błąd poduszki powietrznej
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R50
błąd poduszki powietrznej
witam serdecznie
mam problem z kontrolką poduszki powietrznej. Początkowo myślałem, że wypięły się kostki fotela pasażera, ale po zlutowaniu na sztywno błąd dalej wyskakuję.
Po odczytaniu na kompie wyskakuję info :
" Napinacz pasa pasażera, za duża rezystencja. Nieciągły:
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
mam problem z kontrolką poduszki powietrznej. Początkowo myślałem, że wypięły się kostki fotela pasażera, ale po zlutowaniu na sztywno błąd dalej wyskakuję.
Po odczytaniu na kompie wyskakuję info :
" Napinacz pasa pasażera, za duża rezystencja. Nieciągły:
Co w tej sytuacji mogę zrobić?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini COOPER R50
Re: błąd poduszki powietrznej
piszesz że lutowałeś od poduszki a spróbuj przy napinaczu rozłącz kostkę i poszukaj braku izolacji załamania przewodu przetarcia tylko wcześnie rozłącz aku bo może być BUM Błąd nieciągły oznacza sporadyczny więc powinieneś troszkę poszukać pod fotelem nie jest to trudne i za oszczędzona kasa
-
- Nowy
Lutowalem przewody pod fotelem pasażera, więc mówisz żeby gdzieś dalej poszukac ??
-
- Nowy
przy zatrzasku od pasa bezpieczeństawa
-
- Nowy
Andrzeju może wrzucę foty jak to u mnie wygląda i będziesz mi wtedy w stanie szybciej pomóc
-
- Nowy
Wygląda to mniej więcej tak. Ja lutowalem ten zawinięty na brązowo
- Załączniki
-
- IMG_1657.JPG
- (1.03 MiB) Pobrany 333 razy
-
- Nowy
weź przeciągaj palcami wzdłuż przewodów i jeżeli będzie gdzieś przerwa to ją wyczujesz a oprócz tego oglądnij przewody tak ze zdjęcia to niczego nie znajdziesz ani ty a tym bardziej ja trzeba ściągnąć koszulki te czarne i szukać a przewody powinny wychodzić z zatrzasku pasa tutaj jedynie co ja widzę to spód siedzenia
Sorki ale tak na odległość to nie pomogę jeżeli będziesz w okolicy a sam tego nie ogarniesz to zapraszam spójrz na fotę jak masz po skręcane przewody może tam niema ciągłości przewodu i jest przerwana żyła lub brak styku pod taśmą izolacyjną lub tam gdzie są te bezbarwne koszulki pod czarnym peszlu (zabezpieczenie przewodów przed przetarciem)
Sorki ale tak na odległość to nie pomogę jeżeli będziesz w okolicy a sam tego nie ogarniesz to zapraszam spójrz na fotę jak masz po skręcane przewody może tam niema ciągłości przewodu i jest przerwana żyła lub brak styku pod taśmą izolacyjną lub tam gdzie są te bezbarwne koszulki pod czarnym peszlu (zabezpieczenie przewodów przed przetarciem)
W Merolu tak miałem był czujnik w zapięciu pasa hehe. Wymieniłem cały i gites. Zobaczy czy w MINI od zapięcia idą przewody .
-
- Nowy
W zapieciu jest jakiś jeden przewód który idzie pod fotem...tacim pisze:W Merolu tak miałem był czujnik w zapięciu pasa hehe. Wymieniłem cały i gites. Zobaczy czy w MINI od zapięcia idą przewody .
A masz sygnał niezapiętych pasów ?
-
- Nowy
Nie mam sygnału pasów
Ok a co się dzieje jak odłączysz ten przewód idący do uchwytu - o ile można to zrobić.
-
- Nowy
Ciężko mi ocenić czy da się to odłączyć. Nie sprawdzałem.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: brak MINI :-(
Tak może nie na temat ale miałem parę miesięcy temu błąd poduszki powietrznej pasażera .
Wstępna diagnoza uszkodzona mata w siedzeniu lub kable pod siedzenie .
Okazało się że był spadek napięcia na jakimś rezystorze czy czymś takim na klemie w aku ( aku w bagażniku )
Diagnosta pomachał kablami , dokręcił klemy , skasował błąd , sprawdził na kompie poduchy , coś tak aktywował i niby wszystko OK
Wstępna diagnoza uszkodzona mata w siedzeniu lub kable pod siedzenie .
Okazało się że był spadek napięcia na jakimś rezystorze czy czymś takim na klemie w aku ( aku w bagażniku )
Diagnosta pomachał kablami , dokręcił klemy , skasował błąd , sprawdził na kompie poduchy , coś tak aktywował i niby wszystko OK
-
- Nowy
Początkowo tez myślałem ze to wina aku bo miałem stary ale wymieniłem na nowy, skasowałem błąd i po 2 dniach znowu wyskoczył więc tutaj moze byc problem napinacza :/ juz w sumie sam nie wiem