Felgi stalowe do R56

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

roberto

Felgi stalowe do R56

Post autor: roberto »

Witam,

Mam pytanie czy felgi stalowe, które były stosowane w BMW Mini ONE przed liftingiem (2002-2006) pasują do Coopera po liftingu (R56). Felgi są 15"? Pytanie głównie dotyczy rozstawu śrub i wielkości otworu na piastę.

Pozdrawiam,

Robert
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Re: Felgi stalowe do R56

Post autor: pididi »

Problemem nie będzie rozstaw śrub i otwór centrujący.
R56 ma większe hamulce niż R53 (takie jak R53 JCW) - większość felg w tym rozmiarze nie podejdzie. Są felgi, np. Kosei, które pasują, jednak z ET38 :wink:

pzdr, pdd
roberto

A jak jest z felgami aluminiowymi od R53 (15 cali)? będą pasowały do Coopera R56? Chodzi o oryginalne felgi od mini.

Roberto
marekb

Post autor: marekb »

Witam,

roberto pisze:A jak jest z felgami aluminiowymi od R53 (15 cali)? będą pasowały do Coopera R56? Chodzi o oryginalne felgi od mini.

Przyłączam się do pytania, czy ktoś wie czy można zastosować 15 calowe felgi do nowego miniaka?

Pozdrawiam,
Marek.
marekb

Post autor: marekb »

Witam,

czy można zastosować 15 calowe felgi do nowego miniaka

Nie ma to jak odpowiadać na własne pytania... Nie doczekałem się odpowiedzi więc spróbowałem i udało się, felga 15'' pasuje - co prawda miejsca pomiędzy zaciskiem a felgą dużo nie zostało ale pasuje. Nie daje głowy że tak będzie w każdym modelu felgi, ale mój działa.

Pozdrawiam,
Marek.
roberto

Ja również odpowiem na własne pytanie:
Felgi aluminiowe 15" od R53 (Cooper '05) pasują do R56 (Cooper '07).
Oryginalnie mam do niego 16", ale koszt opon zimowych 16" jest porównywalny z kosztem Całych kół 15" (używane, bardzo zadbane Alu + nowe opony).

Auto przekłamuje prędkość o 5-8 km/h, zaś przebieg (dystans przebyty) się zgadza (sic!).
Sprawdzałem przy pomocy GPS.

R.
ODPOWIEDZ