Zakup Cooper'a S

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

tychan
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MCS R53 2003 r.

Zakup Cooper'a S

Post autor: tychan »

Cześć wam. Planuje zmienić samochód, oglądałem różne samochody, żeby mieć frajdę podczas jazdy.

Szukając samochodu zapomniałem o takiej perle jak Mini... i gdy zobaczyłem w akcji Coopera S, to zakochałem się. Taki gokart i do tego 170 KM, a dziwek kompresora... bajka :D

Pytanie do was. Mam na oku załóżmy taki egzemplarz co sądzicie?
https://www.otomoto.pl/oferta/mini-coop ... AcOnL.html

Wiadomo liczę się, że tańszy egzemplarz wiąże się z jakimiś usterkami, ale ponaprawiam sobie.

Teraz jeszcze jedna kwestia właśnie odnosząc się do napraw. Jak Mini wypada pod względem niezawodności? Czy mechanicy radzą sobie z elektronika Mini (DSC, ABS idt), bo cała resztę mechaniczną sobie naprawie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie oprócz takich elementów, o których można przeczytać na stronach motoryzacyjnych m.in. rdza klapy, elektryka czy wycieki.

Dzięki za poświęcony czas.
Awatar użytkownika
Aikonus
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53 Black Monster

Re: Zakup Cooper'a S

Post autor: Aikonus »

Mnie tylko dziwi cena za ten samochód z tego roku.
Za niska, raczej.
tychan
Nowy
Nowy

Myślisz że będzie "ulepem" ?
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53 JCW

Post autor: Borówa »

Hej,

Cena, ceną ale po zdjęciach szczególnie od handlarza nie wiele się dowiesz. Trzeba jechać i auto obejrzeć.
Zwróć uwagę na:
Wycieki - zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego, czujnik położenia wału korbowego, pokrywa zaworów, uszczelniacz wału korbowego, chłodniczka oleju.
Przecieki - listwa na klapie tylnej, woda w bagażniku.
Dźwięki - pompa wspomagania, rozrusznik, kompresor doładowujący.
Warto podpiąć pod kompa i sprawdzić ładowanie alternatora.
Poproś o pełny VIN, numer rejestracyjny i datę pierwszej rejestracji. Rozkoduj sobie w necie VIN i porównaj z wyposażeniem jakie widzisz. Skorzystaj z historiapojazdu.gov.pl i porównaj dane z tym co mówi sprzedawca. Możesz skorzystać z usług bimmer-check.com - powinni sprawdzić z łatwością historię serwisową.

Co do obsługi serwisowej nie powinieneś mieć najmniejszego problemu. Dużo części pochodzi z BMW. Diagnostyka też jak BMW.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
tychan
Nowy
Nowy

Dzięki za odpowiedź. Opis jest dosyć wyczerpujący, zastosuje się do uwag. :) Właśnie jeszcze zastanawia mnie jak rozpoznam jakieś problemy czy niechciane dźwięki kompresora?

Jeśli na kierownicy jest odbieranie połączeń, to raczej radio ma moduł bluetooth?
czarnyblack
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53

Post autor: czarnyblack »

Też oglądam R53 po lificie i ten stoi już dwa miesiące jak nie lepiej. Zwróć uwagę na drzwi kierowcy, były malowane i mają mniejszą szczelinę między drzwiami, a tylną ćwiartką. To tyle co zauważyłem ze zdjęć. Zadbany polift, nie od Mirka, to od 18 tys w górę i nie ma cudów. Przeglądam ten rynek od kilku miesięcy i widzę jak to wygląda. Jakiś czas temu był zadbany polift za 22.5 tys i poszedł w ciągu dwóch tygodni chyba. Co do rzeczy, na które warto zwracać uwagę, to ten typek dobrze tłumaczy: https://www.youtube.com/watch?v=qHVfsb7ZLqo
tychan
Nowy
Nowy

Dzięki za zwrócenie uwagi, chociaż ja tam nic nie widzę :P , ale zwróciłem również uwagę na komorę silnika. Kilka elementów brakuje, porównując do zdjęć z googla lub innych ogłoszeń.
max77max
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: max77max »

-(Jeśli na kierownicy jest odbieranie połączeń, to raczej radio ma moduł bluetooth?-) niestety nie mam taki samochód 2005 r r53 i też jest słuchawka ale nie jest podloczona ....trzeba dokupić kabel ale jak się intersowalem to dużo za niego chcieli i dałem sobie spokój .Może teraz jest inny bajer i tańszy?
tychan
Nowy
Nowy

Cześć wam ponownie. Dzięki waszej pomocy zakupiłem swojego Mini Coopera S z 2003 roku. Jest bardzo zadbany, lecz ma kilka drobnych mankamentów (usuwane pomału) jak każdy używany samochód ;) .
Obrazek
Robione w deszczu, bo nie mam innego zdjęcia. :(

Żeby nie tworzyć osobnego tematu zapytam tutaj :).

Posiadam w moim Mini radio Alpine CD53, a głośniki Harman&Kardon. Kupiłem transmiter FM żeby nie przerabiać niczego, lecz jakość jest tragiczna (wiedziałem na co się piszę, ale myślałem że droższy = lepsza jakość dźwięku). Przeczytałem jeden z tematów, ale on bardziej dotyczy radia po lifcie. Zdecyduje się więc kupić kabel aux z wtyczką do radia i schowam go do schowka, a do niego wepnę moduł bluetooth.
Obrazek

Moje pytanie brzmi następująco. Jeśli wepnę tą białą wtyczkę do radia, to przełączenie przyciskiem MODE automatycznie aktywuje funkcję AUX? Tego niestety nie wyczytałem z tamtego tematu, bo w poliftowym radiu trzeba coś lutować.

Jeśli ktoś ma tak podłączone z modułem bluetooth, to proszę o opinię. Myślę, że jakość dźwięku będzie bardzo dobra.
Pita2000
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Pita2000 »

Wykryje Ci jako zmieniarke Przynajmniej u mnie tak jest przez modol ipod Ktory jest podlaczony w to samo miejsce krore podlacza sie to co na zdjeciu

Ile za miniaka dales ? Maska malowana ;)
tychan
Nowy
Nowy

Aha to już nie ważne jako co wykryje, byle wykryje i będzie grać ;). Wystawiony był za 15000 kupiłem za 13000. Wg mnie nie była malowana, na tym zdjęciu poprostu źle światło pada.
ODPOWIEDZ