Szyba
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini one
Szyba
Witam. Szperam po forum, ale nie widzę tego...
W moim mini, dzisiaj w nocy, kiedy zamierzałam pojechać do pracy... Temp. - 4'C otwieram drzwi, a tam szyba nie schodzi na dół i nie można otworzyć. Szarpnelam delikatnie mocniej i poszło. Oczyscilam samochód ze śniegu, wsiadam, zamykam, a tu szyba nie domyka się. Otwieram szybę na przełączniku i wszystko działa (gora/dół) bez problemu. Temp. Wzrosła na podwórku, a tam dalej nie działa.
Pytanie do forumowiczów, co się mogło stać? Ktoś przerabiał temat??
Z góry dziękuję za informację.
W moim mini, dzisiaj w nocy, kiedy zamierzałam pojechać do pracy... Temp. - 4'C otwieram drzwi, a tam szyba nie schodzi na dół i nie można otworzyć. Szarpnelam delikatnie mocniej i poszło. Oczyscilam samochód ze śniegu, wsiadam, zamykam, a tu szyba nie domyka się. Otwieram szybę na przełączniku i wszystko działa (gora/dół) bez problemu. Temp. Wzrosła na podwórku, a tam dalej nie działa.
Pytanie do forumowiczów, co się mogło stać? Ktoś przerabiał temat??
Z góry dziękuję za informację.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini r53
Re: Szyba
Opuszcza ci się trochę jak otwierasz drzwi? Jak nie to padł silniczek. Po wymianie smaruje uszczelki żeby nie przymarzała szyba to dłużej będzie żył mechanizm
-
- Nowy
- Posiadane auto: MCS R53 2003 r.
Jeśli nie będzie się opuszczać, gdy otworzysz drzwi, to prawdopodobnie mechanizm zamka padł (tam jest taki mikrostyk, który odpowiada za opuszczanie i domykanie szyby przy wsiadaniu i wysiadaniu). Ja tak miałem i musiałem kupić nowy zamek.
-
- Nowy
Coś takiego:
https://allegro.pl/mini-one-cooper-r50- ... 79705.html
Ja kupiłem, wymieniłem i wszystko super działa, bo niestety tego mikrostyku o którym pisałem wyżej nie da się "dorobić".
Żeby wymienić ten zamek trzeba rozebrać drzwi, więc polecam odrazu zrobić przegląd kabli w drzwiach i wyczyścić styki na wszelki wypadek.
https://allegro.pl/mini-one-cooper-r50- ... 79705.html
Ja kupiłem, wymieniłem i wszystko super działa, bo niestety tego mikrostyku o którym pisałem wyżej nie da się "dorobić".
Żeby wymienić ten zamek trzeba rozebrać drzwi, więc polecam odrazu zrobić przegląd kabli w drzwiach i wyczyścić styki na wszelki wypadek.
-
- Nowy
Tak, ale ja miałem tak samo: zamek się ryglował i szyby z przełącznika też działały. Poprstu ten zamek również odpowiada za te obniżane szyby podczas otwierania drzwi i domykanie przy zamykaniu, a tak naprawdę ten mikrostyk o którym pisałem.
Najlepiej weź śrubokręt płaski i spróbuj rygiel z zamka dać do góry i poruszać tym mikrostykiem, powinna się obniżyć i to będzie prawdopodobnie oznaczać te problemy co ja miałem.
Najlepiej weź śrubokręt płaski i spróbuj rygiel z zamka dać do góry i poruszać tym mikrostykiem, powinna się obniżyć i to będzie prawdopodobnie oznaczać te problemy co ja miałem.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Instrukcja jak rozebrać zamek: https://www.instructables.com/id/Repair ... ctuator-L/
Jeśli nie chcesz kupować nowego to mam taki zamek rozebrany, mogę wymontować ten wyłącznik. Ja jeżdżę zawodowo po całej Małopolsce, więc z dostawą nie było by problemu. Oczywiście free
Jeśli nie chcesz kupować nowego to mam taki zamek rozebrany, mogę wymontować ten wyłącznik. Ja jeżdżę zawodowo po całej Małopolsce, więc z dostawą nie było by problemu. Oczywiście free
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Clubman
Miałem coś podobnego - okazało się, że sypnęła się kalibracja. Wystarczyło na włączonym silniku i przy zamkniętych drzwiach otworzyć szybę na maksa i zamknąć na maksa - pomogło Zanim zaczniesz cokolwiek kupować i rozbierać sprawdź tę opcję
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini one
qbi2 pisze:Miałem coś podobnego - okazało się, że sypnęła się kalibracja. Wystarczyło na włączonym silniku i przy zamkniętych drzwiach otworzyć szybę na maksa i zamknąć na maksa - pomogło Zanim zaczniesz cokolwiek kupować i rozbierać sprawdź tę opcję
Próbowałam i tak, ale niestety nie dało rady...