Siłowniki pokrywy bagażnika - kupno i wymiana.

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Siłowniki pokrywy bagażnika - kupno i wymiana.

Post autor: Zbigg »

Padły mi ostatnio te teleskopy, jakoś tak latem zacząłem się w głowę stukać po otwarciu kufra, nie zorientowałem się na co się zanosi, a to pewnie jeden padł wtedy, a drugi teraz.
Cena w ASO 210 złociszy za sztukę facepalm więc idę w używki, pytanie jak z demontażem? Robił to ktoś z Was?
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Micke
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53

Re: Siłowniki pokrywy bagażnika - kupno i wymiana.

Post autor: Micke »

U sibie wymienialem w zeszlym roku. Po prawie 15 latach juz nie dzialaly tak jak trzeba. Wymiana bardzo prosta, w dolnym i gornym mocowania sa klipy ktore trzeba troszke podwazyc srubokretem, wtedy da sie wyciagnac silownik.
Z tego co pamietam to silowniki dla BMW/Mini robila firma Stabilus. Kupilem silowniki tej firmy (model 0746VC) ponizej 50pln za sztuke.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Pięknie dziękuję za wskazówki co do demontażu i zakupów... w zasadzie byłem zdecydowany na używki po 15 zyla za sztukę, ale to przecież zaraz padnie. Dzięki, idę szukać tego zamiennika.
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Powinienem gdześ mieć oryginalne MINI. Wymieniłem bo myślałem, że się zepsuły a problem tkwił w ... nie nasmarowanych zawiasach tylnej klapy. Jeśli potrzebujesz pisz na priv. Oddam za 2 bowary ;) z dostawą do KRK.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Pewnie, że wchodzę w taki deal. 8) A jakie były u Ciebie objawy? U mnie jakoś latem klapa się jakby obniżyła, zacząłem uderzać o nią głową w pozycji "w pełni otwarte", teraz zaś jej podniesienie wymaga sporej siły no i nie podtrzymywana leci w dół jak wór cementu.
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

Z tego co pamiętam nie szła do góry na maxa i waliłem w nią głową. Po wymianie na nowe było to samo :) Popsikałem tu i tam WD40 i zaczęło wszystko działać. Dam zaraz znać czy gdzieś leżą w garażu
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

Chyba się za szybko pochwaliłem. Byłem pewien, że na 100% leżą na półce. Lipa chyba. Ani teleskopów ani browarów nie będzie :(
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

No trudno, nie ma problemu, podzwonię w poniedziałek za tymi Stabilusami... człowiek w ASO wspominał w sumie, że podejdą każde o stosownej długości i sile 310 njutków.
Andrzej1pl
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini COOPER R50

Post autor: Andrzej1pl »

Tutaj masz za troszkę więcej jak 2 browary
https://www.autodoc.pl/johns/7539006
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Pięknie dziękuję Wam wszystkim za pomoc i rady, kupiłem na miejscu w KRK polski zamiennik z Krosna, 42 zyla za sztukę. Przed momentem założyłem, gra i buczy, wręcz trzeba uważać żeby w japę nie dostać takie są chętne. :lol:

Jakby ktoś składał w takiej jak moja ignorancji, to dwa tipy.
1. stare zdejmuje się banalnie, są takie spinki na końcach, wąski płaski wkrętak, lekki ruch i schodzą
2. z nowych siłowników nie trzeba tych spinek zdejmować, wchodzą na lekkie klik. Ja zdjąłem te spinki z nowych i się potem męczyłem z założeniem na powrót. facepalm
2,5. przed zakupem pary warto zdemontować stare i sprawdzić w jakim są stanie... u mnie w trakcie zakładania nowych okazało się, że padł tylko jeden. No ale jak już miałem dwa, to założyłem, a niech ma wierny Miniak. :mrgreen:
ODPOWIEDZ