Regulacja wysokości szyby drzwi kierowcy
Re: Regulacja wysokości szyby drzwi kierowcy
Super, dzięki za linka. Dopiero doktoryzuje się w tym temacie.
Czy wg Ciebie da się zastąpić ten specjalny klucz jakimś innym narzedziem ?
Czy wg Ciebie da się zastąpić ten specjalny klucz jakimś innym narzedziem ?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Poczekaj, to było do innej wersji
Masz, filmik z wymiany mechanizmu podnoszenia. Guru reguluje też położenie szyby https://www.youtube.com/watch?v=64YdOAibz_Y
Masz, filmik z wymiany mechanizmu podnoszenia. Guru reguluje też położenie szyby https://www.youtube.com/watch?v=64YdOAibz_Y
Ten filmik już widziałem ale on w zasadzie wymienia cały ten mechanizm czyli prowadnice
sorki bo faktycznie na końcu reguluje
-
- Swój Człowiek
Obejrzyj od 11:00, w pewnym momencie robi korektę ustawienia.
No właśnie tylko on reguluje szybe w prawo lub w lewo a u mnie trzeba jedną strone do góry albo drugą w dół dać a patrzać na te uchwyty pod szybe od dołu to tam nie bardzo jest jak regulować
-
- Swój Człowiek
Nic więcej nie mam. Zdjęcie 40
https://www.pelicanparts.com/techarticl ... cement.htm
https://www.pelicanparts.com/techarticl ... cement.htm
jest tu faktycznie pokazane, wielkie dzięki
Trzeba się powoli zabrać za to bo nie lubie niedoróbek
Trzeba się powoli zabrać za to bo nie lubie niedoróbek
Dzisiaj odbieram auto z serwisu (montaż czujników cofania i modułu świateł) i chyba zabiore się za te szyby, mam nadzieje że mój brak cierpliwości nie wpłynie na uszkodzenia
Dla potomnych....
Mini One z 2005 roku
Regulacja wysokości szyby, czy to z prawej czy z lewej strony szyby (wysokość) możliwa poprzez odkręcenie tych aluminiowych zębatek i wtedy ręczne ustawianie wysokości szyby.
Zauważyłem że podczas dokręcania tych zębatek szyba z prawej jak i z lewej strony idzie do góry, nie logiczne ale tak u mnie było.
Podsumowując: nie trzeba zdejmować boczków drzwi a wystarczy zdjąć listwę chromowaną u góry i odkręcić te zębatki i wtedy ustawić ręcznie drzwi.
Kolejne spostrzeżenie: kiedy zębatki były dosyć luźne, skok szyby przy otwieraniu czy domykaniu był około 0,5 cm, natomiast po dokręceniu zmniejszył się do około 2 mm.
No cuda panie - powiedział mechanik ( ja ) kiedy nagle szyba nie reagowała na przycisk ani w dół ani do góry, raz działa raz nie działa.
No zaczęły mi wody już odchodzić bo to mój pierwszy dzień zabawy przy mini a tu takie jaja. Mam nadzieje że nie będę musiał testować swojej cierpliwości bo po prostu zepchnę go do rzeki i zakończę przyjaźń z tym yyyyyyyy fajnym autkiem
Mini One z 2005 roku
Regulacja wysokości szyby, czy to z prawej czy z lewej strony szyby (wysokość) możliwa poprzez odkręcenie tych aluminiowych zębatek i wtedy ręczne ustawianie wysokości szyby.
Zauważyłem że podczas dokręcania tych zębatek szyba z prawej jak i z lewej strony idzie do góry, nie logiczne ale tak u mnie było.
Podsumowując: nie trzeba zdejmować boczków drzwi a wystarczy zdjąć listwę chromowaną u góry i odkręcić te zębatki i wtedy ustawić ręcznie drzwi.
Kolejne spostrzeżenie: kiedy zębatki były dosyć luźne, skok szyby przy otwieraniu czy domykaniu był około 0,5 cm, natomiast po dokręceniu zmniejszył się do około 2 mm.
No cuda panie - powiedział mechanik ( ja ) kiedy nagle szyba nie reagowała na przycisk ani w dół ani do góry, raz działa raz nie działa.
No zaczęły mi wody już odchodzić bo to mój pierwszy dzień zabawy przy mini a tu takie jaja. Mam nadzieje że nie będę musiał testować swojej cierpliwości bo po prostu zepchnę go do rzeki i zakończę przyjaźń z tym yyyyyyyy fajnym autkiem
Póki co autko zrobiło około 400 km i padł silniczek w lewych drzwiach i szyby nie działa.
Przy naciskaniu przycisku coś " klika" ale szyba stoi.
Pewnie padł silniczek i "pukanie" w drzwi ponizej klamki nie pomaga.
Znalazłem coś takiego internetach:
https://www.alejasamochodowa.pl/p,pl,14 ... tYEALw_wcB
Myślicie że za takie piniądze to będzie działało ?
Przy naciskaniu przycisku coś " klika" ale szyba stoi.
Pewnie padł silniczek i "pukanie" w drzwi ponizej klamki nie pomaga.
Znalazłem coś takiego internetach:
https://www.alejasamochodowa.pl/p,pl,14 ... tYEALw_wcB
Myślicie że za takie piniądze to będzie działało ?
Siedząc w domu i szukając zajęć żeby nie zwariować chce się zabrać za tą szybe bo jeszcze tego nie zrobiłem.
Pytanie do tych co już zmieniali, produkt z linku powyżej jest godny polecenia czy macie jakieś inne firmy które robią zamienniki które możecie polecić ?
Pozdrawiam
Pytanie do tych co już zmieniali, produkt z linku powyżej jest godny polecenia czy macie jakieś inne firmy które robią zamienniki które możecie polecić ?
Pozdrawiam
Update
Kupiłem mechanizm z silnikiem.
Wymieniłem i okazało się że silnik działa odwrotnie.
Od nowa wyciaganie wszystkiego z drzwi i telefon do dostawcy.
Gość mówi że nie jest to możliwe i najwyżej mam odesłać i wyśle nowe.
wujek Google jednak mi pomógł, w necie jest sporo info o takiej sytuacji i wystarczy odkręcić ten aluminiowy cylinder i dokręcić odwrotnie.
Tak na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem
Kupiłem mechanizm z silnikiem.
Wymieniłem i okazało się że silnik działa odwrotnie.
Od nowa wyciaganie wszystkiego z drzwi i telefon do dostawcy.
Gość mówi że nie jest to możliwe i najwyżej mam odesłać i wyśle nowe.
wujek Google jednak mi pomógł, w necie jest sporo info o takiej sytuacji i wystarczy odkręcić ten aluminiowy cylinder i dokręcić odwrotnie.
Tak na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem