Qpa: Czym to się je ;-) ?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maluszek

Qpa: Czym to się je ;-) ?

Post autor: maluszek »

Zamieniłem ostatnio Volkswagena na nowego Mini Qpa S.

Szukam następujących informacji:
- jak się nazywa oprogramowanie zawierające spis części do Mini?
- jak sie nazywa oprogramowanie zawierające schematy elektryczne i procedury naprawcze do Mini?
- jakim kabelkiem/softem można samodzielnie robić diagnostykę/rekodowanie modułów w Mini?

W VW temat miałem obcykany. Mini muszę się nauczyć od zera.

I jeszcze jedna prośba: czy ktoś może mi machnąć fotki szkieł zewnętrznych lusterek od europejskiej wersji Qpy (R56)?
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Qpa: Czym to się je ;-) ?

Post autor: Miniac »

- BMW ETK. Ostatnim katalogiem który w miarę bezproblemowo się instaluje jest wersja 08/2006. Nowsze to tylko aktualizacje do wersji podstawowej.
Jak zainstalować, skąd pobrać (oczywiście shareware :mrgreen: ) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... k&start=45
Ewentualnie cały ETK dostepny online za free - www.realoem.com
- nie znaju. Są dostepne ksiażki (po angielsku) w stylu sam naprawiam itp. Sporo instrukcji montażowych (ale tylko do akcesorii)
znajdziesz tu :arrow: www.motoringfile.com (najlepszy portal / strona z newsami do MINI)
- coś takiego ? :arrow: http://www.minipowerprog.com/

Odnośnie lusterek do R56 musisz kogoś poprosić tudzież poszukać coś w necie. Ja mam R53.
Witamy na forum :smile:
pozdro.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
maluszek

Wielkie dzięki za info.

Miniac pisze:- BMW ETK. Ostatnim katalogiem który w miarę bezproblemowo się instaluje jest wersja 08/2006. Nowsze to tylko aktualizacje do wersji podstawowej.

Właśnie wyczaiłem ten ETK, zassam gdzieś i przetestuje czy ma dane do '08 R56.

Miniac pisze:- nie znaju. Są dostepne ksiażki (po angielsku) w stylu sam naprawiam itp. Sporo instrukcji montażowych (ale tylko do akcesorii)
znajdziesz tu :arrow: www.motoringfile.com (najlepszy portal / strona z newsami do MINI)

Wyszperałem, że schematy BMW/Mini można znaleźć w oprogramowaniu WDS, a procedury naprawcze w TIS. Szukam dalej.

Miniac pisze:- coś takiego ? :arrow: http://www.minipowerprog.com/

Nie bardzo. To służy tylko do programowania ECU (konkretnie osiągów), a qpa ma znacznie więcej modułów. Już prędzej Carsoft by obleciał, tylko, że nic o R56 nie piszą... Myślałem, że jest jakiś odpowiednik program VAG-COM (przeznaczonego dla pojazdów grupy VAG)...

Miniac pisze:Odnośnie lusterek do R56 musisz kogoś poprosić tudzież poszukać coś w necie. Ja mam R53.

Skorzystałem w realoem, żeby sprawdzić jakie lusterka mają Euro qpy. No i oczywiście okazało się, że w wersji US montują jakieś płaskie badziewia, w których nic nie widać. Jest jakiś polski sklep/dealer internetowy, gdzie można zamówić części po numerach?
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

W ETK 08/2006 nie ma R56-stki ale jak zrobisz uaktualnienie do chociażby 11/2006 powinno już cos być.
Chyba nie ma żadnego sklepu online z częściami do BMW MINI. Zresztą ostatnim miejscem gdzie bym je kupował jest Polska. Przeciez tu najwyższe ceny w eurpie są, bo to naród zasobny... Poszukaj lepiej w niemczech lub u angoli.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
maluszek

WDS 3.0 zawiera schematy pierwszej generacji Mini... Szukam dalej.

[ Dodano: Sro 19 Mar, 2008 ]
Może się komuś przyda:

Schematy R55 R56
Schematy R50 R52 R53
ODPOWIEDZ