Jaki olej dolac?
Moderator: flapjck1
Jaki olej dolac?
Panie i panowie, musze zrobic dolewke w Mini - najlepszy olej to podobno 20W50. I teraz: jest na przyklad Motul Classic o tych parametrach, super olej (Motul to Motul) i w podobnym przedziale cenowym np Valvoline dedykowany do bardziej wyczynowych akcji. Wazne sa rozne domieszki w tych olejach, czy nie zwracac uwagi na roznice i wazne sa jedynie parametry - czyli zeby byl 20W50?
dziekuje za pomoc!
dziekuje za pomoc!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Jaki olej dolac?
dolewke zrob czymkolwiek jesli nie wiesz co masz zalane, byle nie byl to olej spozywczy
tylko jak juz zmienisz ( a zmieniaj !!!! co 6-10 tys km ) to trzymaj sie jednego rodzaju oleju
motul bedzie bdb i valvo tez bedzie bdb
tylko jak juz zmienisz ( a zmieniaj !!!! co 6-10 tys km ) to trzymaj sie jednego rodzaju oleju
motul bedzie bdb i valvo tez bedzie bdb
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
olej
znalazłem oleje 20w50 mineralne półsyntetyczne i syntetyczne.
do motorów do samochodów i do klasyków obu rodzai.
zastanawiam sie wiec czy nie wlać syntetyka (MOTUL 7100 20W50)???
nie chciał bym czegoś zepsuć złym olejem. wiec proszę o rade
do motorów do samochodów i do klasyków obu rodzai.
zastanawiam sie wiec czy nie wlać syntetyka (MOTUL 7100 20W50)???
nie chciał bym czegoś zepsuć złym olejem. wiec proszę o rade
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, 10:23 przez jedrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Skoro szukałeś i znalazłeś odpowiedź, to po co to pytanie? Mineral, no chyba że chcesz zrobić sobie z silnika durszlak, to wtedy jak najbardziej syntetyk
Zawodowy Szyderca
sorry za off-topic. Flapjck1, tak czesto przestrzegasz przed tym olejem spożywczym.
Czyżbyś miał jakieś niemiłe wspomnienia z nim? (żarty-dla tych co nie wiedzą)
Czyżbyś miał jakieś niemiłe wspomnienia z nim? (żarty-dla tych co nie wiedzą)
zamowilam Motula, tylko na dolewke, bo wymiana dopiero za jakies 4 tys km. nie wiem czy 20W50 jest takim rzadkim olejem, ale nie moglam go zdobyc w zadnym motoryzacyjnym, ani hipermarkecie, nie mowiac juz, ze na zadnej stacji benzynowej.
dopiero sie ucze opiekowac moim miniakiem, wiec pewnie niejedna rzecz mnie jeszcze zaskoczy.
dopiero sie ucze opiekowac moim miniakiem, wiec pewnie niejedna rzecz mnie jeszcze zaskoczy.
Motul Classic jest moim zdaniem jednym z lepszych olejów do minisia. Poza tym zalecany specjalnie do aut zabytkowych i mających zespolony silnik ze skrzynią biegów. Zdecydowanie polecam.
zdaje sie, ze do mini wchodzi jakies 5 litrow oleju, prawda?
teraz czekala mnie dluzsza trasa, wiec dolalam 2 l Motula (bylo ponizej minimum) i dopiero wskazywalo min !!! dolalam jeszcze litr i wtedy bylo ok. czyli chyba jezdzilam prawie bez oleju ... ale zeby bylo ciekawiej, po przejechaniu ok. 400 km sprawdzilam poziom oleju i znowu bylo min/ponizej min.
czy ktos wie moze, czy te autka tak lubia wziac troche wiecej oleju, czy to moze moj tylko ma gdzies z tym problem. sladow pod autkiem nigdy nie zauwazylam, wiec raczej nie wycieka.
teraz czekala mnie dluzsza trasa, wiec dolalam 2 l Motula (bylo ponizej minimum) i dopiero wskazywalo min !!! dolalam jeszcze litr i wtedy bylo ok. czyli chyba jezdzilam prawie bez oleju ... ale zeby bylo ciekawiej, po przejechaniu ok. 400 km sprawdzilam poziom oleju i znowu bylo min/ponizej min.
czy ktos wie moze, czy te autka tak lubia wziac troche wiecej oleju, czy to moze moj tylko ma gdzies z tym problem. sladow pod autkiem nigdy nie zauwazylam, wiec raczej nie wycieka.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jak nie wycieka to wypala, zresztą jakby ciekł to zostawiałby wielkie plamy przy takiej ilości znikającego oleju, dymi na siwo?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
dymi na siwo, ale to chyba norma w zimie. gorzej jakby dymil na niebiesko, prawda? ale tak pewnie jest, ze troche tego oleju spala...
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
no mówiłem właśnie o siwo-niebieskim spalaniu... mój przydymia przy ruszaniu najczęściej, i przepija około 1l/1000km oleju, ilość jeszcze do przyjęcia, ale jak silnik jest zdrowy to oleju nie bierze... wiadomo...
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy