi się, że ceny części i serwisu we wszytkich salonach BMW są takie same, a co gorsze nawet zbliżone do tych europejskich (dlatego nam wydaje się drogo, a dla Niemców tanio hehe)
Pozdrowienia,
Loko