Regulacja wysokości szyby drzwi kierowcy
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini One
Regulacja wysokości szyby drzwi kierowcy
Witajcie,
Kupiłem niedawno Mini One i jest pewien problem z szybą drzwi kierowcy. Mianowicie szyba jest jakieś 0,5 cm za nisko przez co w samochodzie jest trochę głośniej niż być powinno, słychać szumy powietrza tak jak przez niedomknięte okno. Podczas otwierania drzwi szyba się obniża a przy zamykaniu podnosi, ale nadal za nisko.
Przy okazji wymiany płynów i filtrów byłem w mAuto w Opolu gdzie zgłosiłem tą usterkę, ale w serwisie nie udało się tego naprawić. Dowiedziałem się, że nie ma tam żadnej mechanicznej regulacji wysokości tak żeby można było ręcznie coś podnieść.
Czy macie jakiś pomysł jak to wyregulować?
Kupiłem niedawno Mini One i jest pewien problem z szybą drzwi kierowcy. Mianowicie szyba jest jakieś 0,5 cm za nisko przez co w samochodzie jest trochę głośniej niż być powinno, słychać szumy powietrza tak jak przez niedomknięte okno. Podczas otwierania drzwi szyba się obniża a przy zamykaniu podnosi, ale nadal za nisko.
Przy okazji wymiany płynów i filtrów byłem w mAuto w Opolu gdzie zgłosiłem tą usterkę, ale w serwisie nie udało się tego naprawić. Dowiedziałem się, że nie ma tam żadnej mechanicznej regulacji wysokości tak żeby można było ręcznie coś podnieść.
Czy macie jakiś pomysł jak to wyregulować?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini R50
Re: Regulacja wysokości szyby drzwi kierowcy
Jest. Szukaj na forum. Tez miałem ten problem i znalazłem.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50
Dzisiaj przypadkiem znalazłem fajną funkcję, po wciśnięciu dłużej przycisku otwierania auta, uchylają się szyby i dach, natomiast na razie działa tylko otwieranie ,a domykanie już nie.
Można też przeczytać instrukcję albo forum, ale znaleźć samemu jest fajniej.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Nowy
A może wiesz w jaki sposób z powrotem podomykać?
Przełącznikami po obu stronach konsoli... albo wyjść z auta i przytrzymać klucz w pozycji "zamknij". Albo dołożyć moduł zamykacza.
-
- Nowy
Właśnie problem w tym, że pozycja "zamknij" nie działa.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Przekręcasz kluczyk i trzymasz?
-
- Nowy
Mam na myśli domknięcie szyb i dachu przyciskiem na kluczyku, tak jak uchylanie. Uchylanie działa, domykanie nie działa.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
No to pewnie trzeba zakodować, przynajmniej tak jest w r56. A jak włożysz ostrze kluczyka do zamka i przytrzymasz przekręcone to zamknie?
Dokładnie tak ma być w przypadku auta z fabryki, bez modyfikacji.Szubek pisze:Mam na myśli domknięcie szyb i dachu przyciskiem na kluczyku, tak jak uchylanie. Uchylanie działa, domykanie nie działa.
ZTCW nie da rady bez dodatkowych modułów.Drail pisze:No to pewnie trzeba zakodować, przynajmniej tak jest w r56.
-
- Nowy
I bardzo dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Wracając do tematu, obie szyby niby normalnie funkcjonują ale od kierowcy wydaje mi się że jest za mały skok przy otwieraniu i zamykaniu ponieważ szyba lekko ociera o uszczelkę a od strony pasażera skok jest już "normalny" natomiast szyba nie jest ustawiona równolegle do uszczelki.
Tak się zastanawiam, jest ta regulacja gdzieś czy jednak trzeba wymieniac prowadnice
Dotycz mini one z 2005 roku czyli chyba r50
Auto kupione tydzień temu i musze na kolejną sobote go usprawnić gdyż jest to przezent dla córki na 18-stke i wole zrobić wszystko tak jak ma być
Za porady z góry dzięki
Tak się zastanawiam, jest ta regulacja gdzieś czy jednak trzeba wymieniac prowadnice
Dotycz mini one z 2005 roku czyli chyba r50
Auto kupione tydzień temu i musze na kolejną sobote go usprawnić gdyż jest to przezent dla córki na 18-stke i wole zrobić wszystko tak jak ma być
Za porady z góry dzięki