Jakie letnie opony?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Zu.
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini cooper S cabrio

Jakie letnie opony?

Post autor: Zu. »

Witam,
Chciałam zapytać się was o poradę w kwestii opon. Posiadam mini coopera s muszę kupić mu nowe letnie opony 205/45 R17. Aktualnie ma runflat oryginalnie założone w czasie zakupu. Pytanie czy brać znowu runflat?
Czy to ma znaczenie? Wiem ze ma jakieś czujniki w oponach...chciałabym, żeby dało się nim jeździć dynamiczniej z zacięciem. Patrzyłam na hankooki ventos, falken ze, continental premium contact.
Macie może jakieś doświadczenia?
maras77
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50 2004r lift

Re: Jakie letnie opony?

Post autor: maras77 »

Witam Zu.Jeżeli dobre opony,to klasy Premium:Michelin Pilot Sport,Pirelli P Zero Nero GT,Continental Sport Contact,Hankook Ventus.Przed zakupem opon,skontaktowałem się z doradcą Oponeo i doradził mi Pirelli P Zero Nero GT.Mam ten sam rozmiar co w Twoim MINI.Opony o charakterystyce sportowej,doskonale trzymają sie drogi.W zeszłym roku zaliczyłem na nich impreze na torze w Poznaniu.Mega trzymają na ostrych zakrętach.Polecam
Zu.

Hmm no właśnie tez zadzwoniłam na oponeo...Pan też zaznaczył, że dobrze jest jednak mieć runflat jak już były i polecił hankooki Ventus S1 Evo2 K117B albo falken ze 914.
Mhmmm...a jak w Twoim przypadku Maras77 sprawdziło się posiadanie opon zwykłych, podobno może to wpłynąć na odczyty systemów w kwestii powietrza w oponie itd. bo jednak samochód został dostosowany do opon z którymi wyszedł oryginalnie...podobno ma to jakieś znaczenie.
maras77
Nowy
Nowy

Jeżeli doradca poleca Run Flata Hankook Ventus,to jest ok.Też mi polecano te opony,ale założyłem zwykłe Pirelii P Zero.Czasami przy ostrej jeżdzie zapala się czujnik ciśnienia.Potem na nowo robię kalibrację i jest oki.Pozdro
maras77
Nowy
Nowy

Pytałaś o doświadczenia..Teraz 3-ci sezon na założonych nowych Pirelii P Zero.Pięć przejazdów na torze wyścigowym w Poznaniu,lubię szybką i ostrą jazdę.Często te opony dostają w moim MINI w d..E.Polecam
Zu.

Super dzięki wielkie! Przyjrzę się im dokładniej skoro tak dobrze się sprawdzają :)
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: Mr.Do »

Jazda miejska lub turystyczna opony RunFlat
Jazda na torze opony odpowiednie do temperatury, nawierzchni, pogody
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53 JCW

Post autor: Borówa »

Mr.Do pisze:Jazda miejska lub turystyczna opony RunFlat
Jazda na torze opony odpowiednie do temperatury, nawierzchni, pogody
Masz rację Mr.Do ale nie każdy chce albo może posiadać drugi komplet opon/kół na tor. Jeżeli jedziesz na jedną lub dwie imprezy typu track day rocznie to zakup dobrej opony o zacięciu sportowym będzie właściwy zamiast bawić się za każdym razem w przekładki. Mówię o całkowitej amatorce a nie wykręcaniu czasów.

Zu - RunFlat osobiście nie polecam bo mnie się na nich źle jeździ ale to odczucie z BMW 1 i 3. W trójce po zmianie na zwykłe z RunFlat moja lepsza połówka zapytała co zrobiłem z zawieszeniem bo tak super się jeździ. Mają za to plus taki, że na przebitej oponie 80km z prędkościa 80 km/h można spokojnie jechać i dojechać do najbliższej wulkanizacji a zapasu zapewne nie masz. Nie polecam również opon Michelin Pilot Super Sport jeżeli masz zamiar kiedykolwiek wybrać się na tor.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
Mr.Do
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53

Post autor: Mr.Do »

Moją Eską na co dzień jeździ syn na uczelnie i na różne wieczorne wypady, aktualnie ma RunFlat. W garażu leżą opony z felgami do szybszej jazdy. Nie pozwoliłbym mu jeździć na tych samych które były narażone na uszkodzenia mechaniczne. Bałbym się że na ostrym zakręcie mógłby być wystrzał biorąc pod uwagę po jakich drogach na co dzień jeździmy. Dla mnie nie ma opon uniwersalnych, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. W latach 90-tych pracowałem w punkcie fabrycznym Stomilu Olsztyn oraz w drugiej firmie równolegle w której mieliśmy wszystkich renomowanych producentów. Miałem do czynienia z oponami pochodzącymi z reklamacji bo wchodziłem w skład komisji. Na podstawie tych doświadczeń nie mam nigdy opon starszych niż 4 lata bez względu na stan bieżnika oraz rozgraniczam sport od jazdy miejskiej.
Awatar użytkownika
Borówa
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53 JCW

Post autor: Borówa »

Czyli prosta odpowiedź dla Zu. Bierz dobre nowe runflat. Ominie Cię zmiana koła na poboczu w razie przebicia. Pozdrawiam.
Ubezpieczenia komunikacyjne i inne. Korzystne ceny. Wiele Towarzystw Ubezpieczeniowych. 794411003
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53 FL

Post autor: Lotnik »

Cześć.

Ma ktoś z Was założone Michelin Pilot Sport 4, Bridgestone Potenza Sport lub Pirelli P Zero Nero i może opisać wrażenia z użytkowania?

Obecnie jeżdżę na Continental ContiSportContact 3 (205/45/17) i szukam czegoś lepszego (główne kryterium maksymalna przyczepność na suchym) w rozmiarze 215/45/17.
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

Dobry wieczór.

Wybaczcie post pod postem.

Czy seryjne felgi 16 cali ubrane w zimowe opony 205/55R16, nie będą o nic obcierać? Szerokość opony optymalna pod szerokość felgi (6,5).
A co do seryjnych 17nastek (7) z letnimi oponami w rozmiarze 215/45R16, ponownie - nie będą o nic zahaczać? Opona powinna ułożyć się na feldze idealnie.

Pytam ponieważ ceny interesujących mnie opon w tych rozmiarach są wyraźnie niższe od tych o szerokości fabrycznej. Różnica raptem 10mm.
Awatar użytkownika
grzes-beton
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini One R50 1,6 benz MTF 2003

Post autor: grzes-beton »

Witam towarzysza Pilota :)
Lotnik pisze:A co do seryjnych 17nastek (7) z letnimi oponami w rozmiarze 215/45R16
Na początek zauważam chyba błąd, nie da się nałożyć opony R16 na felgę 17" ;)

Czy będzie ocierać - doświadczalnie Ci nie powiem, bo jeżdzę na Pirelli Cinturato P1 175/65R15. Ale sprawdź.
Obmacaj ręką całą oponę dookoła na skręconym kole max w lewo i max w prawo, w ten sposób ocenisz ile masz zapasu, uwzględnij obciążenie pojazdu, bezwładność przy przyspieszaniu/hamowaniu oraz różnicę pomiędzy starymi oponami, a nowymi.
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy

Nie mogłem już edytować jak zauważyłem pomyłkę. :) Dokładnie w ten sposób upewnię się przed zakupem. To tylko 5mm na stronę.
maras77
Nowy
Nowy

Witam,mam założone Pirelli P Zero Nero GT.Trzeci sezon na nich jeżdżę.Na suchym trzymają idealnie,nawet przy ostrej jezdzie.Na mokro wiadomo ostrożnie bez szaleństwa.Zużycia praktycznie nie widać.Rozmiar 215/45R17.Parę razy zaliczyły Tor Poznań,więc dobrze przetestowane.Pozddro
ODPOWIEDZ