Cześć wam.
Chciałbym wykonać przegląd skrzyni biegów w MINI R53 z 2003 roku, ponieważ mając wrzucony bieg, lewarek rusza się jakby był wrzucony luz.
Nie mogę znaleźć zestawów naprawczych wybieraka itd.
Pytanie do was. Jakiej firmy montowali skrzynie w tym MINI? Gdzieś czytałem, ale już nie pamiętam - PSA?
Wtedy dobiorę zestaw z innego samochodu.
Ile wchodzi oleju do skrzyni?
Serwis skrzyni biegów
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Re: Serwis skrzyni biegów
Jak zdemontujesz filtr powietrza zobaczysz mocowanie linek, jest opcja że tam się wypięła linka. Ewentualnie zerwała. Przy demontażu filtra uważaj żeby w obudowie nie urwać zaczepów.
Film guru Mini:
https://www.youtube.com/watch?v=c4pcGwzgvTk
Film guru Mini:
https://www.youtube.com/watch?v=c4pcGwzgvTk
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50 2004r lift
Witam,do 2004 były montowane skrzynie MIDLAND GEARS a potem GETRAG.Te pierwsze są bardziej awaryjne,to tylko wyszukany opis z neta..No i nie są zaminne.Pozdr
W R53 byly zawsze montowane skrzynie Getrag. Przed i po lifcie roznia sie jedynie przelozeniami.
W R50 (One, Cooper) przed liftem byly skrzynie Midland ktore miewaja problemy, po lifcie byly montowane skrzynie Getrag.
Oleju wchodzi przy zmianie 1,5L (w R53).
W R50 (One, Cooper) przed liftem byly skrzynie Midland ktore miewaja problemy, po lifcie byly montowane skrzynie Getrag.
Oleju wchodzi przy zmianie 1,5L (w R53).
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Pytanie dotyczyło R 53. Ty masz R 50maras77 pisze:Witam,do 2004 były montowane skrzynie MIDLAND GEARS a potem GETRAG.Te pierwsze są bardziej awaryjne,to tylko wyszukany opis z neta..No i nie są zaminne.Pozdr
Przy okazji, wymieniłem skrzynię na polift i trochę słabe wrażenia. Niby po mieście w korkach jest ok ale faktycznie trzeba się trochę namieszać lewarkiem.