Długość szpilek w tylnej piaście
Moderator: flapjck1
-
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini 1,3MPI, Opel GT 1970r. Kia Rio 1,2
Długość szpilek w tylnej piaście
Cześć
W tylnej piaście ma szpilki o długości ok. 80mm. Dotychczas miałem dystanse 30mm i wszystko grało, ale kupiłem felgi ET7 i muszę pozbyć się dystansów.
Tylko, że szpilki będą mi wystawać. Na dodatek nie są na początku nagwintowane, więc nie dokręcę nowych felg.
Pytania brzemią:
Czy te szpilki można wymienić czy są zespawane?
Czy może ktoś ma do sprzedania piasty z normalnymi szpilkami?
A może je obciąć i przegwintować do końca?
W tylnej piaście ma szpilki o długości ok. 80mm. Dotychczas miałem dystanse 30mm i wszystko grało, ale kupiłem felgi ET7 i muszę pozbyć się dystansów.
Tylko, że szpilki będą mi wystawać. Na dodatek nie są na początku nagwintowane, więc nie dokręcę nowych felg.
Pytania brzemią:
Czy te szpilki można wymienić czy są zespawane?
Czy może ktoś ma do sprzedania piasty z normalnymi szpilkami?
A może je obciąć i przegwintować do końca?
Re: Długość szpilek w tylnej piaście
Szpilki są wymienne. W sklepie englishcars masz do wyboru różne długości.
- Twister
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44
Po odkręceniu piasty powinieneś bez problemu wyciągnąć szpilki. Powinieneś... u mnie poprzedni właściciel zabawił się spawarką, więc skończyło się na wymianie całych piast :/
- Kolpak
- Nowy
- Posiadane auto: Austin Mini Mayfair Automat
Te szpilki masz org. 10 czy przerobione na 12?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
fabryka wkladala 2 dlugosci - zalezalo to od tego czy beben byl z dystansem czy bez
poza tym sa dostepne inne wymiary do niestandardowych rozwiazan ( felgi, dystanse itepe )
poza tym sa dostepne inne wymiary do niestandardowych rozwiazan ( felgi, dystanse itepe )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
Szpilki mam na 12 i raczej oryginalnie bo to SPI z 97r.
Wyglądają na monolit.
Początkowo był to normalny miniak, ale poprzedni właściciel dołożył mu nadkola i dystanse.
Spróbuje to zagwintować i obciąć.
Wyglądają na monolit.
Początkowo był to normalny miniak, ale poprzedni właściciel dołożył mu nadkola i dystanse.
Spróbuje to zagwintować i obciąć.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Nie gwintuj, oryginalnie szpilki sa walcowane a gwintowanie oslabi material, one i tak dosc podatne na urwanie sa
Masz beben z dystansem + ekstra nakladany dystans?
Masz beben z dystansem + ekstra nakladany dystans?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
Bęben mam zwykły i na niego dochodzi 30mm dystansu. Wczoraj to otworzyłam i tłukłem młotkiem po szpilkach ale ani drgną. Albo się zgrzały, albo ktoś je przyspawał, ale spawów jako takich nie widać.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Zrób foto
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Szpilki osadzone są w piaście od spodu. W miejscu osadzenia jest drobny wieloklin po to by szpilka się nie obracała i kołnierz ustalający. Aby wymienić szpilki trzeba zdjąć piastę. Oprzeć od spodu na tulei stalowej o wewnętrznej średnicy nieco większej od kołnierza szpilki i dopiero wtedy wybić przy pomocy młotka lub wycisnąć prasą. Uderzając młotkiem raczej na pewno uszkodzimy gwint. Taki sposób stosuje się gdy szpilka jest do wymiany na nową.
Przy wbijaniu nowej szpilki trzeba ustawić ją tak by wieloklinem "trafić " na wcześniejsze nacięcia w otworze. Podobnie jak przy wybijaniu podeprzeć piastę tuleją tym razem z drugiej strony.
Wybijanie szpilek bezpośrednio "na samochodzie" może spowodować zwichrowanie piasty lub uszkodzenie łożysk.
Przy wbijaniu nowej szpilki trzeba ustawić ją tak by wieloklinem "trafić " na wcześniejsze nacięcia w otworze. Podobnie jak przy wybijaniu podeprzeć piastę tuleją tym razem z drugiej strony.
Wybijanie szpilek bezpośrednio "na samochodzie" może spowodować zwichrowanie piasty lub uszkodzenie łożysk.