R53 2k3 Centralny zamek- problem

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: R53 2k3 Centralny zamek- problem

Post autor: Ajo_00 »

Babak pisze:pytam bo miałem coś podobnego tylko, idę do auta rano, patrze i jest cały pootwierany.
Początkowo podejrzewałem moje roztrzepanie, ale potem kilka razy już to się powtórzyło,
do tego stopnia że zamek zaczął się ze mną bawić:
Ja zamykam przyciskiem na kluczyku, a on od razu otwiera wszystkie.
Taka zabawa w ciuciu babkę zakończyła się wyjęciem bezpiecznika od centralki bo auto się otwierało kiedy chciało.
Po wizycie w warsztacie pierwsze podejrzenie padło na zamek elektryczny, który znajduje się w drzwiach kierowcy 250zł/allegro ok.460zł/ASO.

Niestety jak coś wariuje to znaczy że pewnie zamokło, i mi zgnił moduł komfortu, który jest nieco droższy.
Proponuje wizytę w warsztacie czy elektryka który sprawdzi najpierw zamek później moduł.

Sorki ze odgrzebuje stary tema ale mam dokładnie taki sam problem, niby po 2 dniach w mini objawy samego się otwierania centralnego (i opuszczani szyb) ustały ale problem pozostał. Mianowice przy kilkukrotnym otwarciu i zamknięciu auta centralka się "zawiesza" w pozycji otwartej i przez ok. 1min nic nie mogę zrobić po czym po chwili znowu działa, i jedną rzecz jaką też zauważyłem to ze jak przekręcam kluczyk w pozycje zamknięcia to alarm się uzbraja ale jak już w pozycję otwarcia (zamki się otwierają) to alarm nadal jest aktywny i dopiero na pilocie muszę kliknąć przycisk otwarcia aby wyłączyć alarm. Z pilota alarm działa normalnie.
Zamek kierowy wymieniony nic nie dało. facepalm

Teraz chciałem zasięgnąć waszej pomocy gdzie szukać modułu komfortu?
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

Ale to kilkukrotne zamknij otwórz to raczej jest normalne. Ochrona przed przegrzaniem silniczków. A to czy alarm się rozbraja czy nie, w nowszym można zakodować, nie wiem jak jest w r53
Awatar użytkownika
Lotnik
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53 FL

Post autor: Lotnik »

Suprnowa pisze:Ja mam znowu inny problem.
Z pilota jak i kluczyka zamyka mi sie caly samochod ale niestety juz nie otwieraja mi sie tylko drzwi kierowcy.
Za kazdym razem po otworzeniu z pilota musze wkladac kluczykw drzwi kierowcy i otwierac recznie.
Co to moze byc?
Cześć.

Podnoszę temat, dzisiaj rano zamek od strony kierowcy przestał częściowo działać.

Mogę otworzyć wszystkie drzwi z kluczyka, jednak z pilota tylko drzwi pasażera. Zamknąć mogę z obu stron zarówno kluczykiem jak i z pilota. Z konsoli centralnej nie mogę ani zamknąć ani otworzyć drzwi kierowcy. Nie chowa/nie podnosi się się rygiel z tej strony. Z bagażnikiem wszystko OK, otwiera/zamyka się z pilota razem z drzwiami jak i sam oraz z kluczyka.

Gdzie leży problem?
Domino799
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper 2002

Post autor: Domino799 »

Wyjąć zamek, rozłożyć, pewnie jeden z silniczków nie działa(ten sam objawy był u mnie. Zamykał, ale nie otwierał). U mnie okazało się, że nie ma dobrego styku na połączeniu z silniczkiem a podstawą zamka. Jest trochę kombinacji z rozłożeniem tego zamka. Ta biała podstawa jest bardzo krucha trzeba umiejętnie podważać te zatrzaski.
ODPOWIEDZ