Dusi i dlawi:) ...jakies lekarstwo?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Outsider

Dusi i dlawi:) ...jakies lekarstwo?

Post autor: Outsider »

Witajcie.
Zauwazylem ostatnio cos niepokojacego.
Mojego miniaka co nie co dlawi (nierowna praca silnika po dodaniu gazu, wskazowka obrotomierza nerwowo skacze pomimo utrzymywania pedalu gazu w jednej pozycji, samochod wydaje sie slabszy niz normalnie).
Czy przyczyna takiego zachowania moze byc wybrakowana obudowa filtra powietrza (nie moge dopasowac jej tak,zeby byla w 100% szczelna i czasem dostaja sie tam dosc spore ilosci powietrza przez owe szpary). Mam nowy filtr powietrza. Teraz planuje wymiane swiec i kabli WN. Mam nadzieje, ze pomoze. Ewentualnie ma ktos do sprzedania obudowe filtra powietrza do silnika 998ccm?? Bede wdzieczny za info:)
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Dusi i dlawi:) ...jakies lekarstwo?

Post autor: Saint »

Zaklej drania taśmą ,po obwodzie.
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Post autor: rogal »

powinienem mieć obudowę do 998. Jak coś to proszę na priv.
Nieszczelność obudowy ma znaczenie, trudno wyregulować dobrze gaźnik.
Miałem kiedyś podobny problem. Auto śmigało super, zrobiłem dziury "ala Kalver" i już mi auto gasło na wolnych obrotach. trzeba było dać wiecej paliwa i było juz ok.
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Outsider

Rozumiem, ze to wlasnie ta nieszczesna obudowa moze byc takiego a nie innego zachowania miniaka?
Na poczatku jak go kupilem (czyli jakies 3 tygodnie temu:) bez problemu rozpedzal sie na trasie do 130 nawet czasem 140km/h... ale teraz czasem bywa tak, ze ciezko wykrzesac 100:/ a przy ruszaniu, nawet delikatnie operujac sprzeglem i wkrecajac go pod 4 tys obrotow czasem potrafi tak przydusic ze ledwo sie zbierze (na ssaniu jest lepiej)...
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

dolej olej do gaznika
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Outsider

olej w gazniku jest;) tyle ile byc powinno wg instrukcji w HAYNESie
Wedymin

Post autor: Wedymin »

Mnie się tak robiło, jak mi kondensator siadał i jak miałem przerywacz źle wyregulowany.
Od tego czasu (po wymianie i regulacji) problem zniknął.
Outsider

...a w ktorym miejscu znajduje sie ow kondensator i jak sprawdzic czy jest walniety?:D podobnie sprawa ma sie z przerywaczem:P
Wedymin

Post autor: Wedymin »

Zdejmij kopułkę aparatu zapłonowego (wychodzą z niego kable WN do świec, lepiej ich nie odczepiaj, bo później nie będziesz wiedział w jakiej kolejności podłączyć :mrgreen: ) Taki mały cylinderek srebrny to właśnie kondensator.

Walnięcie kondensatora to nie wiem jak sprawdzić, ale najlepiej mieć pod ręką nowy, podmienić i sprawdzić czy coś się polepszyło...

A przerywacz też widać w aparacie po zdjęciu kopułki - taki młoteczek z kowadełkiem, który otwiera się i zamyka (wrzuć czwórkę i "poturlaj" samochód obserwując co się w środku aparatu dzieje. Łatwiej jest "turlać" po wyjęciu świec, ale znów uwaga - nie pomyl przewodów wysokiego napięcia!)

Szczelina przy pełnym otwarciu powinna mieć 0.4 mm (przyda się szczelinomierz). U mnie miała za mało i nawet po wymianie kondensatora nie było najlepiej.
Outsider

No i wszystko jasne:) ...niestety najwczesniej sprawdze to pewnie w weekend, jak bede mial chwile wolnego, do tego czasu musze jezdzic tak a nie inaczej. Do weekendu zreszta mam nadzieje odebrac nowa-uzywana:P obudowe filtra powietrza, wiec od razu wyeliminuje jedna z potencjalnych przyczyn w/w usterki.
Narazie dzieki za rade!:D

-------------------------
jeszcze pytanko:
Który z kondensatorow bedzie odpowiedni do mojego mini (ROVER MINI `91)?
http://minimorris.englishcars.pl/index. ... ductID=194

czy

http://minimorris.englishcars.pl/index. ... ductID=193

Z opisow teoretycznie wynika, ze oba beda odpowiednie, choc jeden rozni sie od drugiego (nie tylko cena:)
Tak, wiem, ze najlepiej byloby to sprawdzic organoleptycznie zagladajac pod maske mojego mini, niestety taka mozliwosc bede mial dopiero prawdopodobnie w weekend:/ a z Wasza pomoca moze zamowilbym kondensator juz dzis i w weekend bylbym gotow do jego wymiany:)
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Post autor: rogal »

oczywiście ten pierwszy.
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231