...jakieś pół roku temu wymieniłem - z całkowicie aptekarskim namaszczeniem łożyska w kołach przednich... Teraz znowu zaczynają wyć ... Stąd moje pytanie...Czy dostępne kpl. łożysk są ????? jakości, czy popełniłem jakiś błąd w sztuce , bo wiadomo ,że stożkowe łożyska dobrze dokręcić ważna rzecz...
Jakiś opinie w temacie jakości łożysk na moje uspokojenie i utwierdzenie w przekonaniu ,że nie spartoliłem??? Prastarą metodę dokręcania na siłę i popuszczenia odrzuciłem na korzyść dokręcania wolnego z ciągłą kontrolą luzu i łatwości kręcenia kołem. Zaznaczam początkowo było wszystko cudomiód:)
...A jeśli nie biję się w pierś i proszę o kilka fachowych rad:)
...wymiana łożysk przednich kół...
Moderator: flapjck1
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: ...wymiana łożysk przednich kół...
W miniaku piastę przednią skręca się z siłą 260-280Nm i tu już popełniłeś błąd. Pomiędzy dwoma łożyskami stożkowymi jest dystans i dlatego można je skrećać z dużą siłą, jeżeli tak nie skręciłeś to łożyska mogły się zuzyć a przy okazji przegub, piasta, stożek(podkładka)i nakrętka.
Co do jakości łożysk to powiem że jedyne dobre to Timken.ale i tak trzeba zkontrolować luz na łożyskach.
Pozdrawiam Michał
PS
Lożyska tylnych kół też skręca z dużym momoentem
Co do jakości łożysk to powiem że jedyne dobre to Timken.ale i tak trzeba zkontrolować luz na łożyskach.
Pozdrawiam Michał
PS
Lożyska tylnych kół też skręca z dużym momoentem
Re: ...wymiana łożysk przednich kół...
...noooo...
..i wszystko jasne:) Błąd w sztuce
Czyli stara szkoła dokręcania.
Dzięki za oświecenie:)
..i wszystko jasne:) Błąd w sztuce
Czyli stara szkoła dokręcania.
Dzięki za oświecenie:)