Auto zastępcze z OC sprawcy
Moderator: flapjck1
Auto zastępcze z OC sprawcy
Jak wygląda sytuacja z autami zastępczymi z OC sprawcy? Czy w każdym przypadku, gdy auto poszkodowanego nie nadaje się do użytku można żądać samochodu zastępczego? Czy to oni (TU) dostarczają takie auto, czy sam wynajmuję a później wystawiam im rachunek?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Auto zastępcze z OC sprawcy
z OC sprawcy zawsze mozesz wymagac auta zastepczego,
jesli twoj jezdzi to na czas naprawy
jesli twoj nie jezdzi lub policja zabrala dowod - to do konca naprawy
jesli twoj jezdzi to na czas naprawy
jesli twoj nie jezdzi lub policja zabrala dowod - to do konca naprawy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
aha, i lepiej wziac auto od TU, mniej bujania potem
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- artur_rat
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI 1300
Dokładnie. Nie szukaj sam auta bo później jest problem ze zwrotem kosztówflapjck1 pisze:aha, i lepiej wziac auto od TU, mniej bujania potem
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S
Z tym autem zastępczym to bym uważał.Ja się na tym przejechałem na 1300zł.
Auto było na koszt sprawcy,ale ubezpieczyciel stwierdził że samochód miał być naprawiony do 6 dni a ja miałem auto zastępcze 11 dni i za te 5 dni to muszę sam zapłacić.
Auto było na koszt sprawcy,ale ubezpieczyciel stwierdził że samochód miał być naprawiony do 6 dni a ja miałem auto zastępcze 11 dni i za te 5 dni to muszę sam zapłacić.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: brak MINI :-(
Wszystko zależy chyba od ubezpieczyciela
2 lata temu maiłem szkodę z winy sprawcy , auto zastępcze z PZU na 5 dni - udało mi się ich przeciągnąć na prawie 3 tygodnie . Tyle trwała naprawa auta .Pisałam odwołania że auto jest mi niezbędne do pracy itp. a serwis zwleka z naprawą z braku części itp.
Z tego co mi wiadomo to lepiej brać auto od ubezpieczyciela .
Jak bierzesz sam to pamiętaj że auto zastępcze nie może być wyższej klasy niż te co masz uszkodzone - bardziej chodzi tu o kwotę za wypożyczenie . Najlepiej dowiedz się do jakiej kwoty dziennie możesz wypożyczyć auto .
Mała rada , jak Ci wycenią szkodę - bierz kasę ( obojętnie jaką ) i później jeżeli jest ona za niska to się odwołuj . Znam przypadki że ludzie nie brali pieniędzy , odwoływali się i czekali miesiącami kasę ...
2 lata temu maiłem szkodę z winy sprawcy , auto zastępcze z PZU na 5 dni - udało mi się ich przeciągnąć na prawie 3 tygodnie . Tyle trwała naprawa auta .Pisałam odwołania że auto jest mi niezbędne do pracy itp. a serwis zwleka z naprawą z braku części itp.
Z tego co mi wiadomo to lepiej brać auto od ubezpieczyciela .
Jak bierzesz sam to pamiętaj że auto zastępcze nie może być wyższej klasy niż te co masz uszkodzone - bardziej chodzi tu o kwotę za wypożyczenie . Najlepiej dowiedz się do jakiej kwoty dziennie możesz wypożyczyć auto .
Mała rada , jak Ci wycenią szkodę - bierz kasę ( obojętnie jaką ) i później jeżeli jest ona za niska to się odwołuj . Znam przypadki że ludzie nie brali pieniędzy , odwoływali się i czekali miesiącami kasę ...
Dzięki - przydatne rady.
Pytam, bo z tego co wiem, to powoli staje się standardem. TU motywują też tym podwyżki OC z tego co wiem. A wiele firm typu wypożyczalnie aut:
https://99rent.pl/oferta/samochod-zaste ... c-sprawcy/
http://fatcar.pl/substitute-cars
mają taką usługę w ofercie - w sensie, załatwiają wszelkie formalności z tym związane. Dlatego moja wątpliwość, jak do tego podejść, aby ubezpieczyciel tego nie podważył.
Pytam, bo z tego co wiem, to powoli staje się standardem. TU motywują też tym podwyżki OC z tego co wiem. A wiele firm typu wypożyczalnie aut:
https://99rent.pl/oferta/samochod-zaste ... c-sprawcy/
http://fatcar.pl/substitute-cars
mają taką usługę w ofercie - w sensie, załatwiają wszelkie formalności z tym związane. Dlatego moja wątpliwość, jak do tego podejść, aby ubezpieczyciel tego nie podważył.
- artur_rat
- Swój Człowiek
Podstawowe zasada by nie mieć problemów z OC sprawcy:
1. Pojazd zastępczy organizuje firma ubezpieczeniowa sprawcy. NIE NA WŁASNĄ RĘKĘ
2. Termin zwrotu ustalamy i potwierdzamy z ubezpieczycielem NIGDY Z WYPOŻYCZALNIĄ KTÓRA DOSTARCZYŁA NAM POJAZD.
3. NIE PRZYJMUJEMY OD UBEZPIECZALNIE ŻADNEJ FAKTURY
1. Pojazd zastępczy organizuje firma ubezpieczeniowa sprawcy. NIE NA WŁASNĄ RĘKĘ
2. Termin zwrotu ustalamy i potwierdzamy z ubezpieczycielem NIGDY Z WYPOŻYCZALNIĄ KTÓRA DOSTARCZYŁA NAM POJAZD.
3. NIE PRZYJMUJEMY OD UBEZPIECZALNIE ŻADNEJ FAKTURY
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
A nie można zrobić tak, w przypadku mini: oddaję samochód do aso i z aso dostaje jakieś zastępcze auto? A rozliczają się we własnym zakresie?
- artur_rat
- Swój Człowiek
Można. Pod warunkiem że ubezpieczycie wie o tym aucie przed jego pobraniem a nie po.