MINI olej
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper R50, 1.6b, 116 kM.
Re: MINI olej
Witam Forumowiczów.
Jestem tutaj zielony także z góry przepraszam za "faux pas" jeżeli jakieś popełnię
Mianowicie mam pytanko - czeka mnie wymiana sprzęgła i kilku innych rzeczy w moim mini (2003r, Cooper, 1.6, 116 KM) i przy okazji chciałem zalać nowy olej do skrzyni biegów. Moje pytanie to jaki olej wybrać ? Stawiam raczej na Texaco tylko nie wiem czy MTF 94 czy MTF-LT-4, który będzie pasował ? Skrzynia biegów manualna, 5 biegowa. Ewentualnie jeżeli nie texaco to jaki olej wybrać ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
Jestem tutaj zielony także z góry przepraszam za "faux pas" jeżeli jakieś popełnię
Mianowicie mam pytanko - czeka mnie wymiana sprzęgła i kilku innych rzeczy w moim mini (2003r, Cooper, 1.6, 116 KM) i przy okazji chciałem zalać nowy olej do skrzyni biegów. Moje pytanie to jaki olej wybrać ? Stawiam raczej na Texaco tylko nie wiem czy MTF 94 czy MTF-LT-4, który będzie pasował ? Skrzynia biegów manualna, 5 biegowa. Ewentualnie jeżeli nie texaco to jaki olej wybrać ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Zerkam i każdy co tutaj się wypowiedział ma inny silnik, o dieslu nie wspomnę
U mnie mechanik zaproponował motul 5W40 przy cooper s 1.6 benzynie. A posłuchałem go z tego powodu że na co dzień zajmuje się samochodami rajdowymi. Przez około 3000 dolałem może z 3 setki. Po za tym twierdzi że wymiana po 20 000 km
Przy skrzyni nie pomogę
U mnie mechanik zaproponował motul 5W40 przy cooper s 1.6 benzynie. A posłuchałem go z tego powodu że na co dzień zajmuje się samochodami rajdowymi. Przez około 3000 dolałem może z 3 setki. Po za tym twierdzi że wymiana po 20 000 km
Przy skrzyni nie pomogę
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper R50, 1.6b, 116 kM.
Witam ponownie,
udało mi się odnaleźć po nr VIN moją skrzynię - ręczna skrzynia biegów GS5-65BH. Znalazłem ciekawą stronkę jak ktoś chce poszukać informacji o mini. Do mnie idzie olej MTF 94, 75W80. Mam nadzieję, że nie naruszę regulaminu jak zostawię tutaj link do stronki dekodującej - stronka poniżej:
http://pl.minifans.info/
Pozdrawiam.
udało mi się odnaleźć po nr VIN moją skrzynię - ręczna skrzynia biegów GS5-65BH. Znalazłem ciekawą stronkę jak ktoś chce poszukać informacji o mini. Do mnie idzie olej MTF 94, 75W80. Mam nadzieję, że nie naruszę regulaminu jak zostawię tutaj link do stronki dekodującej - stronka poniżej:
http://pl.minifans.info/
Pozdrawiam.
-
- Nowy
- Posiadane auto: One R50 1.4 D4D
Podepnę sie pod temat.
Czy w R50 w dieslu skrzynia biegów ( 6) jest taka sama jak w benzynie ? Czy wymiana oleju poprawi "wchodzenie" biegów? Mi to nie przeszkadza bo biegi mają swoje miejsce i wchodzą idealnie ale ciężko. Kobieta się męczy
Czy w R50 w dieslu skrzynia biegów ( 6) jest taka sama jak w benzynie ? Czy wymiana oleju poprawi "wchodzenie" biegów? Mi to nie przeszkadza bo biegi mają swoje miejsce i wchodzą idealnie ale ciężko. Kobieta się męczy
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50 2004r lift
Witam,zalecany olej silnikowy do MINI to CASTROL 5W30.Pojemność 4,2 do 4,5L w zależności od wersji silnikowej.Wymiana co 10000 do 15000km lub 12 do 18 miesięcy(w zależności co prędzej wypadnie).No i oczywiście kontrolujemy też poziom oleju,czy nie potrzebna jest dolewka.Pozdro
-
- Nowy
Poprawka,ten mój wpis dotyczył oleju silnikowego,a nie skrzyni biegów.Pozdro
-
- Nowy
Witam,zalecany dla MINI jest CASTROL 5W30.Pojemność 4,2 do 4,5L w zależności od wersji silnika.Wymiana co 10000 do 15000km,lub 12 do 18 miesięcy(co wcześniej przypadnie).Trzeba też rególarnie kontrolować poziom oleju.Pozdro
-
- Nowy
- Posiadane auto: One R50 1.4 D4D
Pytałem o olej do skrzyni biegów
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper r50
W naszym miniaku zbliza sie czas wymiany oleju, a ze bedzie wymieniane sprzeglo to chce zlecic rowniez wymiane oleju, o ile filtr juz zammowilem boscha o tyle z olejem mam spory problem...obecnie mobil 5w40 ale rozwazam zmiane tego oleju na total 9000,5w40 jezdzilem na nim w peugeotach, do dzis w rodzinie 206cc smiga na takim, nigdy nie bylo ubytkow, olej nr 2 ktory biore pod uwage to lotos 5w40, podobno nisko nagarowy olej zdecydowanie lepszy niz dawny lotos I cena rowniez przystepna, rozwazam te 2 oleje ze wzgledu na cene oraz to ze wymieniam olej max co 10 tys...myslalem jeszcze o millers trident ale nigdzie w czestochowie nie ma dystrybutora, a uwazam ze przeplacanie za mobil czy castrol nie ma sensu(po castrolu w astrze h mialem olbrzymie wycieki)wiec czy ktos uzywa w mini total lub lotos?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Myślę że co do oleju każdy Ci inaczej podpowie, tyle opinii co marek olejów. Do mojej S-ki leję MOTUL 5w40. Przez 10 000 dolałem może z litr. Nie ma dymu za mną, jest ok. Czasem auto katowane i to dość konkretnie.
- Borówa
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53 JCW
Jeżeli rozważasz Millersa to zadzwoń do mojego brata. Ma dobre ceny i szybkie wysyłki. http://piatekolo.pl/ Polecam
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper r50
Dzięki za odpowiedzi, na przyszłość będę pamiętał o namiarze na millersa, ostatecznie padło na Lotosa synthetic plus 5w40(często samochody u nas dostają po obrotach dlatego nie 5w30, i raczej kręcimy dłuższe odcinki).Wybór był między produktem Totala, z którego korzystałem od dłuższego czasu nie tylko we francuskich autach i Lotosem, padło na lotosa ze względu na chęć wypróbowania rodzimego produktu, oraz jego parametry bardzo zbliżone do Motula X-cess(Test laboratoryjny wykonany na polskim oil-clubie, polecam ciekawa lektura), a jak sprawdzi się w praktyce ten olej dam znać, Trzeba pamiętać że w naszych R50 olej jest też elementem smarującym napęd rozrządu, więc zobaczymy jak Lotos plus filtr Boscha zda egzamin.Dzięki za podpowiedzi.
- grzes-beton
- Nowy
- Posiadane auto: Mini One R50 1,6 benz MTF 2003
Witam, mogę doradzić w sprawie właściwego oleju do silnika i skrzyni Mini.
Widzę pytania i dyskusyjne punkty, ale są stare, więc na razie się nie odniosłem.
Widzę pytania i dyskusyjne punkty, ale są stare, więc na razie się nie odniosłem.
- Lotnik
- Nowy
- Posiadane auto: R53 FL
Cześć. Czy https://www.millersoils.pl/produkt/xf-premium-c3-5w40/ będzie lepszy od https://www.motul.com/pl/pl/products/8100-x-clean-5w40? Motula muszę regularnie uzupełniać.
- Johnson
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S R53 `06
To może warto zerknąć do silnika. Zdrowy motor nie powinien brać oleju.