Witam,
w ramach codziennych poszukiwań wymarzonego Coopera S natknąłem się na ogłoszenie:
http://www.autotrader.pl/details,29807,104539288.asp
Hmmm - 3 200 EUR za Cooper S? Zbyt piekne, by mogło być prawdziwe - postanowiłem jednak sprawdzić.
Sprzedający (Brian Jones <brian.jones00@yahoo.com> - Anglik, bo auto jest niby z UK) bardzo kulturalny, odpowiada na maile i sprzedał mi historię, w której musi opłacić rachunki bankowe (bo "wejda mu na hipotekę") dlatego sprzedaje auto tak tanio. Co ciekawe, to twierdzi, że pracuje w USA i musi specjalnie przylecieć do Londynu, by auto sprzedać. Miał (biedaczysko) wpadkę z tym związaną miesiąc temu (nie przyleciał kontrahent z Niemiec) dlatego teraz, by miec pewność, że się zjawię po auto proponuje, by osoba mi bliska dokonała przelewu przez Western Union na mnie (z odbiorem w Londynie) i bym przesłał mu potwierdzenie (wtedy będzie miał pewność, że się zjawię w Londynie po pieniądze).
Wtedy już wiedziałem - ktos chciał mnie oszukać, bo w tej historii nie pasowało mi , że:
- udostępniając komuś dane z przelewu przez WE łamiemy regulamin (w razie problemów nie możemy oczekiwać pomocy lub możliwości reklamacji), a przede wszystkim DAJEMY MOŻLIWOŚĆ DOBRANIA SIĘ DO NASZYCH PIENIĘDZY (WE nie chce wytłamaczyć jak to będzie możliwe, ale gdy złamiemy regulamin to tłumaczyc tego nie będą musieli!)
- sprzedający jest w USA, nie ma kasy na rachunki, a przyleci (wg zapewnień juz następnego dnia po nadaniu potwierdzenia przelewu!) do UK na koszt własny
- oferował mi zwrot kosztów zakupu jeżeli nie dojdzie do transakcji, mało tego - zapewniał o zwrocie prowizji z WE:-)
- no i drobnostki:-): zdjęcia samochodu wygladają na zrobione w Polsce, auto w UK z kierownicą po lewej stronie, angielski tego kolesia nie był perfect, no i ta cena...
Taki więc wszystkim zainteresowanym odradzam zabawę w kupno tego auta oraz tym podobnych ofert. W Western Union twierdzą, że to typowy sposób wyłudzenia pieniędzy (jest o tym wzmianka na http://www.westernunion.com.pl/bezpieczenstwo.html). Uważajcie!!!
Pytanie, które mnie nurtuje - czy to Polak przebywający w Londynie chce naciąć rodaków..?
Pozdrawiam!
UWAGA!!!Cooper S sprzedawany na autotrader.pl!!PRZEKRĘT!!
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: UWAGA!!!Cooper S sprzedawany na autotrader.pl!!PRZEKRĘT!!
taki sposób wyłudzenia kasy nie jest nowością, spotkałem się z tym już wiele lat temu
jak trzeba być naiwnym żeby uwierzyć w takie bajki....
jak trzeba być naiwnym żeby uwierzyć w takie bajki....
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2008, 23:10 przez humin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Zdjęcia zostały zrobione w Niemczech... przynajmniej wszystkie napisy z tła na to wskazują. Dodatkowo w Polsce przystanki sa zwykle czerwone a tu jest zielono-żółty (jak w Niemczech).
Przekręt pierwsza klasa ale głupi koleś, za dużo kombinował i przekombinował... debil...
Przekręt pierwsza klasa ale głupi koleś, za dużo kombinował i przekombinował... debil...
- makrojal
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Mieliśmy podobny przypadek .
Kupowaliśmy Austina Healey'a z USA. Też jakieś pierdoły i przelanie kasy przez Western Union.
Ale przez krótką chwilę już byliśmy ( w wyobraźni) właścicielami pieknego autka
Kupowaliśmy Austina Healey'a z USA. Też jakieś pierdoły i przelanie kasy przez Western Union.
Ale przez krótką chwilę już byliśmy ( w wyobraźni) właścicielami pieknego autka
- Miniac
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Stare... swego czasu na wyszukiwarce mobile.de pierwsze 20 ogłoszeń w KAŻDEJ marce to były takie "perełki"
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika...
Kiedys mejlowałem z jakims wyłudzaczem.Okazyjny 350z cabrio 2004 rok chyba za 60 tys wtedy.Chciał 1000 euro zaliczki