Krzyżak w MINI R50 - wymiana całego czy naprawa???
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Krzyżak w MINI R50 - wymiana całego czy naprawa???
Ktoś z Was próbował użyć do naprawy kolumny kierownicy krzyżaków GKN U125 15x38mm?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Odpowiem sobie sam, krzyżaki GKN U125 pasują, koszt 40zł/szt + drugie tyle wymiana lub we własnym zakresie (średni stopień trudności). Teraz czas na testy, jeśli padną za jakiś czas to dam znać.
- Załączniki
-
- kolumna3.jpg
- (46.8 KiB) Pobrany 414 razy
-
- kolumna1.jpg
- (62.11 KiB) Pobrany 414 razy
-
- kolumna2.jpg
- (49.92 KiB) Pobrany 414 razy
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper
Kilka słów co do kolumny kierowniczej i samych Krzyżaków...
Wymiana kolumny nie jest trudna. Od spodu jest śruba chyba 13 od góry 10 . Można ją wyjąć od góry, mega proste. Jeśli jest się sprytny to nawet nie trzeba podnośnika, wystarczy dobra żaba.
A teraz co do Krzyżaków... jeśli przy skrecaniu robi taki klak klak... to nie znaczy ,że krzyżak jest do wymiany! Wystarczy porządnie nasączone go jakimś olejem w sprayu (ja użyłem wd40) trochę kolumnę w różnych miejscach też . Nie zapomnij o tym aby położyć ręczniki lub papierowe ręczniki ... poruszać do góry i do dołu . Mi pomogło
Wymiana kolumny nie jest trudna. Od spodu jest śruba chyba 13 od góry 10 . Można ją wyjąć od góry, mega proste. Jeśli jest się sprytny to nawet nie trzeba podnośnika, wystarczy dobra żaba.
A teraz co do Krzyżaków... jeśli przy skrecaniu robi taki klak klak... to nie znaczy ,że krzyżak jest do wymiany! Wystarczy porządnie nasączone go jakimś olejem w sprayu (ja użyłem wd40) trochę kolumnę w różnych miejscach też . Nie zapomnij o tym aby położyć ręczniki lub papierowe ręczniki ... poruszać do góry i do dołu . Mi pomogło
Mini Cooper 1.6 116KM Pure Silver
No u mnie tak jest ale w kabinie i irytuje . Czuć na ręce, że klika. Ja myślałem wazelinę w spraju tam walnąc zobaczę . Tak jak piszecie od szoferki to wiadomo a ta część od strony silnika to dwie opcję albo wyjąc aku i dostep malina albo od spodu troszkę ciężko ale bez problemu. Zastanawia mnie jak to wybijają na siłe ?