Mini 1 vs 2

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini R50

Mini 1 vs 2

Post autor: Ppludrok »

Koleżanki i koledzy,
Które wcielenie mini lubicie/wolicie i dlaczego? Fajnie by było aby wypowiedziały się osoby, które przesiadły się z 1 na 2.
Od niedawna mam bardzo zadbane R50 i tak się zastanawiam, bo zakochałem się w Marcę czy by nie dołożyć 10 tysięcy do S Ki Mk1 z końca produkcji lub nie Ski MK2.
Jakie są wasze odczucia z autopsji?
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Re: Mini 1 vs 2

Post autor: Drail »

Mam porównanie z r53 i r56 obydwie S. Z osiągów nic nie modowane. R56 czuć ten moment wgniatania w fotel, r53 mniej. W r53 cięzej chodzi wspomaganie, nie wiem czy pompa zajechana, ale od dwóch lat chodzi tak samo :D Fotele mi sie mniej podobają, jak i konsola środkowa. No i to chyba tyle.
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Tylko tyle? Myślałem, ze jest przepaść. A komfort związany z prowadzeniem - zawieszenie. Jakość plastików? Nie czuje się kompletnie innej epoki porównując te wersje?
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

Aż tak się nie przyglądałem ;) R53 w środku jest dość hm, zmodowany przez poprzedniego właściciela, więc nie mam porównania z jakością i plastikami. Lusterka wiem że sa mniejsze i dość to odczułem po przesiadce z r56.
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Każdy będzie miał inne odczucia. Posiadam R50 ale miałem okazje jeździć R53 jak i R56S. Według mnie II gen. jest bardziej komfortowa - zawieszenie, prowadzenie, fotele no i faktycznie lepiej czuć moment. Gdybym miał zmieniać to postawiłbym na ładne R53 po lifcie z ksenonem, szyberdachem i w kolorze indi blue :D z tym, że ja nie jeżdżę dużo i nie potrzebuje a nawet nie oczekuje od MINI komfortu.
Jeśli chcesz mieć trochę więcej luksusu to postaw na R56, a najlepiej R55 - wtedy jest i wygodnie i praktycznie :wink:
To, która generacja (w środku czy na zewnątrz) bardziej się podoba to każdy sam musi sobie odpowiedzieć.
Bzyku
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Ja się nawet przez moment nie zastanawiałem nad II gen. Zupełnie nie ten styl, żadnej magii, żadnej chemii. Nie to, żebym za darmo nie wziął, bo bym wziął i sprzedał, i kupił I gen. :lol:
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

No właśnie, dla mnie tez 1ka jest najładniejsza i w ogóle z duszą ale jestem he he perfekcjonistą i widzę jej wady :-)
Muszę się przejechać 2 ką i zacząć rozglądać się za Ska r53 w stanie super.
ghost
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: brak MINI :-(

Post autor: ghost »

Siemka , miałem okazję jeździć R53 works i przez 2 tygodnie R56 S
Porównanie jest takie że faktycznie czuć turbo w R56, natomiast "ryk" w kompresora powyżej 4 tyś jest cudowny :D
Wydawało mi się że oba silniki mają trochę inną kulturę pracy , 2 generacja jak by płynniej chodziła w 1 generacji tak jak by była bardziej surowa , czuć było pod pedałem pracę silnika , każdą zmianę biegów itp. ( nie wiem jak to określić )
R56 jest bardziej cywilizowany , w środku " bardziej" nowoczesny , przyjaźniejszy dla oka .
Jedynka w środku była bardziej robiona pod mini klasyczne - takie małe nawiązanie do poprzednika .
Jakość wykonania - dopracowania na plus 2 generacji .
Co do opcji wyposażenia jeden i drugi miał ful opcję , w R53 brakowało tylko wyjścia AUX :lol:
Zwieszenie i komfort ma mały plus dla R56 . Dużo zależy co było modzone w jednym i drugim , twardość , rozmiar koła itp.
Przez pierwsze parę dni byłem zachwycony 2 generacją. Po paru dniach stwierdziłem że jednak R53 miał ten swój urok , jakąś taka prostotę . Jedno co jest na duży plus 2 gen. mniej pali facepalm
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Miałem I gen. Coopera i byłem bardzo zadowolony. Jeżdżę II gen. Cooper S i jestem bardzo zadowolony. Gdybym miał wybrać to I gen. ale musi być "S" :twisted:
ODPOWIEDZ