Brak dźwięku po naciśnięciu klaksonu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Dzekob
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper R50 1.6

Brak dźwięku po naciśnięciu klaksonu

Post autor: Dzekob »

Cześć,
Jestem tu nowy dlatego pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów na samym wstępie :)
Mam problem z klaksonem w moim Mini Cooper R50 rocznik 2004 1.6 benzyna, a dokładnie po wciśnięciu klaksonu nie ma żadnego dźwięku.
Do tej pory sprawdziłem bezpiecznik i jest w porządku. Jest to moje pierwsze mini i nie mam pojęcia gdzie znajduje się klakson pod maską. Czytałem że w tym konkretnym modelu najprawdopodobniej są dwa klaksony, więc myślę że problem nie będzie w samym klaksonie, mało prawdopodobne żeby zepsuły się oba, tylko w przewodach...
Co o tym wszystkim sądzicie i z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53 JCW

Re: Brak dźwięku po naciśnięciu klaksonu

Post autor: Borówa »

Cześć. U mnie padły oba. Jeden nawet dwa razy przez 5 lat użytkowania. Niestety przez miejsce zamontowania narażone są na uszkodzenia.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
Dzekob

W sobotę będę miał więcej czasu, podłącze je na krótko i zobaczę czy jest sygnał.
Znalazłem na angielskich forach, że są umiejscowione blisko przedniego zderzaka
Orientujesz się czy da się je wymontować bez zdjęcia zderzaka?
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Trzeba zdjąć zderzak.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
Dzekob

Borówa pisze:Trzeba zdjąć zderzak.
Udało mi się wyjąć klakson bez zdejmowania zderzaka, jedynie wyjąłem żarówki (pozycyjne i mijania); giętki nadgarstek :P
Wracając do tematu, klakson podłączyłem na krótko i działa. Napięcie w złączce i w kablach JEST, tylko, że znacznie różni się od tego na akumulatorze. Przypuszczam, że gdzieś jest zwarcie na instalacji.
Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Mr. Giętka Rączka ;) szacun
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: Mr.Do »

Dzekob pisze:
Borówa pisze:Trzeba zdjąć zderzak.
Udało mi się wyjąć klakson bez zdejmowania zderzaka, jedynie wyjąłem żarówki (pozycyjne i mijania); giętki nadgarstek :P
Wracając do tematu, klakson podłączyłem na krótko i działa. Napięcie w złączce i w kablach JEST, tylko, że znacznie różni się od tego na akumulatorze. Przypuszczam, że gdzieś jest zwarcie na instalacji.
Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam :)
Wszelkie przygody związane ze stłuczkami kończą się wymianą zderzaka, kupując z innego samochodu dostajesz komplet z klaksonami, światłami ale zawsze kable są ucinane. Przepatrz centymetr po centymetrze kable aż do głównej wiązki czy nie ma łączenia na "skrętkę". Niestety tak zwykle są łączone w takich przypadkach przewody i niema dobrego styku bo śniedzieją i się przegrzewają. Zwarcie powodowało by rozładowanie akumulatora oraz paliło by bezpiecznik. Łączenie przewodów może być również w głównej wiązce. Zwróć uwagę na ciągłość oryginalnej izolacji.
ODPOWIEDZ