Blokada dyferencjału. Czy wszystkie polifty to miały?
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53
Blokada dyferencjału. Czy wszystkie polifty to miały?
Witam,
Przeglądając wyposażenie Mini po numerze VIN zauważyłem, że nie w każdym polifcie występuje blokada dyferencjału. Faktycznie to była dodatkowa, płatna opcja przy konfiguracji samochodu? Drugie pytanie, czy posiadanie tej szpery jest faktycznie zauważalne?
Przeglądając wyposażenie Mini po numerze VIN zauważyłem, że nie w każdym polifcie występuje blokada dyferencjału. Faktycznie to była dodatkowa, płatna opcja przy konfiguracji samochodu? Drugie pytanie, czy posiadanie tej szpery jest faktycznie zauważalne?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini r53
Re: Blokada dyferencjału. Czy wszystkie polifty to miały?
Było to dodatkowe odpłatne udogodnienie, sam nie mam więc nie jestem w stanie się wypowiedzieć.
Jezeli dobrze pamietam to szpera byla dostepna od 1/2005 lub 2/2005. Ja posiadam poliftowego R53 ale z poczatku produkcji (7/2004) i szpery nie mialem ale w sierpniu zlecilem zalozenie szpery Quaife i roznica jest kolosalna. Na torze roznica byla natychmiastowa, na ulicy tez sie jezdzi inaczej (lepiej).
Kolega mial u siebie wpierw szpere OEM i zdecydowal sie na Quaife. Ponoc z seryjna lepiej sie Mini sprawowalo zima ale latem i na torze lepiej z Quaife.
Kolega mial u siebie wpierw szpere OEM i zdecydowal sie na Quaife. Ponoc z seryjna lepiej sie Mini sprawowalo zima ale latem i na torze lepiej z Quaife.
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53
Rozumiem. Dzięki za odpowiedzi ; )
- Aikonus
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53 Black Monster
A jak sprawdzić czy na się te szpere w samochodzie? Jeśli nie, to jaki jest koszt jej założenia?
Najlatwiej to po numerze VIN, bedzie zaznaczona w wyposazeniu S2TAA Differential lock 25%.
Druga opcja to zajrzec przez kolo od strony kierowcy w strone skrzyni i powinna na niej byc naklejka numerem seryjnym i modelem (naklejka w okolicy polosi).
BKA - skrzynia przedliftowa
BKE - skrzynia poliftowa
BKL - skrzynia polifotwa ze szpera
Druga opcja to zajrzec przez kolo od strony kierowcy w strone skrzyni i powinna na niej byc naklejka numerem seryjnym i modelem (naklejka w okolicy polosi).
BKE - skrzynia poliftowa
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 200+PS
Z naklejką nie do końca się zgodzę bo osobiście spotkałem się z dwoma przypadkami kiedy to naklejka wskazywała na skrzynię z blokadą ale blokay nie było. W tym jeden przypadek przerabiałem osobiście, opisywałem w swoim wątku w galerii.Micke pisze:Najlatwiej to po numerze VIN, bedzie zaznaczona w wyposazeniu S2TAA Differential lock 25%.
BKE - skrzynia poliftowa
Najprościej sprawdzić podnosząc przód auta w górę i kręcąc kołem. Jeśli koła będą obracały się w tym samym kierunku to jest szpera a jeśli w przeciwnych to nie ma.
Problem tez moze polegac na tym ze seryjna szpera wyglada bardzo podobnie do otwartego mechanizmu roznicowego.
Tutaj seryjny, otwarty mechanizm roznicowy
a tutaj OEM szpera.
Tutaj mozna jeszcze troche poczytac o tego typu mechanizmie roznicowym, niestety po niemiecku. Jest to tzw. Super LSD
http://www.arstechnica.de/index.html?na ... super.html
I dla porownania szpera Quaife ktora wyglada calkiem inaczej
Tutaj seryjny, otwarty mechanizm roznicowy
a tutaj OEM szpera.
Tutaj mozna jeszcze troche poczytac o tego typu mechanizmie roznicowym, niestety po niemiecku. Jest to tzw. Super LSD
http://www.arstechnica.de/index.html?na ... super.html
I dla porownania szpera Quaife ktora wyglada calkiem inaczej
- pionajelen
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S
Czyli to znaczy, że mam w swoim tą blokadę dyferencjału?
- Załączniki
-
- miniak.png
- (85.2 KiB) Pobrany 573 razy
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Na to wychodzi
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- pionajelen
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S
Czy ktoś mi wytłumaczy co taka blokada dyferencjału daje? Tylko w miarę prostymi słowami proszę !
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Jak dajesz gazu to oba koła ciągną. W normalnych dyfrach ciągnie to koło które jest
MNIEJ obciążone
MNIEJ obciążone
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Micke pisze:Najlatwiej to po numerze VIN, bedzie zaznaczona w wyposazeniu S2TAA Differential lock 25%.
BKE - skrzynia poliftowa
W moim r53 2003 listopad znajduje się skrzynia z oznaczeniem BKD. Szukam na jej temat danych
BKD to ta sama skrzynia co BKA. Czyli przedliftowa z dluzszymi przelozeniami.Mr.Do pisze: W moim r53 2003 listopad znajduje się skrzynia z oznaczeniem BKD. Szukam na jej temat danych
Czasami mozna kupic taniej w jakiejs promocji ale mimo to cena jest spora. Ja sam kupilem uzywana i dziala bez zarzutu.Rafik_pl pisze:Sprawdziłem cene i padłem
https://tomson.com.pl/product-pol-772-S ... g-285.html