Pytanie o eksploatacje Mini Cooper automat 2007

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

miniwini
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper 2007

Pytanie o eksploatacje Mini Cooper automat 2007

Post autor: miniwini »

Hey wszystkim:) Dwa dni temu zakupilam Mini Coopera z 2007 roku z automatem.Mam pytanie o zmiane polozenia lewarka skrzyni biegow:)Czy ,zeby zmienic jego polozenie wystarczyc go stanowczo przesunac czy jest moze jakas blokada ,ktora trzeba usunac?Wiem ,ze w innych automatach ,zeby zmienic polozenie lewarka trzeba wcisnac jakis guzik przykladowo...I jeszcze jedno pytanie do czego jest taki srebrny panel na galce lewarka?Czy tam sie zmienia tryb sportowy?Przepraszam za takie pytania ,ale jestem swiezakiem totalnym:)
maniek80
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56 + Volvo v50

Re: Pytanie o eksploatacje Mini Cooper automat 2007

Post autor: maniek80 »

Ten srebrny "panel" od przodu to właśnie przycisk którym odblokowujesz lewarek i z pozycji P zmieniasz na R-N-D
miniwini
Nowy
Nowy

Juz sie zorientowalam ,ale wielkie dzieki.Mam natomiast pewne obawy co do spalania.Boje sie ,ze to auto bedzie duzo palic.Wiadomo na 10 litrow sie przygotowalam ,ale dzis zatankowalam go i mialam 4 kreski .Jedna kreska to chyba 4 litry bo moj mini ma chyba 40 litrow bak i co?Po 32 km zgasla 4 kostka.Owszem troche na rezerwie pojezdzilam ,ale boje sie ,ze bedzie palil 12 litrow albo wiecej:( Macie jakies doswiadczenia z tym?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Mamy, tankowac, nie liczyc spalania
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
gero
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper Pepper and Salt R56

Post autor: gero »

Witam,

również posiadam R56 z dwusprzęgłowym automatem, z trybem sport i łopatkami przy kierownicy :)
Skrzynia pracuje bez zarzutu, łopatki dają dużą frajdę a komputer sterujący w wyraźny sposób dostosowuje pracę automatu do sposobu jazdy kierowcy.
Spalanie przy spokojnej jeździe zamyka się w 8-miu litrach.
Wystarczy jednak nie wyjeżdżać poza miasto aby każde 100 km wiązało się z zapotrzebowaniem na 10 litrów.
Jakby powiedział klasyk, spalanie nie jest najistotniejszą cecha tego samochodu i należy to zaakceptować albo szukać jakiegoś innego mikrusa z koreańskimi lub japońskimi emblematami :)
miniwini
Nowy
Nowy

Zdaje sobie sprawe ,ze automat i taki silnik moga brac niemalo paliwa:) Pytanie tylko bylo pogladowe .Od kiedy nalezy zaczac sie martwic ,ze cos jest nie tak...Bo choc nie jestem ekspertem to mysle ,ze spalanie 14 litrow dla takiego auta nie powinno byc norma... :D :D :D :D :D
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

gero pisze: również posiadam R56 z dwusprzęgłowym automatem, z trybem sport i łopatkami przy kierownicy :)
Dwusprzęgłowym?
maniek80
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56 + Volvo v50

Post autor: maniek80 »

Drail pisze:
gero pisze: również posiadam R56 z dwusprzęgłowym automatem, z trybem sport i łopatkami przy kierownicy :)
Dwusprzęgłowym?
No właśnie który to rok. Nie ukrywam że specjalnie szukałem r56 bo ma dobrą skrzynię " przynajmniej tak mi się wydaje" też mam łopatki i 6 biegów.
A zapytam szanowne grono co daje przesunięcie drążka zmiany biegów w pozycji D w lewo do kierowcy? Mam tam znaczek S/M i drążek mogę przesuwać przód tył zmieniać biegi. Ale czy to jest jakiś tryb sport czy winter?
Awatar użytkownika
elmot
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini One 1.4 R56

Post autor: elmot »

To jest tryb Sport/Manual, czyli namiastka manualnej skrzyni. Przy trybie D i używaniu manetek, skrzynia na chyba 5 sekund przełącza się na tryb manualny, jeśli w tym czasie nie zmienisz biegu manetką wraca na D (pełny automat). Przy trybie S/M, skrzynia pracuje prawie jak manual, bo zmianę wymuszasz albo drążkiem, albo łopatkami. Prawie, bo jeśli silnik wejdzie na zbyt wysokie obroty, to skrzynia i tak zmieni Ci bieg (oszczędzając silnik).
ODPOWIEDZ