WITAM
JESTEM NOWY NA FORUM
ZAKUPIŁEM MINI ONE 1.6 Z 2005R USZKODZONE , WYMIENIŁEM SKRZYNIE MANUALNĄ 5BIEGÓW
BORYKAM SIE Z PROBLEMEM JAKI NALAĆ OLEJ, WIEM ŻE BMW MA SWOJE OZNACZENIA OLEI np. ten jest LTF-LT-3 DZWONIŁEM DO SERWISU I ONI NIE SĄ MI W STANIE PODAĆ LEPKOŚCI JAKĄ ON POSIADA
MOŻE KTOŚ Z WAS MI POMOŻE
I MOŻE KTOŚ MA KSIĄŻKE OBSŁUGI POJAZDU
POZDRAWIAM
Też byłem kiedyś na etapie zmiany skrzyni - jezeli olej to tylko oryginalny z ASO,
żadnych zamienników. Wlałem zamiennik podczas gdy czekalem na sprowadzenie
oleju dla mnie w ASO. Różnica w pracy kolosalna, szczególnie przy niskiej temperaturze
na zew.
dzięki za informacje
najprawdopodobniej tak zrobie zakupie orginalny olej u dilera choć nie jest tani
natomiast po długim wypytywaniu dowiedziałem sie że nie ma zamienników lub odpowiednich co do lepkości innych olei
pozdrawiam
Z tymi olejami oryginalnym BMW to tak trzeba podchodzić z przymrużeniem oka. Wiadome jest, że w ASO powiedzą tylko oryginał BMW. Tylko kto to dla nich robi te oleje? Bo z tego co wiem, to BMW nie ma swoich zakładów chemicznych, które produkują specjalne oleje do skrzyń biegów czy do silnika.
Przez dłuższy czas miałem styczność z samochodami, które przychodziły do serwisu BMW/MINI w Belgii w miejscowości Turnhout.
Olej, który jest zalewany do nowych max 5 letnich silników to ELF Solaris 5w30!!! Niby BMW z Castrolem - guzik prawda.
Olej do skrzyń biegów manual ( w tym do coopera) - CASTROL Multivehicle lub FEBI.
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że dokumentacje, programy, szkolenia, problemy z pojazdami o których oni wiedzą dziś - polskie ASO będzie wiedzieć za jakieś 2-3 lata.
Dla ciekawości - litr oleju ELF wspomnianego powyżej - 17,60 euro;)netto;)