półoś prawa
Moderator: flapjck1
półoś prawa
Moja kochana jadac ostatnio brukowana ulica wywichnęła prawe przednie koło w miniaku.
Po pobieżnych ogledzinach stwierdzilem uszkodzenie górnego swożnia wahacza no i cyba półoś sie wywaliła. A na pewno przegub zewnętrzny. Może ktoś wie gdzie moge kupić takie czesci i z jakimi kosztami musze sie liczyć?
Po pobieżnych ogledzinach stwierdzilem uszkodzenie górnego swożnia wahacza no i cyba półoś sie wywaliła. A na pewno przegub zewnętrzny. Może ktoś wie gdzie moge kupić takie czesci i z jakimi kosztami musze sie liczyć?
- Załączniki
-
- tak to wyglada
- P1040924.JPG (143.04 KiB) Przejrzano 1793 razy
-
- z innej strony
- P1040924.JPG (143.04 KiB) Przejrzano 1792 razy
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: półoś prawa
1. przesunąłem post bo był w złym dziale
2. są dwa sklepy internetowe - linki na forum (nawet banery są na samym dole)
3. ceny są w nich podane
4. jak czegoś nie ma to można zadzwonić
5. nic więcej na razie
3. ceny są w nich podane
5. nic więcej na razie
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze 

- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ja bym jeszce w poduche zainwestował bo widze sporo gwintu na hi lo
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Podpowiem "ziomkowi" aby zobaczyć co dokładnie się posypało i albo sklepy albo w dziale "gie łda" dać ogłoszenie . Właściwie to najlepiej zrobić remont całego zawieszenia ... i tylko po gładkim nie po bruku ! 

Jasne. Ten dział bedzie odpowiedniejszy.icemac pisze:1. przesunąłem post bo był w złym dziale
3. ceny są w nich podane
5. nic więcej na razie
W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Za bardzo nie wiem o co chodzi z tym gwintem. W którym miejscu to zobaczayłeś?Konrad K_2 pisze:ja bym jeszce w poduche zainwestował bo widze sporo gwintu na hi lo
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, 07:59 przez Jakub Prasolik, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie da się tylko po gładkim. Sam wiesz jakie mamy drogi. Zamierzam sukcesywnie przejrzeć całe zawieszenie i nie tylko. Moja kochana rwie sie do jazdy (rok temu zrobiła prawko) i chciała by jeszcze pojeżdzić przed śniegami. Mamy go od lipca a ostatnio trochę czasu brakowało (wakacje).Gibki Staruszek pisze:Podpowiem "ziomkowi" aby zobaczyć co dokładnie się posypało i albo sklepy albo w dziale "gie łda" dać ogłoszenie . Właściwie to najlepiej zrobić remont całego zawieszenia ... i tylko po gładkim nie po bruku !
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
na fotce "tak to wygląda" miedzy amortyzatorem a blachą widac gwint do regulacji wysokosci zawieszenia - ostatnio sie tym bawiałem i na moich ubitych poduchaz jest znacznie mniej wykrecony a mini stoi strasznie wysoko wiec u ciebie najprawdopodobniej poduszki w zawieszeniu sa juz bardzo zmęczone
- Gibki Staruszek
- Maniak
Jakub Prasolik pisze: W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Ale czy wiesz na 100% czego szukasz ? to znaczy co masz uszkodzone ? coś się połamało?
Przegub i ośka są zapewne dobre tylko sie rozerwały , guma na przegubie do zmiany, gruszki zawieszenia też...musi to zobaczyć ktoś kto się zna. Może na forum dostaniesz części używane(wachacz, piaste itd)
Dzieki za wyjaśnienia. Musze to sprawdzić. Auto jest u mechaniora.Konrad K_2 pisze:na fotce "tak to wygląda" miedzy amortyzatorem a blachą widac gwint do regulacji wysokosci zawieszenia - ostatnio sie tym bawiałem i na moich ubitych poduchaz jest znacznie mniej wykrecony a mini stoi strasznie wysoko wiec u ciebie najprawdopodobniej poduszki w zawieszeniu sa juz bardzo zmęczone
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Fajna odpowiedźGibki Staruszek pisze:Przegub i ośka są zapewne dobre tylko sie rozerwały , guma na przegubie do zmiany,Jakub Prasolik pisze: W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.

Informacje mam od mechanika. Sam oglądalem auto na ulicy i co można było uchwycić w obiektyw to zarejestrowałem. Podpowiada, że mam szukać przegub kulisty górnego wachacza. Twierdzi że gwint w piaście jest ok. Półoś się posypała. Pogubione zostały elementy toczne przegubu zewnętrznego. Wewnętrzny ma zjechany gwint i nie bedzie można wyregulować luzu. Teraz rzucił hasło że jeżeli z półosią są problemy to z wewnętrznym sobie da radę narzynając nowy mniejszy gwint. Auto stoi przed warsztatem na parkingu. Bał sie go rozbierać na podnośniku aby nie zostać z nim bez możliwości zjazdu.Gibki Staruszek pisze:Jakub Prasolik pisze: W sklepach na razie nic nie widac. Będę dzwonił.
Ale czy wiesz na 100% czego szukasz ? to znaczy co masz uszkodzone ? coś się połamało?
Przegub i ośka są zapewne dobre tylko sie rozerwały , guma na przegubie do zmiany, gruszki zawieszenia też...musi to zobaczyć ktoś kto się zna. Może na forum dostaniesz części używane(wachacz, piaste itd)
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Na końcówkach półosi tylko zewnętrzna ma gwint. Wewnętrzny gwintu nie ma!!!
A jak chce nacinać półośkę to daj sobie spokój bo to jest p......środek
Z podnośnika zawsze można zjechać np. na rolkach

- Gibki Staruszek
- Maniak
No co...myślałem ,że się tylko wypięły a nie zmieliły...Piotr Topór pisze: Fajna odpowiedź![]()
![]()

Chyba sobie poradziłem. Jedzie do mnie przegób wewnetrzny i zewnetrzny. W komplecie so wszystkie osłony i zaciski. Po 1 listopada bedziemy naprawiac.Piotr Topór pisze:Na końcówkach półosi tylko zewnętrzna ma gwint. Wewnętrzny gwintu nie ma!!!