Mini Cooper S - koszt zakupu.

Zgodnie z nazwą, wszystko co tylko wpadnie Wam do głowy, niekoniecznie związane z MINI.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53 FL

Mini Cooper S - koszt zakupu.

Post autor: Lotnik »

Cześć.

Czy możecie podać orientacyjne ceny zadbanej, bezwypadkowej, z udokumentowanym przebiegiem Ski:
1. R53 2005
2. R53 JCW 2005
3. R56 2006/2007
4. R56 JCW 2006/2007

Pomoże mi to odrzucić od razu miny a także oszacować opłacalność zakupu wybranego egzemplarza. Dzięki!
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Re: Mini Cooper S - koszt zakupu.

Post autor: Zbigg »

Myślę, że musisz się liczyć z cena rzędu 22-25K za R53, R56 jakieś 4-6K więcej... min nie odrzucisz, każdy trzeba sprawdzić.
Warto zacząć tam gdzie się mieszka, z oczywistych powodów. Zastanów się tez nad ofertami z tutejszego bazarku, ludzie sprzedają swoje pieszczochy, z postów można do pewnego stopnia wnosić jak się auto sprawowało i co było w nim robione. No i jest też na forum kolega, który sprzedaje sprowadzane przez siebie "szwajcary". Zawsze to lepiej, niż błądzić po omacku.;)

BTW miej świadomość, że ta bezwypadkowość w przypadku aut 10-12 letnich to jest pewna utopia...
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

OK, dzięki. To już troszeczkę wyjaśnia mi sytuację. Będę celował w ładne R53, może JCW jeśli znajdę. Zakładam, że lepiej od razu zakupić mocniejszą wersję niż samemu tuningować na te 210KM. Mylę się?
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S Cabrio

Post autor: Peter »

Tak, z własnego doświadczenia wiem, że tuningowanie mocy sinika ma średni sens. Niezbyt korzystny jest efekt w stosunku do kosztów ;) Lepiej od razu kupować mocniejszą wersję.
Choć 20 KM różnicy też wielkiego szału nie robi :)
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Nowy

Zbigg pisze:No i jest też na forum kolega, który sprzedaje sprowadzane przez siebie "szwajcary". Zawsze to lepiej, niż błądzić po omacku.;)
Tak, Pafu Swissauto obserwowałem przez dłuższy czas na FB ... niestety nie doczekałem się na wymarzone cabrio ;)
Natomiast nasz forumowy kolega wygląda na uczciwego sprzedawcę :)
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Peter pisze: Tak, Pafu Swissauto obserwowałem przez dłuższy czas na FB ... niestety nie doczekałem się na wymarzone cabrio ;)
Tak to niestety jest, ja szukałem czerwonego z białym dachem, a jeżdżę od dwóch lat szarym z czarnym. :mrgreen: W praktyce bierze się taki, który jest w najlepszym stanie. :P
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Awatar użytkownika
Peter
Nowy
Nowy

Zbigg pisze:
Peter pisze: Tak, Pafu Swissauto obserwowałem przez dłuższy czas na FB ... niestety nie doczekałem się na wymarzone cabrio ;)
Tak to niestety jest, ja szukałem czerwonego z białym dachem, a jeżdżę od dwóch lat szarym z czarnym. :mrgreen: W praktyce bierze się taki, który jest w najlepszym stanie. :P
Jestem cierpliwy ... swojego szukałem 1,5 roku :shock:
Ale w końcu mam jakiego chciałem. I kolor i szmatka zamiast dachu i stan perfecto. Niestety nie była to okazja :P :mrgreen:
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

Peter pisze:Tak, z własnego doświadczenia wiem, że tuningowanie mocy sinika ma średni sens. Niezbyt korzystny jest efekt w stosunku do kosztów ;) Lepiej od razu kupować mocniejszą wersję.
Choć 20 KM różnicy też wielkiego szału nie robi :)
20? Raczej 40km. Chyba, że tylko na papierze?

Edytka: zapraszam jeszcze do tego wątku: http://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=17198
ghost
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: brak MINI :-(

Post autor: ghost »

Tak jak Peter pisze mały sens tuningować zwykła eske r53 na 210 km
Works miał zmienioną głowicę , większe wtryski , mniejsze kółko kompresora , zimniejsze świece , inną mapę silnika , większy wydech ze stali nierdzewnej , inne pudło filtra powietrza , szpere ... Zadaj sobie pytanie czy jesteś wstanie to ogarną w paru tysiącach . Druga kwestia dostępność części .
Jak ci się znudzi to powodzenia w sprzedaży - W Polsce liczy się cena ( czytaj najniższa :D )
Chyba że szykujesz auto na tor lub długie lata użytkowania :D to tu bym szukał wersji GP :twisted:
Co do cen to raczej ciężko będzie Ci znaleźć R53 worksa w cenie 25 tyś. a już w pełnym pakiecie JCW to raczej ok 30 tyś. może modele przed liftem . Zwróć też uwagę na opcję wyposażenia co ma w środku , jakie koła itp. Niektóre dodatki sporo kosztują :shock:
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

JohnnyB
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper S R53

Post autor: JohnnyB »

4 koła robią różnicę, do tego zielony ładniejszy - IMHO. Daleko nie masz. Przejchałbym obejrzał oba. Znalezienie MCS to nie taka szybka piłka.
Zielony faktycznie wychuchany jak żaden inny :).
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

3,5k.

Zielonego zarezerwowałem, w sobotę z gotówką w kieszeni jadę oglądać. Z szarego zrezygnowałem. Chętnie jutro obejrzałbym drugiego MCSa gdyby był ciekawy egzemplarz do 150km od mojej lokalizacji.
ODPOWIEDZ