Krzyżak w MINI R50 - wymiana całego czy naprawa???

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

beamish
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Krzyżak w MINI R50 - wymiana całego czy naprawa???

Post autor: beamish »

Ktoś z Was próbował użyć do naprawy kolumny kierownicy krzyżaków GKN U125 15x38mm?
beamish
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: beamish »

Odpowiem sobie sam, krzyżaki GKN U125 pasują, koszt 40zł/szt + drugie tyle wymiana lub we własnym zakresie (średni stopień trudności). Teraz czas na testy, jeśli padną za jakiś czas to dam znać.
Załączniki
kolumna3.jpg
(46.8 KiB) Pobrany 414 razy
kolumna1.jpg
(62.11 KiB) Pobrany 414 razy
kolumna2.jpg
(49.92 KiB) Pobrany 414 razy
Barracuda
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper

Post autor: Barracuda »

Kilka słów co do kolumny kierowniczej i samych Krzyżaków...

Wymiana kolumny nie jest trudna. Od spodu jest śruba chyba 13 od góry 10 . Można ją wyjąć od góry, mega proste. Jeśli jest się sprytny to nawet nie trzeba podnośnika, wystarczy dobra żaba.
A teraz co do Krzyżaków... jeśli przy skrecaniu robi taki klak klak... to nie znaczy ,że krzyżak jest do wymiany! Wystarczy porządnie nasączone go jakimś olejem w sprayu (ja użyłem wd40) trochę kolumnę w różnych miejscach też . Nie zapomnij o tym aby położyć ręczniki lub papierowe ręczniki ... poruszać do góry i do dołu . Mi pomogło :)
Mini Cooper 1.6 116KM Pure Silver
tacim
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R50

Post autor: tacim »

No u mnie tak jest ale w kabinie i irytuje . Czuć na ręce, że klika. Ja myślałem wazelinę w spraju tam walnąc zobaczę . Tak jak piszecie od szoferki to wiadomo a ta część od strony silnika to dwie opcję albo wyjąc aku i dostep malina albo od spodu troszkę ciężko ale bez problemu. Zastanawia mnie jak to wybijają na siłe :) ?
ODPOWIEDZ