zmiana rozmiaru kół ?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

patron

zmiana rozmiaru kół ?

Post autor: patron »

chcę zmienić w swoim aucie koła z 12 alu słoneczek na 13 szerokie na 7 cali opony chciałbym 175/50/13( mini cooper 1,3 wtrysk 92 rok ).Chciałbym się dowiedzieć jakich zmian muszę dokonac, zeby wszystko dobrze jeżdziło.Chcę zamówić z UK , chyba , że ktos ma do sprzedania w kraju . Proszę o radę najlepiej kogos kto jeżdzi na takich kołach
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: zmiana rozmiaru kół ?

Post autor: flapjck1 »

patron pisze:chcę zmienić w swoim aucie koła z 12 alu słoneczek na 13 szerokie na 7 cali opony chciałbym 175/50/13( mini cooper 1,3 wtrysk 92 rok ).Chciałbym się dowiedzieć jakich zmian muszę dokonac, zeby wszystko dobrze jeżdziło.Chcę zamówić z UK , chyba , że ktos ma do sprzedania w kraju . Proszę o radę najlepiej kogos kto jeżdzi na takich kołach

po pierwsze nie polecam takiego zabiegu ale podam obiektywnie plusy i minusy:
zaczne od plusow

a wiec
POZYTYWNE
1/ wspanialy design
2/ bardzo dobre prowadzenie na idealnie gladkich i bez kolein nawierzchniach, czyli np na gierkowce miedzy tomaszowem a piotrkowem tryb. :

a teraz

NEGATYWNE
1/ pogorszone i to znacznie prowadzenie na kazdej nawierzchni innej niz idealna, do utraty sterownosci
wlacznie na bardzo duzych koleinach w deszczu
2/ przyspieszone zuzycie elementow zawieszenia przedniego, zwlaszcza takich jak sworznie, koncowki
drazkow kierowniczych, lozyska kol, tuleje gumowe drazkow reakcyjnych a takze elementow mocowania
przedniej ramy
3/ zwiekszone spalanie
4/ spadek osiagow
5/ duzo mniejszy komfort jazdy ze wzgledu na to iz opona 175/50 praktycznie nie amortyzuje wstrzasow
5/ wysoka cena felg i opon
6/ koniecznosc modyfikacji auta przy montazu takich kol: szersze nadkola ( patrz kodeks drogowy ), w
wiekszosci przypadkow konieczne jest tez podciecie blotnika aby opona nie obcierala o niego w czasie
skretow, zmiana zbieznosci kol ( ale to akurat jest pryszcz :) )

chyba tyle :mrgreen: , jesli mimo wszystko chcesz zakladac 13-tki to pamietaj ze musza byc dedykowane do mini ze wzgledu na jego nietypowy rozstaw srub :roll:

ja na twoim miejscu zainwestowalbym w szerokie 12-tki, sa dostepne bez klopotow nawet felgi o szerokosci 6' plus do tego opony 165/60, koszt mniejszy efekt wizualny porownywalny przejecie tylko czesci wad szerokich 13-tek, przy bardzo szerokich 6' dwunastkach takze bedzie konieczne zakladanie szerokich nadkoli i ew. podcinanie blotnikow 8)

pozdrawiam
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
fil
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: fil »

patron pisze:Chciałbym się dowiedzieć jakich zmian muszę dokonac, zeby wszystko dobrze jeżdziło.

Czesc,

obojetnie czego bys nie zrobil, po takiej konwersji auto nie bedzie dobrze jezdzic ;-) Zarty, zartami, ale z doswiadczenia powiem Ci tak: moj Miniak oryginalnie byl na 13'' i dopoki pierwszy komplet opon byl OK (do ok. 90 000km), ujezdzalem na tych kolach. Jest FATALNIE (IMHO). Do tego co napisal flap dodam od siebie subiektywne odczucie,ze 13'' 'zabijaja' ducha w Mini - auto jest mulowate i ciezkie. Teraz przesiadlem sie na szerokie 12'' (gumy 165/60) i jest znacznie, ale to znacznie lepiej.

Oczywiscie zrobisz, jak bedziesz chcial, ale zanim zaczniesz kombinowac, polecam przejechanie sie (za kolkiem, nie jako pasazer) autem na 13''. Poczytaj tez to forum i archiwum starego - bylo juz troche w tym temacie.

O subiektywizmach typu 'ladnie wyglada' nie bede dyskutowac, ale... mnie sie to to juz nie podoba :-D

Pozdro
1957 Oldsmobile 98 (project)
1970 Dodge Challenger T/A
1999 Mini40

v^v /|/|||\|| /\|]|]|[''|''|[]|\| v^v
Awatar użytkownika
Cezzar
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Rover Mini 1.0 Checkmate

Post autor: Cezzar »

Witam :)

Możecie mi powiedzieć, jeśli ktoś się orientuje jakie to są kółka? bo nie wyglądają na duże :) a nie chciałbym stracić właściwości jezdnych :)

Ten czarny to jest mój miniak, wiecie co bym musiał wymienić gdybym zdecydował się na takie koła?

Pozdrawiam :)
Załączniki
DSC06891.JPG
DSC06891.JPG (167.36 KiB) Przejrzano 722 razy
mini_classic_cooper_s_2000_01_s.jpg
mini_classic_cooper_s_2000_01_s.jpg (49.98 KiB) Przejrzano 723 razy
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

to jeswt tzw "sportpack" a co do zabiegow - czytaj mojego poprzedniego posta
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

i na pewno szersze nadkola
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
Cezzar
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Rover Mini 1.0 Checkmate

Post autor: Cezzar »

Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi :) zostanę w takim razie przy tych bo bardziej jednak mi zależy na tym jak się autko prowadzi :) a u nas w Polsce mało jest "idealnych" dróg :P

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ