farba do silnika
Moderator: flapjck1
farba do silnika
Chcę pomalować sobie blok silnika bo niestety stara farba w niektórych miejscach poodpadała albo jest nie do doczyszczenia. Czy wie ktoś jaką farbą trzeba to malowac?
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: farba do silnika
do silników są dostępne specjalne farby, poszuaj w jakimś sklepie motoryzacyjnym lub mieszalni lakierów.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
Hamerite wg specyfikacji nadaje się na wysokie temperatury grubo ponad 100 stopni.
W praktyce wygląda to inaczej, pierwszy rok jest ok, potem małymi kawałkami sie wypala.
Wiec jak Sadam wspomniał do tego są specjalne farby tak jak do zacisków ham, felg, .....itp.
W praktyce wygląda to inaczej, pierwszy rok jest ok, potem małymi kawałkami sie wypala.
Wiec jak Sadam wspomniał do tego są specjalne farby tak jak do zacisków ham, felg, .....itp.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
bo o ile mi wiadomo to oryginalne farby co są na silniku to jakimis magicznymi sposobami nakłądają ze nie schodzą tak szybko
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
mam hamerita na zaciskach które grzeją sie ponad 100 i od 3 lat nie ma zadnych odprysków
ja pomalowałem swoją tysiączkę zółtymm nobilesem w sprayu, numer koloru moge podać jak znajdę w garażu, i nic nie odchodzi a jezdze juz 2 lata. Po wyczyszczeniu silnika wygląda jak nowy. Dobrałem prawie idealny kolor z oryginałem.
Pozdrawiam
Krzysztof lub Magik jak kto woli.
Pozdrawiam
Krzysztof lub Magik jak kto woli.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
co do hamerite'a jeszcze to miałem na bebnach tylnych, mam cały czas właściwie, ale nie byly więcej niż 2 tyg. jazdy, żeby na jednym z nich zrobił się czarny (a był żółty), bęben minimalnie obcierał o szczęki, nawet nie było czuć, ale jak już poprawiłem to farbę zdążyło trafić.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
chłopaki (i dziewczyny) byłem sobie dziś w sklepie z farbami i pokazanoo mi srebrną śnieżke w puszcze 200ml, która ponoć wytrzymuje 500 stopni...jak by prepuscić to przez margnes naciągania ty by ze 300 wyszło a to i tak dobry rezultat
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
eee srebrny to lipa
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Malowanie silnika.
Wszystkie w/wym farby są niezłe.Warunek to dokładne wyczyszczenie i odtłuszczenie slilnika!!!! przed malowaniem. Jest to wprawdzie trudne ale możliwe.
Witam wszystkich,
Moje pytanie jest bardzo pokrewne z tematem w tej dyskusji. Planuje odświeżenie bloku silnika. Jednak min dojdę do wyboru farby koloru itp powiedzcie jak oczyścić blok ?
Ale nie chce rozbierać silnika na części wolał bym go wyjąć i następnie oczyścić jakoś, czy jest to możliwe w ogóle ?
Pozdro i sory że nie trzymam się stryktle do tematu.
Maciek.
Moje pytanie jest bardzo pokrewne z tematem w tej dyskusji. Planuje odświeżenie bloku silnika. Jednak min dojdę do wyboru farby koloru itp powiedzcie jak oczyścić blok ?
Ale nie chce rozbierać silnika na części wolał bym go wyjąć i następnie oczyścić jakoś, czy jest to możliwe w ogóle ?
Pozdro i sory że nie trzymam się stryktle do tematu.
Maciek.
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Jak wyciągniesz silnik to przed myciem trzeba zabezpieczyć wszystkie otwory aby nic się nie dostało do środka. Poodkręcaj osprzęt i na początku spryskaj specjalnym płynem do mycia silników. Ale nie kupuj tych za 10- 15 zł bo to syf. Warto spłukać pod ciśnieniem ropownicą albo karszerem . Jak masz już odtłuszczony to wyczyść rdzę (wszelkie techniki dozwolone byle jej nie było ) Po tym obleć cały blok druciakiem (poskręcanym) na szlifierce kątowej. Po tym przed malowaniem kilka razy czystymi ścierkami przemyj blok zmywaczem do silikonu lub benzyną ekstrakcyjną. Im bardziej czysty będzie blok tym lepiej dla farby.
Jeśli chciałbyś pokombinować bez wyciągania silnika to poniższy link może się przydać:
http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... opic=64891
BTW. Jakie konkretne środki do mycia silników i jakie farby polecacie?
http://www.theminiforum.co.uk/forums/in ... opic=64891
BTW. Jakie konkretne środki do mycia silników i jakie farby polecacie?