Skrzynia biegów pomocy :/

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Re: Skrzynia biegów pomocy :/

Post autor: Zbigg »

Mlody pisze:Zbigg nie bardzo wiem o co ci chodzi z tymi zmianami w 2004 odnośnie 6cio biegowej skrzyni bo zmieniło się tylko przełożenie i opcja dokupienia LSD (25% z tego co pamietam) a skrzynie 6cio biegowe były getrag od samego początku(ja mam z 2002 i jest getrag'a), 5cio biegowe dopiero od 2004-2007 były getrag'a. Wiec zmiana na jaka kolwiek 6cio biegowa owocuje "getragiem" :)
Przecież ja nie pisałem o "zmianach w 2004 odnośnie 6cio biegowej". Pisałem o liftingu modelu, w ramach którego po 2004 zamiast awaryjnych 5cio biegowych midlandów fabrycznie montowano 5cio biegowe getragi.

Pisałem też, że nonsensem jest twierdzenie ogólne, że 5ciobiegowe skrzynie w Mini są bardzo słabe i szybko się sypią, bo ogromna większość R50 z przebiegami rzędu +150000km ma takie właśnie do dzisiaj, i jeżdżą z nimi od 10-15 lat. Z tym, że z reguły są to już getragi.
No i jak już wspomniano, w S-ce montowano fabrycznie tylko 6-speed.

Tu masz ładnie pokazane w jednym miejscu wszystkie skrzynie I generacji.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Mlody
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini cooper s R53

Post autor: Mlody »

Widze ze nie do końca się zrozumieliśmy, bo ja myślałem ze ty piszesz o 6cio biegowych ze przeszły lifting-mam na myśli z midlands na getrag- a racje masz odnośnie zmiany w 5cio biegowych gdzie ona nastąpiła w 2004 z midlands na getrag,
Jeśli chodzi o przebieg +150tys to nie jest dużo jak na skrzynie tym bardziej, ze większość mini one nie były katowane wiec nie powinno być wiele problemów ze skrzynia nawet jeśli to midlands,jakoś nie spotkałem się żeby kto kolwiek przechodził z 6cio na 5cio biegowa która ma krótsze przełożenia i można lepiej wykorzystać na krętych drogach a to głównie ze względu ze nie są zbytnio wytrzymałe
Uwierz mi ze nie musisz mi pokazywać wszystkich skrzyń i generacji bo już troszkę z mini miałem odczynienia ale miło ze znalazłeś może innym tez się przyda :)
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

A to nie wiem dlaczego tak pomyślałeś, słowem się na temat 6cio biegowych nie odezwałem. :wink: Nie wiem też dlaczego wracasz do kwestii przekładki 6-speed na 5-speed, o tym też nikt tu nie wspominał. :shock:
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
ODPOWIEDZ