Serwis szyberdachu
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Re: Serwis szyberdachu
Jakie były wasze objawy niedziałającego szyberdachu? Trzeba było pomagać mu ręką? Zamykał się?
- elmot
- Nowy
- Posiadane auto: Mini One 1.4 R56
U mnie przestał działać kilka dni temu przy okazji ocieplenia Objawy: lekko się uchylał i zostawał w tej pozycji, po dociśnięciu ręką, wysuwał się normalnie. Przy domykaniu słychać było lekkie dudnienie/zgrzyt z tylnego panelu, natomiast domykał się normalnie. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu jest ok, choć będę jeszcze raz go rozbierał i dorzucę mu trochę „tłuszczu”. Użyłem suchego smaru teflonowego (Wurth) i mam pewne wątpliwości, czy plastikowe prowadnice będą na nim dobrze pracować, dlatego tam chcę wrzucić serwisowy smar do szyberdachów z BMW. Zowie się to RHF1 i sprzedają w opakowaniach chyba 20 g. Najtaniej trafiłem za niecałe 15 PLN (nie wiem czy na tym forum można zapodawać linki do sklepów, więc na razi kontrolnie nie daję).
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini cooper s r56
Bardzo dziękuje za pomoc . Pozdrawiam serdecznie . Tomek
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
A linke wrzuc, jak najbardziej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- elmot
- Nowy
OK, różnie róże fora do tego podchodzą
Link do smaru https://sklep-bmw.pl/przeglad-czesci/?s ... smar-rhf-1
To chyba najtańsza opcja jaką znalazłem, no chyba że przytną na wysyłce (jutro dopiero będę zamawiał).
Link do smaru https://sklep-bmw.pl/przeglad-czesci/?s ... smar-rhf-1
To chyba najtańsza opcja jaką znalazłem, no chyba że przytną na wysyłce (jutro dopiero będę zamawiał).
- jrock7
- Wiarus
- Posiadane auto: R55 Cooper D
Czy macie moze gdzies instrukcje (lub video) jak taki szyberdach konserwowac, ktore miejsca smarowac?
Pewnie profilaktycznie co kilka lat przydaloby sie go przesmarowac.
Pozdrowienia!
Pewnie profilaktycznie co kilka lat przydaloby sie go przesmarowac.
Pozdrowienia!
- elmot
- Nowy
W tym http://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=72&t=16588 wątku (na dole) są linki do smarowania i regulacji dachu. Tak na marginesie, to tam podane są parametry położenia szyberdachu w stosunku do samego dachu, natomiast nie ma nic o miejscach regulacji. Rozumiem, że reguluję to na tych 6 śrubach?