Jaki olej?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S
Jaki olej?
Chciałbym prosić Was o podpowiedź, wyjaśnienie jaki olej leje się do S r56. Pytam bo przeglądając fora zauważyłem że zalecany przez producenta to 5w30. Ja natomiast mam zalany 10w60, dlaczego? Miałem takie wpisy w książce serwisowej i na owy olej wymieniłem, ale czy to jest ok. Proszę o jakieś sugestie.
Re: Jaki olej?
Czy auto jest narażone na postoje na mrozie? Masz zalany olej dobry do upalania, natomiast na codzień nadaje się średnio. Jakiej jest marki? Co ile go wymieniasz? Czy spełnia normę BMW LL04? (to bardzo ważny parametr, pokusiłbym się o stwierdzenie, że nawet ważniejszy od lepkości)
Jeśli eksploatujesz samochód w zwyczajnych warunkach drogowych, zalej przynajmniej Motula X-Clean 5w40.
Jeśli eksploatujesz samochód w zwyczajnych warunkach drogowych, zalej przynajmniej Motula X-Clean 5w40.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S
Re: Jaki olej?
A więc tak, auto stoi można powiedzieć że dość często na mrozie. Poruszam się nim przeważnie po mieście. W tej chwili mam zalany olej valvoline jest to moja 1 wymiana na tego producenta, poprzednio był Castro.