Witam,
Zakupiłem żonie Mini R50 2004 r. 1.6.
Ostatnio zauważyłem że zbiornik płynu chłodniczego jest pusty. Dolałem i po kilku dniach płyn spadł prawie do minimum. I tak 2x aż do sytuacji gdzie znowu go nie ma. I teraz kilka faktów:
- nie kopci
- olej ok - bez kiślu i na korku i na bagnecie
- zbiorniczek czysty niezaolejony
- temperaturę trzyma ok - niecałe 90 st - nawet jak postoi w korku czy dostanie w "dupe"
- grzeje w środku normalnie
- szyby nie zachodzą parą
- pod zbiorniczkiem zawsze sucho więc przyjmuje że szczelny
Pytanie do Was co mógłbym jeszcze sprawdzić bo jak pojadę do serwisu to przecież będzie standard: Uuu Panie płynu nie ma to zwalamy głowice....
A zdaje mi się że miałbym jakieś objawy.
Co Waszym zdaniem jeszcze sprawdzić? Gdzie może leżeć przyczyna ubytku? Miał ktoś taki przypadek?
Ubytek płynu ze zbiorniczka
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper 2004 r. 1.6 116 KM
Re: Ubytek płynu ze zbiorniczka
Szczelność chłodnicy? Może się rozszczelnić ze starości, albo po zmianie właściciela... niby płyny są mieszalne, ale bywa że dochodzi do odkamienienia i układ traci nabytą szczelność.
U mnie tak jest, przy ostatniej wizycie u mechesów zdiagnozowali potrzebę wymiany chłodnicy, pod autem sucho ale na chłodnicy widać gdzie puszcza i faktem jest, że płynu leciutko ubywa.
U mnie tak jest, przy ostatniej wizycie u mechesów zdiagnozowali potrzebę wymiany chłodnicy, pod autem sucho ale na chłodnicy widać gdzie puszcza i faktem jest, że płynu leciutko ubywa.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
- Saguaro
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 John Cooper Works
Stawiam w ciemno na obudowę termostatu (ten plastikowy element, który na górze ma korek ciśnieniowy). Najczęściej to właśnie ta obudowa się rozszczelnia i tam podkapuje pod nią no i ubywa miałem identycznie, że mi spadałpłyn do minimum zbiorniczka po jakimś czasie od dolania i tam wlasnie była przyczyna nowa obudowa i po sprawie, od tej pory zawsze max
Był Mini Clubman S R55, Mini R52 S, jest Mini R56 JCW
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper 2004 r. 1.6 116 KM
No właśnie wróciłem z oględzin i mam wrażenie że spocona jest prawa strona chłodnicy. Niby pod autem sucho. Od zbiorniczka sucho w stronę silnika. Niestety ciasno jest i dobrze nie obejrzałem tej chłodnicy. No i pogoda nie pomaga w takich oględzinach ale sobie tak wydedukowałem że musi gdzieś górą jak coś uciekać bo tak to bym miał problem z trzymaniem temperatury, więc Panowie to co piszecie by pasowało w sumie. I pod kątem logiki i zachowania auta i pod katem ewentualnego kosztu Niestety w Płocku lepiej jest nakierować mechanika na trop Dzięki.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper
Wężyk, który wychodzi z pompy wody. Standard. W aso niecałe 100 zł.