Jaki silnik wybrać?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

mkm
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Jaki silnik wybrać?

Post autor: mkm »

Witam wszystkich,

Jestem nowym użytkownikiem na forum więc na wstępie chciałbym się przywitać.
Nie będę kłamać, nigdy wcześniej nie interesowałem się tym autem ale pare miesięcy temu podjąłem decyzje o zmianie samochodu na mniejszy, dobry do miasta i czasem w trasę. Na otomoto omijałem ogłoszenia Mini aż któregoś dnia żona zapytała "a może Mini?".. Poooglądałem ogłoszenia i zobaczyłem, że coś to auto w sobie ma więc pojechałem zobaczyć na żywo i jak tylko wsidałem, odpaliłem silnik i się przejechałem to wszystko obróciło się o 180 stopni i decyzja padła - kupuję Mini, muszę to auto mieć. Nie ważne jaki kolor, jakie dodatki, itd., chcę po prostu tym autem jeździć i słuchać dzwięku jego silnika codziennie.
Teraz pytanie do Was bo jak zacząłem oglądać ogłoszenia to sporo silników do wyboru.
Auto które mnie tak zauroczyło miało silnik 1.6 120 KM z 2006 roku. Wiadomo, gdzieś po głowie chodzi S-ka ale raczej nie ten budżet i zostawie sobie taką zabwkę na przyszłość. Chciałbym Was poprosić abyście doradzili mi, podpowiedzieli jak różnica jest między kilkoma silnikami/wersjami bo widzę ogłoszenia 1.6 115/116 km i 1.6 120 km.
Z tego co wyczytałem u Was i na internetach to po prostu nowsza wersja i parę koni więcej ale czy któryś silnik jest bardziej lub mniej polecany? Z którego rocznika, itd? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Dodam, że autem będą jeździły tylko 2 osoby + pies. W 90% po Warszawie i najczęściej codziennie ok 15km do pracy i z pracy.
Budżet: do ok. 20 tys. zł.

P.S. Jeśli zły dział to przepraszam ale nie wiedziałem czy wrzucić do 1 gen., 2gen czy może do zakupu kontrolowanego.

Z góry dziękuję
Maciek
ODPOWIEDZ