Moc a klima

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini R50

Moc a klima

Post autor: Ppludrok »

Cześć, mam wrażenie, ze minimum 20% albo lepiej mocy mniej pojawia się przy włączonej klimie. W życiu nie spotkałem się z takim spadkiem. Sprawa dotyczy r50. Czy inni maja podobnie czy motor się kończy?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Moc a klima

Post autor: flapjck1 »

Im mniej mocy w aucie tym wiecej procentowo zabiera klima po wlaczeniu,,normalna sprawa :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Pracowałem w salonie samochodowym i jeździłem autami dużej pojemności ale pamietam też, że przy małych Suzuki spadku nie było czuć. Moje auto nie jedzie z klimą. Po prostu wyłączam ją jak chcę dynamicznie jechać.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

Nowoczesne sprezarki maja regulowane obciazenie, starsze zwykly on/off
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

No to pocieszony :-) Wazne, że dziala.
QATO
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MCS CM

Post autor: QATO »

Hej

Twój przypadek przypomina mi pewną kilkunastoletnią Hondę, po uruchomieniu klimatyzacji znaczny spadek mocy, żadnych dodatkowych objawów.
Co się okazało finalnie,"dęba" stanęło łożysko kompresora klimatyzacji - wręcz do zatrzymania silnika - trzeba było pasek ciąć żeby ją uruchomić.
Objawy podobne, moc i pojemność samochodów podobna. Honda po wymianie kompresora sygnalizowała uruchomienie klimy tylko kliknięciem i chłodnym powietrzem z nawiewów.
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Może być. Klima dla mocno słyszalna jest.
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Dodam, że po włączeniu klimy auto drży i to mocno zauważalnie.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

No to sugestia Konrada o zacierajacym sie lozysku kompresora moze byc na rzeczy...
Ppludrok
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Koledzy, sprężarka ewidentnie szumi. Regeneracja ponoć idzie w prawie 1000 zł. Czy warto zaryzykować i kupić używkę za 200-300 od jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy?
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

Twój wybór.
maniek80
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R56 + Volvo v50

Post autor: maniek80 »

Ppludrok pisze:Koledzy, sprężarka ewidentnie szumi. Regeneracja ponoć idzie w prawie 1000 zł. Czy warto zaryzykować i kupić używkę za 200-300 od jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy?
To że szumi to nie koniec świata, niech se szumi ważne że dział. Kiedyś w volvo też szumiała i to głośno. pojechałem do jednego serwisu to mnie policzył 1000-1500 sprężarka 700 skraplacz 300 osuszacz plus robota 500 bo nabić wypłukać układ i jeszcze jakieś tam czynności. Myślę grubo jakoś naliczone. Pojechałęm do drugiego serwisu (stary serwis zajmujący się tylko chłodnictwem) człowiek posłuchał i powiedział: Dolejemy oleju zmienimy czynnik i tyle i używaj dalej tak jak używałeś klimy, jak padnie to będziemy wtedy się martwić. No i tak zrobiliśmy skasował za wszystko +- 150zł było to 5 lat temu auto już sprzedane znajomi kolegi odkupili. Pytałem ostatni czy klima działa tak działa sprężarka szumi ale działa. Podjedź do konkretnego warsztatu od klim i układów chłodzenia i niech oni się wypowiedzą i zweryfikuj to z innym serwisem. Bo leczyć to wszyscy chcą tyle że nie z problemu a z kasy którą w Tobie widzą.
ODPOWIEDZ