Problem z Mini 1,6 - nie odpala.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

MarekOSK
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini

Problem z Mini 1,6 - nie odpala.

Post autor: MarekOSK »

Witam,

Mam problem z moim Mini.

Model: Mini Cooper 1,6 2002 rok, skrzynia automat.

Autko bardzo długo było bezawaryjne.
Powoli zaczęło padać wspomaganie kierownicy, nie wiele myśląc zamówiłem używaną i oddałem auto do „mechanika” w celu wymiany.
I tu zaczęły się problemy.
Autkiem jeździłem codziennie, ostatnie dni bez wspomagania ale cały czas auto pokonywało dzielnie kilometry.
Po odstawieniu auta do mechanika na następny dzień nie odpaliło, mechanik stwierdził że to wina akumulatora i odpalił je na kable, auto odpaliło bez problemu.
Nie było mnie przy całej sytuacji, ale z tego co mi wiadomo nie wolno mini odpalać na kable bo coś może sie uszkodzić - czuła elektronika, nie wiem ile w tym prawdy.
Mechanik podmienił pompę wspomagania „na krótko” i stwierdził że to nic nie dało i wspomagania dalej nie ma.
Po zgaszeniu silnika, auto już nie zapala.
Udaje się odpalić silnik jeśli na krótko bezpośrednio damy zasilanie na rozrusznik, zero reakcji na kluczyk.
Udało mi się znaleźć warsztat który chce się podjąć naprawy ale termin to aż za 2 miesiące, a ja zostałem bez auta. Proszę o jakaś podpowiedź.
Gambit
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: R50 '02

Re: Problem z Mini 1,6 - nie odpala.

Post autor: Gambit »

To jakiś porządny warsztat czy stodoła u Pana Henia? Ma skaner diagnostyczny? Jak nie odpala to powinien sprawdzic błędy jakie wyskakują.
Skoro samochód odpalał i poza niedziałającą pompą wspomagania wszystko było OK jak oddawłeś do mechanika to niech mechanik szuka przyczyny i naprawi co zepsuł.
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Była próba odpalenia silnika bez podłączonej pompy? Gdzieś na forum ktoś pisał jak dobrze kojarzę, że pompa powodowała jakieś zwarcie czy też błędy w elektronice i uniemożliwiała uruchomienie silnika.
Bzyku
Gabi
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini one

Post autor: Gabi »

Że zapytam jeśli przekrecisz kluczyk w stacyjce coś się dzieje? Czy nie ma żadnej reakcji?
Wczoraj wymienilam w moim mini kostkę stacyjki (ala wkładka czy jakoś tak to się nazywa), objawy tej wymiany były proste... A mianowicie, kręciłam kluczykiem, a tam brak reakcji, najpierw myślałam, że to wina rozrusznika, ale docisłam kluczyk mocniej i odpalal. Wymienilam ta "kostkę" koszt 120 zł (uzywka) i nie mam żadnego problemu z odpalaniem... Może pomogła ;)
Gabi
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini one

Post autor: Gabi »

Bzyq pisze:Była próba odpalenia silnika bez podłączonej pompy? Gdzieś na forum ktoś pisał jak dobrze kojarzę, że pompa powodowała jakieś zwarcie czy też błędy w elektronice i uniemożliwiała uruchomienie silnika.

Dobry trop, było coś takiego, że robiło zwarcie w instalacji...
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: Mr.Do »

Szkoda że autorzy postów nie piszą jaki był naprawdę powód bo widzę że temat z 25 czerwca to chyba już po naprawie
ODPOWIEDZ