Ubezpieczenie AC

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Mini Family - 1973
Kontakt:

Ubezpieczenie AC

Post autor: kubusss »

Czesc,
czy ktos z Was wykupuje ubezpieczenie AC gdzies na Miniaka ? Ma jakies wieksze doswiadczenia z tym w kwestii likwidacji szkody? Z tego co sie orientuje to tylko jedna firma ubezpiecza klasyczne auta (nie podaje nazwy zeby nie bc posadzonym o reklamowanie) i wlasnie zrobilem slepa wycene.
Rok '73, wartosc 50tys (tak se strzelilem), wycena rzeczoznawcy gratis, brak amortyzacji czesci .. generalnie bardzo interesujaca oferta - i dla tekiej wartosci auta wstepna wycena rocznego AC wyszla 1000pln ....
Wydaje sie to dosc dobrym rozwiazaniem, ale moze ktos z Was ma inne zdanie albo jakies doswiadczenia w tej materii i chce sie nimi podzielic?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Ubezpieczenie AC

Post autor: flapjck1 »

Wszyscy wiedza ze chodzi o warte :) sprawdź czy broker potwierdzi - jeśli jesteś w stanie ubezpieczyć ładne mini na taka kwotę za tysiaka - uważam ze warto
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Bochen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999

Post autor: Bochen »

ja mam w hestii
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Post autor: minimaniak »

Dobra oferta :!:
Ja na wszelki wypadek robiłem opinię/wycenę u rzeczoznawcy.
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Tak, chodzi o Warte a wycena przyszla wlasnie od brokera. Wycena rzeczoznawcy jest obowiazkowa i jest "w cenie".
Nie wiedzialem ze Hestia tez ubezpiecza tak stare auta - dobrze wiedziec.
A czy ktos ma jakies doswiadczenia z likwidacja szkody z takiego ubezpieczenia ?
Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

ok, a wiec jestem po wizycie rzeczoznawcy i wycenil auto na uwaga .... 50tys .... co mnie troche zdziwilo. Niestety nie mam jeszcze wgladu w jego wycene gdyz bedzie mi przekazana dopiero po podpisaniu finalnej umowy (jesli do niej dojdzie). Dodam kilka ciekawostek ktore sa ukryte malymi literkami w umowie albo sa istotne z punktu widzenia umowy:
- umowa przestaje obowiazywac po przejechaniu 6tys km w ciagu roku
- nie jest potrzebne dodatkowe zabezpieczenie ALE samochod musi byc trzymany w zamykanym garazu lub na strzezonym parkingu, w innym przypadku w razie kradziezy odliczaja 25% od wyplaty odszkodowania (dotyczy to tez zlotow czy innych wyjazdow)
- szkoda calkowita okreslona jest na 80% wartosci auta - ALE w przypadku przekroczenia tej procentowowsci, WARTA wyplaca 100% odszkodowania i mozna naprawiac samemu
- kaszda wyplacona szkoda pomniejsza wartosc auta do konca trwania umowy. Czyli po szkodzie na 8tys wartosc auta spadnie w moim przypadku do 42tys do konca roku ubezpieczeniowego
- brak amortyzacji czesci OPROCZ materialow eksploatacyjnych (akumulator, opony, elementy uszkodzone wczesniej).
- najwiekszy problem tego ubezpieczenia brzmi enigmatycznie: Franczyza Integralna 5%, nie mniej niz 1000pln. Przekladajac na jezyk polski - Szkody ponizej 5% (min 1000pln) NIE SA likwidowane, natomiast wszystkie powyzej tej kwoty sa wyplacane w calosci. Czyli w moim przypadku szkoda wyceniona na 2499 nie bedzie podlegala ubezpieczeniu ALE juz szkoda na 2501 bedzie wyplacona w calosci ...... czyli albo nie miec szkod albo takie powyzej 5% wartosci auta
Posiadam OWU i SKU jakby ktos chcial poczytac.

Wg mnie powyzsze warunki lekko zmieniaja atrakcyjnosc tego ubezpieczenia - nie jest drogie, ale ma spore ograniczenia (szczegolnie 6tys km i szkody mniejsze niz 5%)

Wrzucam dla potomnych .....
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

no powiem tak, jak masz dopieszczone mini jeździsz okazjonalnie to zdecydowanie warto mieć święty spokój ... jak jeździsz dużo to dupa
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
andm
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini

Post autor: andm »

Prawdą jest też, że pełne AC, to dosyć droga sprawa... Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się opcje z tzw soft AC, w którym ubezpieczone są wybrane elementy jak okna, jak lakier, jak karoseria.
Wynika to wprost z definicji AC np tutaj: https://www.mfind.pl/akademia/ubezpiecz ... o-daje-ac/
Zakres reguluje umowa, a co się znajdzie w zakresie, to tak naprawdę od nas zależy.
Jak to wygląda kwotowo, w zależności od zakresu ubezpieczenia sprawdzić można np tutaj pod linkiem: https://wygodnie.pl/ubezpieczenie-oc-ac
ODPOWIEDZ