Tylko zimne powietrze, ogrzewanie nie działa, nie włącza się.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S
Tylko zimne powietrze, ogrzewanie nie działa, nie włącza się.
Dzień dobry. Posiadam automatyczną klimatyzację w R53. Panel klimy-nawiewu-temperatury chyba działa ok. Rurki idące w środku są gorące aż parzy. Na wyświetlaczu piszę "Hi" ale cały czas leci zimne powietrze. Szukałem info na tym forum ale tylko jest o zapchanych nagrzewnicach. Moim zdaniem u mnie definitywnie nie działa silniczek który otwiera/zamyka ciepłe powietrze płynące do nagrzewnicy. Już rozebrałem jeden i ten okazał się być od wyboru nawiewu na (nogi/środek/szyba), ten na samym froncie pod panelem. Nie chce już więcej w ciemno rozkręcać, bo wiadomo do czego to czasem prowadzi. Drodzy forumowicze gdzie znajduję się ten silniczek??? Po lewej/prawej bliżej przegrody czy kierowcy, wysoko/nisko ? Za info piwko, zbliżają się chłodne dni i ogrzewanie na prawdę się przyda. Sporo przy mini już zrobiłem jak ponaprawiam po poprzednim właścicielu jeszcze to to wszystko opiszę jak można się wkopać kupując od gnoja i podzielę się fotkami. Pozdrawiam.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Tylko zimne powietrze, ogrzewanie nie działa, nie włącza się.
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
No i bomba. Jak w zalączniku, ja rozebralem silniczek nr.2, a od temperatury jest nr.3. To już wiem gdzie patrzeć po schematy. Jeszcze opiszę czy się udało naprawić i co bylo powodem usterki gdy się do tego dobiore.
- Załączniki
-
- diag_1t0w.png
- (176.71 KiB) Pobrany 538 razy
-
- Screenshot_2018-10-13-18-51-35.png
- (133.29 KiB) Pobrany 538 razy
Moze jeszcze to sie przyda w poszukiwaniu problemu
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/r53- ... -controls/
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/r53- ... -controls/
-
- Nowy
Oto winowajca. W załączniku zdjęcie plastiku, jest to z jednej strony trzpień który wchodzi w obudowę całego wentylatora, a obraca go ramię które idzie w dół od silniczka. Silniczek działa, nawet go wyjąłem. Moim zdaniem jakaś wkładka musiala go swoim krzywolami wyłamać. Jest nisko trzeba przyznać. Teraz muszę znaleźć numer seryjny tego czegoś bo pewnie aso tylko. Temat chyba można zamknąć. Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- 2018-10-14 17.48.43.jpg
- (114.26 KiB) Pobrany 523 razy
-
- Nowy
Gdy już dotarłem do tej dźwigienki którą zalaczylem ciepłe powietrze okazało się ze delikatnie ciepłe leci tylko przez jedną lewa górna dziórke. Wymieniłem nagrzewnice 216zl. Robota dość prosta o ile używa się starych uszczelek. Nie wiem jak można bez jakiegoś urządzenia złożyć na nowych ale nie cieknie. Nawet nie użyłem silikonu. Nagrzewnica znajduje się obok pedału gazu. Obudowę odkręca się 3 śrubami. Teraz najlepsze, oprócz goracego ciepła w aucie ze wszystkich stron lepiej zaczął pracować układ chłodzenia. Ogólnie to masakra z układem chłodzenia w R53. Nie chce snuć teorii spiskowych ale przy takiej konstrukcji silnika, brak wskazówki temperatury to jak nic te auta miały właśnie tak kończyć swój żywot. A jeszcze w złych rękach to szybko ooo..
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50 2004r lift
Witaj Daniel.Walczę z ogrzewaniem.Lekko ciepłe dmucha tylko z lewej strony.Dzisiaj zdemontowałem pół kokpitu Miniaka,bo już mnie ..j strzelił.Pomyślałem,że gdzieś być może jakiś wąż się rozłączył i do nawiewów nie dociera ciepłe powietrze...Najpierw zdjąłem osłonę nagrzewnicy i górny i dolny metalowy przewód gorący...Pomyślałem,to nagrzewnica okej.U Ciebie oba przewody przed wymianą nagrzewnicy też były gorące?W pon Mini jedzie do mechanika,bo na stówkę obstawia nagrzewnicę.Mam 'gorącą nadzieję',że po wymianie nagrzewnicy,tak jak u Ciebie,problem zniknie.Pozdro
-
- Nowy
Nie koniecznie to że oba przewody gorące to nie znaczy że nagrzewnica nie jest zapchana. ".Lekko ciepłe dmucha tylko z lewej strony." to znaczy że tylko wina nagrzewnicy no chyba że ktoś przerabiał całą instalację w co bardzo wątpie nawet w wild wild Polsce. Więc wymienisz będziesz miał ciepło tylko małe aleee... Jeżeli chłodnicę masz starą i jest w niej "syf" który między innymi zatkał nagrzewnicę to masz 99% szansy że jak wymienisz samą nagrzewnicę to zacznie ona z każdym dniem gorzej grzać, gdyż syf z chłodnicy będzie pomału zatykał małą nagrzewnicę. Ja też zrobiłem mały błąd tylko że w drugą stronę bo wymieniłem najpierw chłodnicę i dziwiłem się czemu nowy syf zbiera się w zbiorniczku wyrównawczym. Jak wyjąłem nagrzewnicę i dosłownie kamień z niej wyleciał zrozumiałem czemu. Ja wymieniłem dosłownie teraz cały układ chłodzenia w swoim mini, łącznie z dodatkowym standardowym czujnikiem wentylatora od VAG + założyłem dodatkowy zegar temperatury. Jak było 25st. to nawet wiatrak mi się nie załącza bo nie dobija do 90st. tak wydajny teraz jest układ chłodzenia. Niestety ma to tą gorszą stronę że w zimę na trasie jest ok 60st. na silniku i mowa tutaj o prawdziwej temperaturze, bo normalnie by oczywiście wskazówka była w pionie na 90st. Niestety auto kupiłem od oszołoma, zrobiłem wszystko i mam teraz auto do jazdy wolę to niż wieczne problemy z przegrzewaniem o których na tym forum jest mnóstwo. Aha i zapchana nagrzewnica też powodowała "skoki" temperatury. Pozdrawiam.