Wybór Cooper S ...

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

RudyDziczek
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Poszukuje / poprzednie BMW E46

Wybór Cooper S ...

Post autor: RudyDziczek »

Cześć wszystkim ! Od dawna przymierzam się do zakupu Coopera S. Nie jestem mega znawczynią motoryzacji, mogę niestety określić się laikiem. Lecz staram się dowiadywać by dokonać świadomego i dobrego wyboru / zakupu wymarzonego samochodu jakim jest Cooper S. Tak więc, wedle tego co się dowiedziałam R56 ( proszę mnie poprawić jeżeli coś nie będzie się zgadzało rocznikowo ) dwa kody silnika :

N14B16A
N18B16A ( starano się wyeliminować wadliwy łańcuch i inne rzeczy o których nie wiem ? )

Wiadomo, szukałam auta jak najmłodszego (2010/2011/2012) i skupiłam się na tym drugim silniku.

Jednak mam pytanie do Was ... Co lepiej zrobić ? Szukać auta nawet z 2007/2008 z pierwszym silnikiem , dobrze utrzymany czy naprawdę o wiele lepiej jest jednak szukać z tym drugim ? Nie znam się świetnie, i jestem w rozterce. Fakt - jak to osoba mało obeznana rocznik od razu kojarzy mi się z mniejszą eksploatacją auta jednak wiem że jest to mylne. Zależy mi przede wszystkim by auto było jak najmniej "awaryjne" , wiem głupio to brzmi bo to też zależy w głównej mierze od mojego użytkowania auta. Po prostu pytam Was moi drodzy, kogoś kto zna się o stokroć lepiej ode mnie. Jakiego rocznikowo, z jakim silnikiem itp. mini szukać bym miała jak największe prawdopodobieństwo trafnego wyboru ? Pozdrawiam serdecznie i życzę szerokości !
miniwini
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper 2007

Re: Wybór Cooper S ...

Post autor: miniwini »

Ja zakupilam Coopera z 2007 r -znawczynia owszem tez nie jestem .Znajomy byl ze mna na ogledzinach auta Podpial je do kompa i sprawdzil czy wyskocza jakies bledy.Okazalo sie ,ze do roboty jest czujnik cisnienia w kolektorze ssacym i akumulator ,Reszta w porzadku.Wahacze ,kierownica ,zawieszenie ok.Trzeba szukac w miare dobrego stanu a nie silnika ...takie moje zdanie .Po 2 zalezy jakim rodzajem kierowcy jestes,Czy to auto bedzie ostro eksploatowane czy tylko pojezdzisz nim do miasta....Wiec moim zdaniem jako nie znawczyni a posiadaczki Mini z 2007 uwazam ,ze to sa 2 najwazniejsze czynniki.Stan i rodzaj eksploatacji.
miniwini
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper 2007

Post autor: miniwini »

Warto wziac kogos obeznanego w temacie by spr czy auto nie bylo jak to mowia "bite".,czy nie dachowalo,czy nie ma jakis luzow.....Choc wiem ,ze sa ludzie ,ktorzy bardziej skupiaja sie na parametrach auta niz na jego stanie...No ,ale kazdy jest inny.Odpowiedz sobie na czym tobie zalezy....
Awatar użytkownika
unclesam
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper JCW

Post autor: unclesam »

ODPOWIEDZ