Szarpanie przy puszczaniu gazu i zmianie biegów r53

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Szarpanie przy puszczaniu gazu i zmianie biegów r53

Post autor: satyr88 »

Cześć,

od kilku lat mam dość uciążliwy problem w moim r53. Każdorazowo gdy puszczam gaz lub zmieniam bieg to odczuwam dość silne szarpnięcie silnika. W każdym innym aucie gdy puszczamy gaz lub zmieniamy bieg samochód płynnie wytraca obroty tak, że jest to nie odczuwalne. W moim każdorazowo jest szarpnięcie.. na niskich obrotach lekkie, a gdy zdejmę nogę z gazu na wysokich obrotach to szarpie mocno - na każdym biegu.

Ktoś z Was ma jakieś sugestie co może być powodem? Dodam tylko, że szarpanie nie występuje podczas przyspieszania lub normalnej jazdy z nogą na gazie, aucie nie brakuje mocy, nie dławi się, obroty nie falują itp.

W ostatnich latach wymieniłem wszystkie poduszki silnika, świece, sondę lambda, kable wysokiego napięcia, pompę paliwa, filtr paliwa i różne inne elementy, które mogły by mieć na to wpływ. Nadal bez skutku, może to coś z przepustnicą?
Pita2000
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Szarpanie przy puszczaniu gazu i zmianie biegów r53

Post autor: Pita2000 »

Moze to cos ze sprzeglem ?
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: Mr.Do »

Nie masz przypadkiem wycieków ze skrzyni biegów?
Generalnie to miałem podobny problem jak była chińska pompka paliwowa zamontowana i poprzedni właściciel dołożył oliwy do ognia czyli zamontował zaworek zwrotny na przewodzie paliwowym ale jak piszesz że wymieniałeś to pewno ktoś sprawdzał ciśnienie i pompka odpada
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Pompa paliwa odpada, bo wcześniej miałem oryginalną to też szarpało, teraz mam zamiennik, ale wysokiej jakości i też szarpie. Czy sprzęgło trudno powiedzieć bo nie wiem kiedy było wymieniane, ale łapie od dołu i nie miałem z nim problemu.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Może po prostu poduszka silnika któraś?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Poduszki silnika mam wszystkie wymienione i też to nie wiele dało ;) ja mam wrażenie jakby to było coś z przepustnicą, bo po puszczeniu nogi z gazu silnik szarpie tak jakby go zadławiło - takie jednorazowe szarpnięcie, zamiast płynnego obniżenia obrotów
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek

satyr88 pisze: bo po puszczeniu nogi z gazu silnik szarpie tak jakby go zadławiło - takie jednorazowe szarpnięcie, zamiast płynnego obniżenia obrotów
Szarpanie to faktycznie nasuwa się na myśl poduszki itp ale Ty raczej masz jakiś problem z zasilaniem. Bez mechanika tego sam nie zdiagnozujesz.
Ja obstawiam układ paliwowy lub elektryczny
maras77
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50 2004r lift

Post autor: maras77 »

Mam zdiagnozowane szarpanie,o którym piszesz.U mnie jest to samo.W poniedzialek Mini jedzie na wymianę dolnych sworzni wahaczy.To nie problem z zasilaniem to wina zawieszenia.Gołym okiem widać z zewnątrz jak przy hamowaniu i ruszaniu koła przesuwają sie do przodu i do tyłu.Odezwę się po naprawie
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Pochwalcie się efektami napraw
maras77
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50 2004r lift

Post autor: maras77 »

Do satyr88 .Wymienione dolne sworznie wahaczy.Nic nie szarpie wreszcie....Po dodaniu gazu i puszczeniu nic wreszcie nie szarpie!!!!Jedynka ostro w gaz puszczam i nic dwójka itd bez szarpania po puszczeniu i dodaniu gazu.Podjedż na szarpaka i zobaczysz co się dzieje u Ciebie.Jak zdiagnozujesz to samo to byte napisz.Pozdrowki
ODPOWIEDZ