Problem na wysokich obrotach grzanie się silnika

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

oso1411
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper 1.6 2006

Problem na wysokich obrotach grzanie się silnika

Post autor: oso1411 »

Witam wszystkich klubowiczów.Mam problem z grzaniem się silnika na wysokich obrotach jest to Mini one 1.6 2006.a to cała historia.Na wolnych obrotach wszystko jest w porządku termostat się otwiera temperatura stoi w odpowiednim punkcie i gdy wyjadę w trasę ogrzewanie dam na maksa tez wszystko w porządku lecz gdy dam na zimne powietrze zaczyna się grzać wiatrak się włącza normalnie mam niezłą zagadkę pomóżcie proszę
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Problem na wysokich obrotach grzanie się silnika

Post autor: flapjck1 »

odpowietrzyc
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Kreinto
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Countryman R60

Post autor: Kreinto »

To wygląda na niewydolność układu. Przyczyną może być niedrożność obiegu lub niewydolność pompy.
oso1411

Wydaje mi się ze pompa działa odkryłem ze gdy silnik jest włączony i załączę klimatyzacje wiatrak się załącza przy odpowiedniej temperaturze i silnik się nie grzeje ale gdy wyłącze klime wiatrak od chłodzenia układu się nie załącza i silnik się zaczyna grzać.Może ten opis da lepszy obraz tego co się dzieje mam niezłą zagadkę pomocy!!!
Kreinto
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Countryman R60

Post autor: Kreinto »

Piszesz tak chaotyczne, że trudno coś wywnioskować.
Jaką temperaturę osiąga układ bez klimy? Przy jakiej się gotuje? Czy podczas spokojnej jazdy, poruszania się auta bez klimy temperatura układu spada w stosunku do wzrostu na postoju? Powinna. Co się dzieje na postoju przy włączonym silniku? Jak rośnie temperatura i co się dzieje?
oso1411

Witam wszystkich wracam do tematu bo wymieniłem już wszystko. Termostat,czujnik temperatury,kostki od bezpieczników ,iiiii….korek od chłodnicy i wszystko wróciło do normy płyn w zbiorniczku wyrównawczym się nie podnosi i się nie wylewa,wentylatory się włączają.Ale zauważyłem ze górny wąż od chłodnicy jest twardy.moję pytanie czy tak ma być ?
ODPOWIEDZ