Jaki olej dolac?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Bea

Jaki olej dolac?

Post autor: Bea »

Panie i panowie, musze zrobic dolewke w Mini - najlepszy olej to podobno 20W50. I teraz: jest na przyklad Motul Classic o tych parametrach, super olej (Motul to Motul) i w podobnym przedziale cenowym np Valvoline dedykowany do bardziej wyczynowych akcji. Wazne sa rozne domieszki w tych olejach, czy nie zwracac uwagi na roznice i wazne sa jedynie parametry - czyli zeby byl 20W50?
dziekuje za pomoc!
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Jaki olej dolac?

Post autor: flapjck1 »

dolewke zrob czymkolwiek jesli nie wiesz co masz zalane, byle nie byl to olej spozywczy

tylko jak juz zmienisz ( a zmieniaj !!!! co 6-10 tys km ) to trzymaj sie jednego rodzaju oleju

motul bedzie bdb i valvo tez bedzie bdb
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Bea

dzieki!!
jedrzej1

olej

Post autor: jedrzej1 »

znalazłem oleje 20w50 mineralne półsyntetyczne i syntetyczne.
do motorów do samochodów i do klasyków obu rodzai.

zastanawiam sie wiec czy nie wlać syntetyka (MOTUL 7100 20W50)???

nie chciał bym czegoś zepsuć złym olejem. wiec proszę o rade
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, 10:23 przez jedrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Skoro szukałeś i znalazłeś odpowiedź, to po co to pytanie? Mineral, no chyba że chcesz zrobić sobie z silnika durszlak, to wtedy jak najbardziej syntetyk
Zawodowy Szyderca
jedrzej1

ok dzięki a silnik zostaje w calosci :lol:
benedykt

Post autor: benedykt »

sorry za off-topic. Flapjck1, tak czesto przestrzegasz przed tym olejem spożywczym.
Czyżbyś miał jakieś niemiłe wspomnienia z nim? :P (żarty-dla tych co nie wiedzą)
Bea

zamowilam Motula, tylko na dolewke, bo wymiana dopiero za jakies 4 tys km. nie wiem czy 20W50 jest takim rzadkim olejem, ale nie moglam go zdobyc w zadnym motoryzacyjnym, ani hipermarkecie, nie mowiac juz, ze na zadnej stacji benzynowej.
dopiero sie ucze opiekowac moim miniakiem, wiec pewnie niejedna rzecz mnie jeszcze zaskoczy.
Niejeden z nas

Post autor: Niejeden z nas »

Motul Classic jest moim zdaniem jednym z lepszych olejów do minisia. Poza tym zalecany specjalnie do aut zabytkowych i mających zespolony silnik ze skrzynią biegów. Zdecydowanie polecam.
Niejeden z nas

Post autor: Niejeden z nas »

Jędruś Motul Classic 20W50 :)
jedrzej1

:oops: ok juz wiem.

off topic
ladny zamek tam w pszczynie macie
Bea

zdaje sie, ze do mini wchodzi jakies 5 litrow oleju, prawda?
teraz czekala mnie dluzsza trasa, wiec dolalam 2 l Motula (bylo ponizej minimum) i dopiero wskazywalo min !!! dolalam jeszcze litr i wtedy bylo ok. czyli chyba jezdzilam prawie bez oleju ... ale zeby bylo ciekawiej, po przejechaniu ok. 400 km sprawdzilam poziom oleju i znowu bylo min/ponizej min.
czy ktos wie moze, czy te autka tak lubia wziac troche wiecej oleju, czy to moze moj tylko ma gdzies z tym problem. sladow pod autkiem nigdy nie zauwazylam, wiec raczej nie wycieka.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

jak nie wycieka to wypala, zresztą jakby ciekł to zostawiałby wielkie plamy przy takiej ilości znikającego oleju, dymi na siwo?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Bea

dymi na siwo, ale to chyba norma w zimie. gorzej jakby dymil na niebiesko, prawda? ale tak pewnie jest, ze troche tego oleju spala...
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

no mówiłem właśnie o siwo-niebieskim spalaniu... mój przydymia przy ruszaniu najczęściej, i przepija około 1l/1000km oleju, ilość jeszcze do przyjęcia, ale jak silnik jest zdrowy to oleju nie bierze... wiadomo...
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
ODPOWIEDZ