Komunikat "Zabezpiecz pojazd przed stoczeniem".
- Chesterfield
- Nowy
- Posiadane auto:
Komunikat "Zabezpiecz pojazd przed stoczeniem".
Cześć,
Może spotkał się ktoś z Was z takim komunikatem?
F56 Cooper, 2017r., automat. Blisko 39000km przebiegu. Ma przejść serwis, z wymianą tarcz i klocków (może to powiązane?)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i doświadczenia.
Może spotkał się ktoś z Was z takim komunikatem?
F56 Cooper, 2017r., automat. Blisko 39000km przebiegu. Ma przejść serwis, z wymianą tarcz i klocków (może to powiązane?)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i doświadczenia.
- Załączniki
-
- IMG_8348-2.jpg
- (366.4 KiB) Pobrany 498 razy
Re: Komunikat "Zabezpiecz pojazd przed stoczeniem".
:):) jasne że tak jak zgasisz auto na D to auto daje ci znać że jest wszystko OK i musisz dać na P. Ja jeżdże automatem sporadycznie i ciągle to mam hehe bo zapominam.
- Chesterfield
- Nowy
- Posiadane auto:
Dzięki za odpowiedź.
Nie jeżdżę tym autem na co dzień, wydaje mi się jednak, że komunikat informujący o nieustawieniu selektora w pozycji "Park" przy jednoczesnym zgaszeniu silnika wyglądał inaczej. Coś w stylu "Ustaw dźwignię w pozycji P".
Na jednej z grup facebookowych dostałem sugestię, że może być to "czujnik w skrzyni od pozycji parkingowej abo od hamulca ręcznego".
Nie jeżdżę tym autem na co dzień, wydaje mi się jednak, że komunikat informujący o nieustawieniu selektora w pozycji "Park" przy jednoczesnym zgaszeniu silnika wyglądał inaczej. Coś w stylu "Ustaw dźwignię w pozycji P".
Na jednej z grup facebookowych dostałem sugestię, że może być to "czujnik w skrzyni od pozycji parkingowej abo od hamulca ręcznego".
Ostatnio zmieniony 14 sie 2019, 12:36 przez Chesterfield, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chesterfield
- Nowy
- Posiadane auto:
Dzięki za odpowiedź.
Na 100% jest OK . Szukasz problemu na siłę. Ostatnio tez to miałem nie wiem czy jak masz D zgaszony silnik i otwarte drzwi. Często mi się to pokazuje jak jeżdżę z żoną ale nie pamietam jaka sekwencja musi byc aby się to pokazało. Jeżeli zabezpiecz przed stoczeniem to coś musi byc przy ustawieniu N raczej bo P i D blokują auto.
Dzisiaj miałem auto do dyspozycji jak stanę pod domem silnik chodzi i otworze drzwi to się robi to. Mini wg mnie jest mądre więc miłego użytkowania i nie martw się.
- Załączniki
-
- IMG_20190831_120251.jpg
- (292.14 KiB) Pobrany 433 razy
-
- IMG_20190831_120256.jpg
- (323.82 KiB) Pobrany 433 razy
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini JCW
Mam ten sam problem od wczoraj, komunikat wyskakuje po zgaszeniu auta mimo tego gdy skrzynia jest na P
- Załączniki
-
- IMG_5210.jpg (113 KiB) Przejrzano 466 razy
-
- IMG_8580.jpg (199.15 KiB) Przejrzano 466 razy
-
- IMG_9437.jpg (245.32 KiB) Przejrzano 466 razy
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Słuchajcie mam ten problem odnośnie komunikatu "Zabezpiecz pojazd przed stoczeniem" przy każdym gaszeniu auta i odpalaniu i uważam że to nie jest normalne bo wcześniej tego nie było a dużo jężdzę autem. Rozwiązał ktoś ten problem, byliście w serwisie Mini lub u jakiegoś mądrego mechanika co na Mini się zna???
- treash
- Swój Człowiek
Dodam ze u mnie ten problem występuje zawsze w pozycji „P” podczas gaszenia i odpalania auta. Jak wrzucę „D” lub „R” komunikat gaśnie i nie ma go w historii komputera jako błąd. Nikt nie miał nie rozwiązał takiego problemu?
- CHSTRFLD
- Nowy
- Posiadane auto: R56, MPI, F56
Masz auto na gwarancji jeszcze?
- treash
- Swój Człowiek
Niestety juz dawno po gwarancji
- treash
- Swój Człowiek
Ale miał ktoś ten problem i rozwiązał go tzn. naprawa, wymiana, jaki koszt, gdzie naprawialiscoe??
- CHSTRFLD
- Nowy
No ja rozwiązałem jako że ten temat założyłem.
Pytałem o gwarancję, bo auto, którego zdjęcia widać w pierwszym poście, miało jeszcze pakiet naprawczy i cała afera skończyła się wymianą lewarka.
Objawy były identyczne jak u Ciebie - wywalało komunikat za każdym wejściem do auta i przy każdym wyjściu z auta. Podczas jazdy komputer błędów nie wywalał - check OK.
Skrzynię masz jeszcze taką z lewarkiem, który zmienia pozycję przy wyborze biegu czy ten nowy joystick? U mnie była ta pierwsza.
Pytałem o gwarancję, bo auto, którego zdjęcia widać w pierwszym poście, miało jeszcze pakiet naprawczy i cała afera skończyła się wymianą lewarka.
Objawy były identyczne jak u Ciebie - wywalało komunikat za każdym wejściem do auta i przy każdym wyjściu z auta. Podczas jazdy komputer błędów nie wywalał - check OK.
Skrzynię masz jeszcze taką z lewarkiem, który zmienia pozycję przy wyborze biegu czy ten nowy joystick? U mnie była ta pierwsza.
- treash
- Swój Człowiek
Mam ten starszy typ lewarka nie jojstick..wiec jak to u siebie rozwiązałeś?
- CHSTRFLD
- Nowy
Pojechałem do ASO i wymienili cały wybierak/lewarek. Auto miało pakiet naprawczy i ASO za to zapłaciło.