Mini cooper S R53 kontrolka ciśnienia - film
-
- Nowy
- Posiadane auto: mini cooper S R53
Mini cooper S R53 kontrolka ciśnienia - film
Pierwszy post i pierwsze pytanie.
Zanim to nastąpi to krótkie przywitanie z mojej strony i pozdro dla wszystkich minimaniaków
Jestem po świeżym zakupie mini R53 po pewnych modach, jak zmiana kółka kompresora na -15% oraz dedykowanemu oprogramowaniu. Więcej szczegółów nie znam, bo auto z takim modyfikacjami zakupiłem i tak twierdził sprzedający.
Będę sprawdzał oczywiście na hamowni czy tak jest w rzeczywistości.
Dziś mam jednak zapytanie. Dodam, że przeszukałem forum i póki co odpowiedzi nie znalazłem.
Pytanie: na filmie, który wrzuciłem zobaczycie palącą się diodę od ciśnienia oleju, oraz na dużym wyświetlaczu po środku, wskazówkę od doładowania (bar).
FILM: https://www.youtube.com/watch?v=ogWMuix ... e=youtu.be
Czasem na rozgrzanym już silniku, po mocniejszej jeździe zapala się właśnie ta kontrolka. Póki co zauważyłem, że zapala się gdy jestem na luzie a po delikatnym przygazowaniu, zanika. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem znika. Co dziwne na razie (ale to muszę jeszcze zwaryfikować) nie zauważyłem aby miniak miał jakieś odczuwalne spadki mocy, nie wkręcał się na obroty, etc ...
Macie pomysły co to może być i czy powinienem się jakoś martwić?
Z góry dzięki za info
Zanim to nastąpi to krótkie przywitanie z mojej strony i pozdro dla wszystkich minimaniaków
Jestem po świeżym zakupie mini R53 po pewnych modach, jak zmiana kółka kompresora na -15% oraz dedykowanemu oprogramowaniu. Więcej szczegółów nie znam, bo auto z takim modyfikacjami zakupiłem i tak twierdził sprzedający.
Będę sprawdzał oczywiście na hamowni czy tak jest w rzeczywistości.
Dziś mam jednak zapytanie. Dodam, że przeszukałem forum i póki co odpowiedzi nie znalazłem.
Pytanie: na filmie, który wrzuciłem zobaczycie palącą się diodę od ciśnienia oleju, oraz na dużym wyświetlaczu po środku, wskazówkę od doładowania (bar).
FILM: https://www.youtube.com/watch?v=ogWMuix ... e=youtu.be
Czasem na rozgrzanym już silniku, po mocniejszej jeździe zapala się właśnie ta kontrolka. Póki co zauważyłem, że zapala się gdy jestem na luzie a po delikatnym przygazowaniu, zanika. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem znika. Co dziwne na razie (ale to muszę jeszcze zwaryfikować) nie zauważyłem aby miniak miał jakieś odczuwalne spadki mocy, nie wkręcał się na obroty, etc ...
Macie pomysły co to może być i czy powinienem się jakoś martwić?
Z góry dzięki za info
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Mini cooper S R53 kontrolka ciśnienia - film
Moze byc czujnik cisnienia, moze byc pompa, moze byc zle zalozony filtr oleju, moga byc panewki dupniete
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
ta wskazówka z prawej nie jest od doładowania tylko właśnie od ciśnienia oleju
i ewidentnie masz je za niskie u mnie prawie nigdy nie spada poniżej połowy
-
- Nowy
Okey, tzn nie okey, ale co by to oznaczało? dokładnie to co napisał kolega w poprzednim poście? Jak można zdiagnozować, który z problemów może być odpowiedzialny i czy z takimi objawami (abstrahując od samej, od czasu do czasu zapalającej się lampki) można jakiś czas ze zbyt niskim ciśnieniem oleju bezpiecznie dla auta, jeździć?mario81 pisze:ta wskazówka z prawej nie jest od doładowania tylko właśnie od ciśnienia oleju
Pozdr
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Nie można.
Tak jak napisał flap. Ja bym szedł tą drogą filtr->czujnik->pompa->panewki itd.
Ten temat się już przewijał i często był to źle założony filtr oleju.
Tak jak napisał flap. Ja bym szedł tą drogą filtr->czujnik->pompa->panewki itd.
Ten temat się już przewijał i często był to źle założony filtr oleju.
Bzyku
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini COOPER R50
Witaj
Zaniechaj na razie wszystkie czynności które zostały wymienione powyżej nie twierdzę że koledzy się mylą ale na 95% to wymień olej w silniku jest już za rzadki i wyskakuje ci ciśnienie
Spróbować Ci nie zaszkodzi a i koszta mniejsze olej+filtr i zobaczysz przerobiłem już to tylko z innym pojazdem OPEL VECTRA C
Pozdrawiam
Zaniechaj na razie wszystkie czynności które zostały wymienione powyżej nie twierdzę że koledzy się mylą ale na 95% to wymień olej w silniku jest już za rzadki i wyskakuje ci ciśnienie
Spróbować Ci nie zaszkodzi a i koszta mniejsze olej+filtr i zobaczysz przerobiłem już to tylko z innym pojazdem OPEL VECTRA C
Pozdrawiam
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Tak, niech wleje 20w50 z klasyka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
- Posiadane auto: R56 + Volvo v50
Jedz wymień olej. Chyba że jesteś pewien że zalany odpowiedni i filtr założony jest ok. Jak nie jesteś tego pewien to go wymień i niech od razu mechanior podepnie wskaźnik zegarowy w magistralę olejową i niech patrzy co się dzieje na zimnym i ciepłym silniku. Na filmie widać że olej chyba też nie był tak mocno rozgrzany. No i módl się oby to był źle założony filtr albo cos z zaworem olejowym. Bo ta okazja którą kupiłeś może się okazać workiem który się otwiera na twoje $$$. Obym się mylił nie życzę Ci tego.
-
- Nowy
wg sprzedającego i po informacji znamionowej w komorze silnika, olej (Motul 5W40 X-Cess) dopiero co wymieniony (przejechane jakieś 1000km). Jeśli miałbym obstawiać to już raczej nie olej, a błędnie założony filtr.maniek80 pisze:Jedz wymień olej. Chyba że jesteś pewien że zalany odpowiedni i filtr założony jest ok. Jak nie jesteś tego pewien to go wymień i niech od razu mechanior podepnie wskaźnik zegarowy w magistralę olejową i niech patrzy co się dzieje na zimnym i ciepłym silniku. Na filmie widać że olej chyba też nie był tak mocno rozgrzany. No i módl się oby to był źle założony filtr albo cos z zaworem olejowym. Bo ta okazja którą kupiłeś może się okazać workiem który się otwiera na twoje $$$. Obym się mylił nie życzę Ci tego.
Sam olej rzeczywiście nie był w tym przypadku odpowiednio dogrzany.
PS: jutro jestem umówiony na hamownie, aby sprawdzić czy zapewnienia sprzedającego o modyfikacjach i mocy ok 210KM są zgodne z prawdą.
Pozdr
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
nie paluj auto dopoki nie masz ogarnietego cisnienia oleju, zapomnij o tej hamowni na razie...
chyba ze lubisz takie widoki
https://www.youtube.com/watch?v=T3JoBJiG_4o
chyba ze lubisz takie widoki
https://www.youtube.com/watch?v=T3JoBJiG_4o
-
- Nowy
Rozumiem, że chodzi tu w kontekście filtra o zastosowanie nie takiego typu jaki być powinien? Czy chodzi może o dobrze dobrany filtr ale jego złe założenie? Ale czy to w ogóle możliwe i jak to sprawdzić?maniek80 pisze:Jedz wymień olej. Chyba że jesteś pewien że zalany odpowiedni i filtr założony jest ok.
PS: dzięki poza tym za wszystkie sugestie. Prawdopodobnie zacznę od sprawdzenie sugerowanych przez was rzeczy.
Pozdr
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
zle dobrany filtr albo predzej zle zalozony
-
- Nowy
Sprawdzałem olej i jest świeżynka. Mimo wszystko kupiłem 5L tego samego.flapjck1 pisze:zle dobrany filtr albo predzej zle zalozony
Jaki filtr zakupić?
Znalazłem takie najdroższe cudu ...http://allegro.pl/filtr-oleju-mini-coop ... 88752.html
Czy może proponujecie coś innego?
Copper S R53 rok 2005 poliftowy (oryginał 170KM).
PS: przyznam, że nie wiem jak można źle założyć filtr oleju?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Dobierz sobie filtr oleju po vin, w realoem, co do montazu: mozna nie wlozyc z powrotem sprezyny dociskajacej wklad
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_3395
Widzisz na pokrywce obudowy taka "siatke"? Niektorym to zostaje na starym filtrze i wywalaja...
Widzisz na pokrywce obudowy taka "siatke"? Niektorym to zostaje na starym filtrze i wywalaja...